Luchtontvochtigers Gebruiken | Uitgebreide Informatie

Snel naar: product en prijs

Snel naar: product en prijs

Luchtontvochtigers in huis? Tips voor slim gebruik van een ontvochtigingstoestel

Luchtontvochtigers gebruiken om het teveel aan vocht in uw huis te verwijderen en het luchtvochtigheidsniveau op peil te houden. Zo kunnen hinder en schade en ongezonde situaties door vochtoverlast worden voorkomen met de luchtdroger. Als het vochtgehalte in de lucht in een ruimte gedurende een langere periode te hoog blijft, zal het waarschijnlijk zo blijven of zelfs meer worden. Het ideale relatieve luchtvochtigheidsniveau (RH) in een kamer is tussen 45% – 55%, hoewel dit in de wintermaanden tot 40% kan dalen om condensatie op de ramen ofwel beslagen ramen te vermijden. In de zomermaanden kan dit percentage tot 60% stijgen. Als je hieronder blijft is dat voldoende om een schimmelvrije ruimte te houden.

digitale hygrometer van Wood's

Gebruik bij voorkeur een hygrometer om het juiste RH-niveau voor elke kamer in uw huis te detecteren, aangezien elke kamer waarschijnlijk andere omstandigheden heeft. Op de KNMI-site vindt u uitleg over relatieve vochtigheid. Tijdens het koken van voedsel zal de keuken een hoger luchtvochtigheidsniveau hebben dan de woonkamer. Net als bij een douche laat de badkamer een hogere luchtvochtigheid zien dan bijvoorbeeld de eetkamer.

Een goede eerste stap is om te investeren in een goede hygrometer om het vochtigheidsniveau in uw huis te bepalen en te controleren. Zodra u alle te ontvochtigen ruimten heeft opgenomen op basis luchtvochtigheid kunt u uw plan opmaken om de vochtigheid in huis of bedrijf te beheren.

Als u geen hygrometer heeft (of niet wilt kopen, ook al zijn ze niet zo duur), dan kunt u het relatieve luchtvochtigheidsniveau als volgt beoordelen:

Vochtigheidsniveau Meer dan 65%

 • De lucht voelt ‘klam’ of ‘dampig’
 • De huid voelt ‘nat’ en ‘klef’
 • Ademhalen gaat zwaarder
 • Er kan een muffe geur aanwezig zijn
 • Er kan schimmelvorming ontstaan
 • Zilvervisjes en ander ongedierte kan aangetrokken worden
 • Houtrot kan optreden

Vochtigheidsniveau Minder dan 35%

 • Huid droog en / of  jeukend
 • Lippen voelen schraal
 • Verf kan afschilferen van muren en meubilair
 • Vloeren, kunst en andere houten voorwerpen kunnen samentrekken

De bovengenoemde vochtigheidsniveaus liggen buiten onze comfortgrenzen en zodra u weet dat de luchtvochtigheid boven de grens van 65% is kunt u goed gebruikt maken van luchtontvochtigers. Bij een RV onder de grens van 35% kunt u zich beter oriënteren op de aanschaf van een luchtbevochtiger.

Het luchtdroogapparaat uitpakken

Haal het toestel voorzichtig uit zijn verpakking en zet hem op de grond. Een compressor-gestuurde luchtdroger dient u tenminste 3 uur rechtop te laten staan zonder aan te sluiten of in werking te stellen. Lees de handleiding aandachtig hierop. Verschillende ontvochtigers hebben verschillende tijdslengtes nodig.

Tijdens het transport kan de olie in de compressor in het systeem zijn doorgelekt in de koelleidingen. Als u de droger (net als de koelkast) rechtop laat staan, komt de olie terug zodat het toestel veilig en goed kan werken. Als de luchtdroger te snel wordt gebruikt kan het systeem blokkeren, wat kan resulteren in een defect. De garantie geeft meestal geen dekking op dergelijke gebruiksschade van het luchtdroogtoestel.

Woods ED50 luchtontvochtiger zwart R290

Als u een desiccant of adsorptie luchtdroger voor de eerste keer in gebruik neemt hoeft u deze maatregelen niet te treffen. U kunt de droger direct in gebruik nemen. In tegenstelling tot compressor luchtdrogers ontbreekt bij de adsorptiemodellen het compressorcomponent. Het ontbreken van een compressor maakt deze luchtdrogers meestal lichter en stiller dan compressormodellen.

Geur van adsorptiedroger

Bij het in gebruik nemen van een adsorptie ontvochtigingstoestel voor de eerste keer, en ook wel korte tijd daarna, ruikt u misschien een lichte brandende geur die afkomstig is van de droger. Deze geur is volkomen normaal, omdat de silicagel schijf wordt verwarmd door een hitte-element. Stofdeeltjes die het element passeren en ook de silicagel schijf zelf hebben een reactie op deze verhitting en geven dus een lichte geur. De geur die uit deze vochtvreter komt zal niet lang duren en geeft geen zorgen.

Een algemene vraag is: Waar moeten luchtontvochtigers geplaatst worden?

Zorg er eerst voor dat de droger op een stevige, vlakke vloer in een rechtopstaande positie staat. Houd de luchtdroger weg van muren, meubels en andere voorwerpen die de luchtstroom kunnen belemmeren. Plaats geen kleding enz. bovenop het ontvochtigingstoestel.

Luchtontvochtigers in een kamer plaatsen

Zorg ervoor dat de luchtdroger recht op de vloer staat wanneer u de elektrische ontvochtiger in een kamer plaatst. Dit geldt voor alle kamers, dus ook voor een zitkamer, een eetkamer, een keuken, een slaapkamer, en badkamer, een zolderkamer, een kelder of een werkkamer of kantoorkamer.  Het plaatsen van de luchtontvochtigings toestel bovenop een tafel of een kast kan de kans op ongevallen vergroten. Plaats het apparaat in de buurt van een stopcontact, zodat het zonder een verlengkabel kan worden aangesloten. Ervaring leert dat het beste resultaat wordt geboekt met plaatsing van de luchtdroger in de buurt van een raam omdat in de eerste 5 tot 10 minuten de ramen flink kunnen beslaan in de continu modus.

Plaatsing van de drogers is een persoonlijke keuze, omdat verschillende omstandigheden ook verschillende oplossingen vereisen. Bijvoorbeeld.. Als u last heeft van een vochtige muur en het toestel daar in de buurt wilt plaatsen om condensatie op die muur direct tegen te gaan.

ontvochtiger boot

Vocht verwijderen uit de slaapkamer

Een luchtdroog apparaat in een slaapkamer dient een stille en geruisarme luchtdroger te zijn met voldoende capaciteit. QualityHygiene biedt in dit geval twee modellen:

Voor mensen met een allergie:

Vocht verwijderen uit de zitkamer, eetkamer en werkkamer of kantoorkamer

De zitkamer en de eetkamer, en ook de werkkamer en kantoorkamer, zijn kamers waar vaak mensen aanwezig zijn. De grootte kan aanzienlijk variëren. Geluid is echter ook belangrijk en ook hier is een stille bevochtiger wenselijk. QualityHygiene adviseert:

Voor mensen met een allergie:

kruipruimte ontvochtiger

Vocht verwijderen uit de badkamer en keuken

Keukens en badkamers worden slechts op bepaalde momenten van de dag gebruikt en er kan daarbij in korte tijd zeer veel vocht in de lucht vrijkomen. QualityHygiene heeft hiervoor 2 toestellen in de shop:

luchtontvochtiger woods SW38

Vocht verwijderen uit de kelder, kruipruimte, souterrain, zolder en berging

De kelder en ook de kruipruimte en andere ruimten in huis en op het werk waar we zelf niet vaak zijn en wel het vocht graag continu willen beheren hebben een ander type vochtverwijderaar nodig. Zoéén die jaar-in-jaar-uit moeiteloos de klus kan klaren en ook een groot reservoir heeft voor opvang van veel vocht. Op die manier hoeft u niet te vaak de trap op-en-af. QualityHygiene heeft hiervoor een excellente serie luchtontvochtigers:

Woods luchtontvochtiger SW45 zwart

Luchtontvochtigers voor het washok, om was te drogen

Als wasdroger is het handig om vooral een kleine afsluitbare ruimte in huis te hebben om een wasrek neer te zetten en een kleine luchtdroger met speciale continu (wasdroog) modus.

ontvochtiger boot

Luchtontvochtigers voor de koude berging, zoals een schuur, een garage, een caravan of een boot

Voor koude situaties is de vochtoverlast moeilijk met een compressor ontvochtigingstoestel te behandelen. Het temperatuurverschil tussen de lucht en het koelelement schiet eenvoudig te kort om het condensatie-proces op gang te brengen. De adsorptie droger komt hier in beeld, die heeft immers geen compressor en werkt juist met een hitte-element waardoor deze techniek tot nul graden Celsius nog veel vocht uit de lucht kan halen. QualityHygiene heeft hiervoor een topper in de aanbieding.

luchtontvochtiger Wood's wand model

Luchtontvochtigers voor het zwembad

Voor zwembaden is de verwijdering van overtollig vocht compleet anders. Doordat enorme hoeveelheden vocht vrijkomen is een flinke capaciteit noodzakelijk. In zwembaden mogen geen verrijdbare of draagbare luchtdrogers worden neergezet en dienen de inwendige metalen van het ontvochtigingsapparaat goed beschermd te zijn tegen corrosie. QualityHgiene heeft een wandluchtontvochtiger voor kleine en middelgrote privé zwembaden.

Bouwdroger Woods Luchtontvochtiger

Luchtontvochtigers voor in de bouw en grote opslagruimten, de bouwdroger

Voor in de bouw en ook voor professionele opslag heb je zo’n beetje een verrijdbaar droogkanon nodig. QualityHygiene heeft hem. Deze luchtdroger met grote capaciteit is gemakkelijk te verplaatsen met grote wielen en een stevig handvat en met een pomp om het condenswater naar andere niveaus te pompen.

De luchtdroger in een gang of overloop

De beste plaats voor luchtontvochtigers voor een volledige ontvochtiging is in een gang of overloop waar meerdere kamers op uitkomen. Zorg ervoor dat alle deuren, die naar verschillende kamers leiden, open zijn zodat alle lucht in het huis op natuurlijke wijze naar het ontvochtigingsapparaat zal vloeien. Houd het apparaat, en vooral het luchtfilter, weer vrij van obstakels die de vrije doorvoer van vochtige lucht kunnen belemmeren. Zorg voor de juiste (over-)capaciteit.

Drogen van kleding in een washok met luchtontvochtigers

Een ontvochtigingstoestel gebruiken om kleding te drogen. Wanneer u een luchtdroger gebruikt om de was te drogen, dient u de kleinste kamer in het huis gebruiken. Hang de kleding aan een rek zodat de natte was vrij hangt. Plaats geen kleding bovenop ontvochtigingstoestel. Hang de kleding uit de buurt van de droger, zodat het niet op het toestel kan vallen. Houd de deuren en ramen gesloten en laat het apparaat gedurende enkele uren in de wasdroogmodus (continu) lopen. Een luchtdroger in de wasdroogmodus genereert meer warmte zodat de kleding nog sneller droogt.

Uw luchtdroog apparaat voor de eerste keer gebruiken

De eerste keer dat u uw vochtverwijderaar gebruikt zal het vochtigheidsniveau zeer hoog zijn. Sluit alle ramen en externe deuren en plaats de lucht droger in zijn meest krachtige (continu-)stand. Controleer het vochtgehalte met ofwel een hygrometer of via het LED-scherm (indien aanwezig) op het bedieningspaneel van het apparaat.

Hygrostaat instellen van de luchtdroger

Als u een handbediend luchtontvochtigingstoestel heeft, dan kunt u het toestel in een lagere stand zetten zodra de luchtvochtigheid daalt. Aan de hand van de hygrometer kunt u dan de hygrostaat (indien aanwezig) van de luchtdroger instellen zodra de lucht het door gewenste vochtigheidsniveau heeft bereikt. Bij de stand waar de hygrostaatkop een ‘klik’ geeft waarop het toestel aan-en-uit kan slaan zet u dan een streep zodat uw droger weet waar uw ideale luchtvochtigheidspeil ligt. Als u een automatische lucht droger heeft behoeft u slechts de juiste luchtvochtigheid in te stellen op het bedieningspaneel.

Ontvochtigingsapparaat, de juiste capaciteit

Zorg ervoor dat uw apparaat de juiste capaciteit heeft voor de bewuste ruimte. Het gebruik van luchtontvochtigers die te klein zijn voor een ruimte heeft tot gevolg dat onvoldoende verwijdering van vocht plaats heeft. Ook moeten ontvochtigers daardoor te hard werken met bijbehorende slijtage effecten en hoog energieverbruik. Als een droogapparaat (veel) te groot is voor de ruimte, dan wordt ook extra energie gebruikt. Het is echter wel een goede tip om de droger aan te schaffen met wat ‘overcapaciteit’ zodat het toestel sneller op de hygrostaat (indien aanwezig) zal afslaan. Een drogere lucht neemt vanzelfsprekend ook weer meer zwevende deeltjes in de ruimte met zich mee. Als u last heeft van allergiën vanwege stof, fijnstof, pollen enz. kunt u ook een luchtdroger aanschaffen met een ingebouwde luchtreiniger.

Waterafvoer van het droogapparaat

Zoals hierboven vermeld dient u het toestel bij het eerste gebruik op maximale kracht in te stellen omdat de lucht zeer nat zal zijn. In het begin zal het in de vochtvreter aanwezige waterreservoir snel vol zijn. Om overloop te voorkomen hebben de meeste ontvochtigers een automatische detectie zodra de waterbak vol is een automatische afslag. Om het toestel constant in bedrijf te houden zou het handig zijn om de watertank te legen voordat de tank vol is. Dit is om te voorkomen dat het toestel te lang stil staat en het vocht kan terugkomen. Om de waterbak leeg te maken zet u eerst het ontvochtigingstoestel uit op het bedieningspaneel en wacht 5 minuten voordat u de bak verwijdert om ervoor te zorgen dat al resterende water in de tank is gedruppeld.

Doorlopende afvoer van overtollige vocht

Als uw lucht droger is uitgerust met een permanente waterafvoer mogelijkheid lees dan de gebruiksaanwijzing goed na op het gebruik hiervan. Indien de luchtdroog toestel niet is uitgerust met een condenswaterpomp dan dient u de afvoerslang voor permanente afwatering naar een lager gelegen afvoerpunt te richten zodat het condenswater vrij kan doorstromen en niet verstopt raakt.

Onderhoud van luchtontvochtigers

Doorgaans hebben ontvochtigers alleen basisonderhoud nodig die door iedereen kan worden uitgevoerd.

Filters schoonmaken of vervangen

Zorg er eerst voor dat het filter van het luchtdroog apparaat regelmatig wordt gereinigd. Het filter schoonmaken elke twee weken ofzo houdt de luchtweg schoon en laat de lucht droger normaal functioneren. Als het filter vuil is zal de droger harden moeten werken om de vochtige lucht er doorheen te trekken. De capaciteit van uw luchtdroog apparaat zal hierdoor snel teruglopen. Als uw toestel is uitgerust met fijnmazige onuitwasbare HEPA-filters (luchtreinigingsfunctie) dient u deze filters regelmatig te vervangen. Raadpleeg daarvoor de handleiding.

Het reinigen van het filter heeft twee goede redenen (bij de compressor drogers)

Ten eerste kunnen bij niet reinigen stof en vuil het koelelement van de droger belemmeren waardoor het effect van de ontvochtiging sterk verminderd. Op het koelelement slaat het vocht uit de lucht neer en condenseert. Ten tweede kan door het isoleren van het koelelement bevriezing optreden doordat te weinig lucht doorstroomt. Afgezien van het overmatige stroomverbruik dat optreedt is bevriezing het meest schadelijke dat kan gebeuren met een lucht droogtoestel, omdat het dan continu aan het werk is  maar de lucht niet ontvochtigt. Dit vermindert de levensduur van de lucht droger aanmerkelijk en bovendien valt dergelijke gebruiksschade veelal niet onder de garantie.

Tenslotte: Belangrijke punten bij het gebruik van uw luchtdroog toestel

 • Leg geen kleding of andere spullen op het luchtontvochtigingsapparaat! Hierdoor kan het toestel buiten werking raken en schade oplopen.
 • Schakel de het luchtdroog apparaat in de badkamer pas aan na het douchen of baden!
 • Trek bij een werkende luchtdroger nooit de stekker uit het stopcontact!
 • Een compressor droger dient minimaal 3 uur rechtop te staan voor dat hij in gebruik genomen wordt! Deze tijd heeft de olie van de compressor minimaal nodig om in te dalen.
 • Een adsorptie droger heeft bij het eerste gebruik een licht brandende geur. Deze is afkomst van het element en de silicagelschijf.
 • Behandel uw vochtverwijderaar met zorg dan zult u er nog jarenlang plezier van hebben.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtontvochtigers:

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtontvochtigers:

  Bel mij terug
  error: