Snel naar: product en prijs
Snel naar: product en prijs
De handdroger is misschien wel het meest besproken handdroogsysteem ooit. Als je naar iemands mening vraagt over handendrogers blijkt een ieder daar iets van te vinden. Natuurlijk, het ontbrak de oude handdrogers aan voldoende kracht om een snelle droging te realiseren. Echter, met de komst van de nieuwe drogers blijken de meningen erop niet minder te zijn geworden. In dit artikel maken we onderscheid tussen ‘conventionele’ en ‘hi-end’ handdrogers. De laatste categorie zijn de nieuwe turbo ‘hands-under’ en ‘hands-in’ handdrogers.
volg ons
Bij de conventionele systemen is de opmerking weleens dat je (vooral bij de goedkope modellen) na afloop de handen aan de broek moet navegen omdat ze niet binnen comfortabele tijd het werk klaren. Ook is er het installatieprobleem van deze handdrogers. Omdat ze veelal uitgerust zijn met krachtige hitte-elementen is het verbruik vaak te hoog (+/- 2500W) om twee toestellen op één stroomgroep te krijgen.
Voor veel ondernemers zijn echter de prijzen, de enorme kostenbesparing en het gebruiksgemak voor de gebruiker (altijd een droging) en de beheerder (geen nazorg) vaak de doorslaggevende factoren om de drogers toch te plaatsen. Doordat de motor van een conventionele handdroger minder toeren hoeft te maken dan zijn ‘hi-end’-broertje is de droger vaak slijtvaster. En uitgerust met een zg. borstelloze motor kan de levensduur oplopen tot vér over de tien jaar. Dat is dan ook de reden dat deze droger nog steeds in het programma van veel fabrikanten zit en nog op vele plaatsen te zien zijn.
Door de vele technische vernieuwingen ziet de toekomst voor de handblazers met een verwachte jaarlijkse stijging van 12,9% er verder rooskleurig uit.
Handdrogers zijn bewezen zowel veilig als hygiënisch. Hoewel er veel geruchten de ronde doen over handendrogers en bacteriën en de -door de papierindustrie uitgebrachte- negatieve onderzoeksrapporten over handendrogers vaak éénzijdig worden geïnterpreteerd kunnen er geen bezwaren bestaan tegen het gebruik van hetelucht handdrogers. De testen wijzen dit uit (IR-TNO 1995). En tot op de dag van vandaag kan deze handdroogtechnologie dus in alle sectoren moeiteloos worden toegepast. Lees ook ons artikel: Handen drogen met lucht: hygiënisch of onhygiënisch?
Hoewel geen enkel handdroogsysteem ‘goed’ is voor het milieu kwamen elektrische handendrogers altijd al beter uit de test wat het milieu betreft ten opzicht van handdoekensystemen. De nieuwe generatie handdrogers die met onverwarmde of licht verwarmde lucht werken blazen met turbo snelheid de lucht op de handen zodat minder hitte geproduceerd hoeft te worden. Hierdoor zijn ze nóg milieu-vriendelijker. Wat milieu betreft, bekijk ook: Handblazer véél minder milieu-belastend dan papieren handdoekjes.
De introductie van de nieuwe handdroger was een verrassing en heeft een ware revolutie teweeg gebracht in handdroger-land. De verrassing lag vooral in de supersnelle droogtijd waardoor handendrogen met een elektrische handdroger net zo snel werd als een handdoek. Waar het bij de conventionele handdroger gaat om luchtvolume en deze lucht vervolgens door een hitte-element geblazen wordt om het verdampingsproces te versnellen gaat het bij de nieuw handdroger vooral om luchtsnelheid, verkregen door zg. hyper-voortstuwing. De turbo-luchtstroom wordt vervolgens onverwarmd op de handen gericht en blaast het vocht letterlijk van de handen af.
De eerder genoemde voordelen van de conventionele handdroger gaan grotendeels ook op voor de nieuwe handdroger met daarbij twee belangrijke extra voordelen: de supersnelle droogtijd en het zeer lage energieverbruik (+/- 1200W), doordat de lucht niet opgewarmd hoeft te worden. Een nadeel dat weleens ge-uit wordt is het harde geluid als de handen droog geblazen worden in de luchtstroom. Het geluid blijft dan wel beperkt tot een zeer korte tijd van droging, minder dan 10 seconden.
Eénmalige aanschaf, geen onderhoud. Je hoeft een handdroger maar één keer aan te kopen en op te hangen. Daarna hoef je niets meer te doen.
Geen navullingen, geen afval, geen omkijken (conventioneel). Je helpt het milieu een handje, nóóit meer papieren handdoekjes.
Hygiëne is gewaarborgd. Vele tests hebben uitgemaakt dat de handdroger beslist niet onder doet voor het papieren doekje.
Altijd paraat. De betere handdroger kan wel 8 – 10 jaar mee.
Zeer lage (stroom-)kosten per droging. Na het ophangen zijn er slechts minimale kosten aan stroom per droging.
Meer dan 90% kostenbesparing in vergelijking tot handdoeksystemen. Klik hier voor een voorbeeld en bereken zelf hoe snel een investering in een handdroger is terugverdiend:
Kostenvergelijking Superdry TriBlade ECO rvsl
Zeer snelle droogtijd (hi-end). De snelste droger droogt tegenwoordig binnen 8 seconden! (Superdry TriBlade handroger)
Lage aansluitwaarde (hi-end). Hands-in handdrogers werken zonder hitte-element en gebruiken maar de helft aan stroom.
Milieu-vriendelijker dan handdoeksystemen. Er hoeft niets meer te worden weggeworpen. In de 20ste eeuw vonden we wegwerpen heel gewoon, nu niet meer.
Trage droogtijd (conventioneel). De conventionele (ouderwetse) handdroger met lage blaaskracht kan inderdaad tergend langzaam werken.
Hoge aansluitwaarde (conventioneel). Ook hier weer iets van de handdroger oude plank met stroomvretende hitte-elementen.
Geluid van de droging (afhankelijk van model en beleving gebruiker). Handdrogers variëren van extreem geluidsarm tot herrieschoppers in het toilet. Voor elke vraag is er een antwoord. Maar meestal ga je in droogpower iets terug als je minder geluid wil.