Bevochtiger kopen, belangrijke informatie

Snel naar: product en prijs

Een bevochtiger kopen, waarom?

Een bevochtiger helpt u tegen te droge lucht in huis. Mensen hebben behoefte aan een bepaalde mate van vocht in de lucht. In de winter kan de luchtvochtigheid binnen extreem laag zijn. Het gebrek aan vocht kan uw huid en de slijmvliezen uitdrogen. Dan voorkomt een bevochtiger uitdroging. Bij een lage luchtvochtigheid heb je ook het gevoel dat de lucht kouder aanvoelt dan in werkelijkheid het geval is.

Te droge lucht kan het hout in de muren en vloeren van onze huizen uitdrogen (bron). Als hout door droogte krimpt kan het krakende vloeren en scheuren in gipsplaten en stucwerk veroorzaken. Hier kan een bevochtiger dan behulpzaam zijn.

 

Wat is relatieve vochtigheid?

De relatieve vochtigheid van de lucht beïnvloedt hoe comfortabel we ons voelen. Maar wat is “relatieve vochtigheid” ?

Lucht bevat een bepaalde hoeveelheid waterdamp. De hoeveelheid waterdamp die elke massa lucht kan bevatten is afhankelijk van de temperatuur van de lucht: Hoe warmer de lucht, hoe meer water kan worden vastgehouden. Een lage relatieve luchtvochtigheid betekent dat de lucht droog is en dat er veel meer vocht vastgehouden zou kunnen worden op die temperatuur.

Bijvoorbeeld, op 20 graden Celsius kan een kubieke meter lucht maximaal 18 gram water behouden. Bij 25 graden Celsius is dat 22 gram water. Als de temperatuur 25 graden Celsius is en een kubieke meter lucht bevat 22 gram water, dan is de relatieve luchtvochtigheid dus 100 procent. Als het 11 gram water bevat is de relatieve luchtvochtigheid dus 50 procent.

 

De bevochtiger en Relatieve Luchtvochtigheid

Relatieve Vochtigheid

 

1 = Absolute luchtvochtigheid (g/m3), 2 = Temperatuur (ºC), 3 = Relatieve luchtvochtigheid

 

3 effecten op de mens bij een lage luchtvochtigheid:

 1. Het droogt je huid en de slijmvliezen. Als uw huis een lage luchtvochtigheid heeft zal je dingen zoals gebarsten lippen, droge en jeukende huid, en een droge zere keel bemerken in de ochtend als je wakker wordt. (Lage luchtvochtigheid droogt ook planten en meubels uit.)
 2. Het verhoogt de statische elektriciteit. Bovendien kan vonken doen overslaan bij het aanraken van metalen oppervlakken. Ook zweven stofdeeltjes gemakkelijker door de ruimte.
 3. Het maakt dat het kouder lijkt dan het in werkelijkheid is. In de zomer maakt een hoge luchtvochtigheid dat het warmer lijkt dan het is, want het zweet kan dan niet verdampen uit je lichaam. In de winter heeft een lage luchtvochtigheid het tegenovergestelde effect. Aangezien het veel minder kost om de lucht te bevochtigen dan te verwarmen kan een bevochtiger u een hoop geld besparen!

 

Op welke luchtvochtheid stel je de bevochtiger in?

Voor het beste en gezondste comfort binnenshuis is in de winter een relatieve vochtigheid van ongeveer 40 procent ideaal. Bij de gemiddelde huiskamertemperatuur is dit het percentage waarbij werkelijkheid en beleving het beste overeenkomen. Uw huid en longen drogen niet uit en raken niet geïrriteerd. Zonder hulp van een bevochtiger kan dit niveau van vochtigheid in de meeste gebouwen niet gehandhaafd worden. Daarbij komt dat in de winter de relatieve luchtvochtigheid vaak veel lager is dan 40 procent. Een bevochtigingsapparaat kan dan goede hulp bieden.

 

Welke soorten bevochtigers zijn er?

 

– De koudwater bevochtiger

De meest voorkomende vorm van een bevochtiger is de koudwater bevochtiger, soms ook wel luchtwasser genoemd. Dit type bevochtiger is eigenlijk heel eenvoudig en grotendeels zelfregulerend. Een reservoir bevat koud water, een sponsachtig filter absorbeert het water uit het reservoir, een ventilator in de bevochtiger blaast dan lucht door het bevochtigde filter. Als de lucht door het filter van de bevochtiger geblazen wordt verdampt een deel van het water.

Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid hoe moeilijker het is om het water uit het filter te verdampen. Dat is de reden waarom een koudwaterbevochtiger zelfregulerend is. Bij een toenemende luchtvochtigheid neemt de waterdamp afstoot van de bevochtiger vanzelf af.

 

– Stoom bevochtiger

Vaak aangeduid als een “verdamper,” een stoombevochtiger kookt het water en brengt de warme stoom in de kamer. Dit is de eenvoudigste en (qua aankoop) derhalve de minst dure bevochtiger-techniek.

 

– Waaier of adiabatische bevochtiger

In deze bevochtiger slingert een roterende schijf water op een kam-achtige diffuser. De diffuser breekt het water in fijne druppeltjes die zweven in de lucht. Normaal gesproken zie je deze druppeltjes als een koele mist de bevochtiger verlaten.

 

– Ultrasone bevochtiger

Een ultrasone bevochtiger maakt gebruik van een metalen diafragma vibrerend op een ultrasone frequentie, hierdoor ontstaan waterdruppeltjes. Meestal is een ultrasone bevochtiger stil en produceert hij ook een koele mist.

 

 

Ultrasone bevochtiger

 

Een grote capaciteit ultrasone bevochtiger met voorverwarming.

 

Welke bevochtiger kan ik het beste kopen?

Hier zijn een aantal belangrijke eigenschappen die u in gedachten kunt houden bij de aanschaf van een bevochtiger:

 • Stoom bevochtiger is niet altijd veilig. Een stoom bevochtiger kan het beste uit de buurt van kinderen worden geplaatst omdat deze brandwonden kan veroorzaken. Er zijn geen hygiënische punten van aandacht bij het gebruik van een stoombevochtiger. Stoom bevochtigers hebben vaak kleine reservoirs zodat ze vaak slechts geschikt zijn voor kleine ruimtes.
 • Adiabatische en ultrasone bevochtigers hebben lage energiekosten. Maar ze hebben twee nadelen. Ten eerste, het stilstaande water in de reservoirs van de bevochtigers kan bacteriën bevatten welke vervolgens naar buiten worden geblazen. Daarom is belangrijk om de tank regelmatig schoon te maken en te vullen met schoon water wanneer de bevochtiger niet aanstaat. Ten tweede, het water van de bevochtigers kan mineralen bevatten welke naar buiten kunnen worden gespoten. Als het water in uw omgeving veel mineralen bevat zal dat neerslaan als stof. In het algemeen wordt geadviseerd om water met een laag mineraalgehalte (zoals gedemineraliseerd water) te gebruiken. Echter veel ultrasone bevochtigers beschikken over een demineralisatie-cartridge die het water filtert om het stof te voorkomen.
 • Koudwater bevochtiger is de meest natuurlijke manier van bevochtigen. Koudwater-bevochtigers hebben de minst agressieve werking om vocht in de lucht te brengen. Door de verdampingswerking is het een hygiënische methode om de lucht te bevochtigen. Omdat de filters ook stof en verontreinigingen uit de lucht halen dient het reservoir (waarin de verontreinigingen achterblijven) regelmatig schoongemaakt te worden. Koudwaterbevochtigers kunnen kleine, middelgrote en zeer grote reservoirs hebben en zijn dus voor veel verschillende ruimten toepasbaar.
 • Automatische hygrostraat is handig voor elke bevochtiger. Veel bevochtigers hebben een automatische hygrostaat welke automatisch de luchtvochtigheid op niveau kunnen houden op het door u vooraf ingestelde peil.

Krachtigste ultrasone bevochtiger:

WHU600X BEVOCHTIGER

 

Ultrasone bevochtiger

volg ons

Bevochtiger voor grote ruimte:

TB150 BEVOCHTIGER

 

Bevochtiger grote ruimte

Veelgestelde vragen over de lucht bevochtiger:

Bij het kiezen van de juiste bevochtiger voor uw behoeften is het belangrijk verschillende factoren in overweging te nemen. Stoombevochtigers zijn krachtig maar niet altijd veilig in de buurt van kinderen, terwijl adiabatische en ultrasone bevochtigers lage energiekosten hebben maar regelmatig moeten worden schoongemaakt en schoon water moeten gebruiken om verspreiding van bacteriën en mineraalstof te voorkomen. Koudwaterbevochtigers bieden een natuurlijke en hygiënische methode van bevochtiging, met verschillende reservoirgroottes die geschikt zijn voor verschillende kamergroottes. Uiteindelijk hangt het beste type luchtbevochtiger af van factoren zoals de grootte van de kamer, de gewenste luchtvochtigheid, het onderhoudsgemak en persoonlijke voorkeuren.

Een ultrasone bevochtiger maakt nagenoeg geen geluid. Koudwater verdampers maken iets meer geluid, omdat met een ventilator lucht door vochtfilters woord geblazen.

Een bevochtiger kan veel verlichting brengen. Met name in perioden waarin het zeer droog kan zijn. Veelal in de maanden februari, maart en april. Let bij aankoop op de juiste capaciteit.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod bevochtigers:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: