Handendroger kopen, wat is wijsheid?

Snel naar: product en prijs

Welke handendroger moet ik kopen?

Handendrogers vervangen handdoeken van papier en katoen in het toilet van Horeca, een kantoor of een zorginstelling. De handendroger heeft een groot voordeel en dat is dat hij weinig tot geen afval genereert. Dat maakt hem milieuvriendelijker. En een andere “groene” reden om handendrogers te gebruiken is het feit dat ze gebruik maken van weinig middelen. Dit in tegenstelling tot systemen met papieren handdoekjes en katoenen rolhanddoeken. Want die gebruiken veel natuurlijke hulpbronnen en genereren oneindig veel vervuiling als ze worden aangemaakt. 

Doordat een handendroger weinig ‘omkijken’ behoeft kan veel worden bespaard op navullingen, afval en tijd met een significante kostenbesparing tot gevolg.

Handendroger: hygiënisch of onhygiënisch?

Handendrogers zijn hygiënisch. Hoewel er veel geruchten de ronde doen en onderzoeksrapporten over handendrogers vaak éénzijdig worden geïnterpreteerd kunnen er geen bezwaren bestaan tegen het gebruik van handendrogers (IR-TNO 1995).

Bovendien heeft de Universiteit van Arizona kortgeleden (2020) in een diepgaand literatuuronderzoek naar alle onderzoeken over handdrogers en papieren handdoekjes aangetoond dat er geen verschil is tussen beide manieren van handen drogen (bron). Beide zijn hygiënisch. Uiteraard mits de handen goed gewassen, gespoeld en gedroogd worden.

Tot op de dag van vandaag kunnen de handendrogers dus in alle sectoren moeiteloos worden toegepast. In de voedingsindustrie dient logischerwijze rekening gehouden te worden met het feit dat in de omgeving van de voedselbereiding overmatige luchtwerveling onwenselijk is. Dit geldt eveneens voor de zorgsector in patiëntenkamers. In de gemeenschappelijke toiletruimtes van deze sectoren zijn handendrogers goed inzetbaar.

Hoe werkt een handendroger?

Een handendroger bestaat uit een verwarmingselement dat wordt ingeschakeld als de knop wordt ingedrukt of als een infrarood bewegingssensor wordt geactiveerd. Het verwarmingselement wordt gewoonlijk gemaakt van NiChrome (een nikkel en chroom hybride) die een warmte tot 50 graden Celsius boven de omgevingstemperatuur genereert. Lucht wordt geblazen door het verwarmingselement van de handendroger dat de lucht warm maakt. De lucht wordt geblazen uit een buis die naar beneden wijst en die de lucht richt op de handen. Als de warme lucht snel over de natte handen geblazen wordt verdampt het water en worden de handen gedroogd. Zachtjes wrijven van de handen onder de luchtstroom van de handdroger zal het proces nog verder versnellen.

De nieuwe generatie handendrogers die met warme lucht werken blaast met turbo snelheid de lucht op de handen zodat minder hitte geproduceerd hoeft te worden. Hierdoor zijn ze nóg milieu-vriendelijker.

Wat zijn de voordelen van de nieuwe handendrogers voor Horeca, bedrijf en instelling

De eerste handendrogers waren niet zo efficiënt als de huidige modellen. Nieuwe handdroger-modellen hebben infrarood sensoren en werken alleen als de handen onder de sensor gehouden worden. Dit bespaart meer energie dan de eerdere modellen die op een timer liepen en nog een lange nawerking hadden na het drogen van de handen. De nieuwere handendrogers genereren ook een krachtiger luchtstroom dan de handdrogers, zodat de handen in veel kortere tijd gedroogd worden en waardoor minder energie verbruikt hoeft te worden.

hands_under handendroger

Een nieuwe krachtige handen droger

De allernieuwste handendrogers, de zg. ‘hands-in’ handendrogers, werken zelfs zonder warme lucht en blazen de lucht op de handen met hoge druk door middel van zg. ‘luchtmessen’ waardoor het vocht letterlijk van de handen afgeblazen wordt. De natte handen worden tussen de luchtmessen ingehouden en langzaam naar buiten getrokken. Dergelijke handendrogers nemen de laatste jaren de overhand omdat ze razendsnel de handen kunnen drogen en weinig energie verbruiken.

hands_in handendroger

Een ‘hands-in’ handen droger

Waar moet ik op letten bij het kopen van een hands-in handen droger?

 • Het droogcompartiment van de handendroger dient voorzien te zijn van een antibacteriële coating zodat infectiegevaar bij aanraking wordt voorkomen.
 • Het water dient opgevangen te worden in een reservoir en niet terug in de ruimte te worden geslingerd. Dit reservoir dient gemakkelijk en regelmatig geleegd en schoongemaakt te kunnen worden.
 • De stoffilters bij de aanzuigopening(en) van de handendroger dienen gemakkelijk en regelmatig schoongemaakt te kunnen worden om overbelasting van de motoren te voorkomen.

 

triblade handendroger

 

Welke handendroger is voor mijn toilet de beste koop?

Let bij de aankoop van een handendroger op de volgende punten:

 • vandaalbestendigheid, als u wat ruwer gebruik van de handendroger verwacht in uw omgeving.
 • geluidsniveau, als de handdroger dichtbij een ruimte hangt waar geluidsoverlast hinder kan geven.
 • snelle droogtijd, als u een drukke zaak heeft waar veel bezoekers achter elkaar de toiletten aandoen en de toiletruimte meerdere wastafels heeft.
 • stroomcapaciteit, als u meerdere handendrogers op één stroomgroep wilt plaatsen.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u moeite met het kiezen van de juiste handendroger? Wij geven u graag alle informatie die u nodig heeft. Bel +31 20 670 2567.

Direct online een handendroger bestellen?

Druk op deze knop en zoek de handendroger van jouw keuze:

2 reacties

 • S. van Effen, op 18/12/2014 om 18:54

  Hartelijk dank voor de snelle levering. De 2 powerblade vandaag gemonteerd en werken goed. Een goede vervanging voor de handdoekrollen die we huurden.

 • De Superdry triblade past net in ons toilet dankzij het smalle model. Wat droogt dat ding. Super!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug