Bevochtiger kopen, belangrijke informatie

Snel naar: product en prijs

Snel naar: product en prijs

Een bevochtiger kopen, waarom?

Een bevochtiger helpt u tegen te droge lucht in huis. Mensen hebben behoefte aan een bepaalde mate van vocht in de lucht. In de winter kan de luchtvochtigheid binnen extreem laag zijn. Het gebrek aan vocht kan uw huid en de slijmvliezen uitdrogen. Een bevochtiger voorkomt uitdroging. Een lage luchtvochtigheid maakt ook dat de lucht kouder aanvoelt dan in werkelijkheid het geval is. Droge lucht kan het hout in de muren en vloeren van onze huizen uitdrogen (bron). Als hout door droogte krimpt kan het krakende vloeren en scheuren in gipsplaten en stucwerk veroorzaken. Een bevochtiger kan hier behulpzaam zijn.

Wat is relatieve vochtigheid?

De relatieve vochtigheid van de lucht beïnvloedt hoe comfortabel we ons voelen. Maar wat is “relatieve vochtigheid” ?

Lucht bevat een bepaalde hoeveelheid waterdamp. De hoeveelheid waterdamp die elke massa lucht kan bevatten is afhankelijk van de temperatuur van de lucht: Hoe warmer de lucht, hoe meer water kan worden vastgehouden. Een lage relatieve luchtvochtigheid betekent dat de lucht droog is en dat er veel meer vocht vastgehouden zou kunnen worden op die temperatuur. Bijvoorbeeld, op 20 graden Celsius kan een kubieke meter lucht maximaal 18 gram water behouden. Bij 25 graden Celsius is dat 22 gram water. Als de temperatuur 25 graden Celsius is en een kubieke meter lucht bevat 22 gram water, dan is de relatieve luchtvochtigheid dus 100 procent. Als het 11 gram water bevat is de relatieve luchtvochtigheid dus 50 procent.

1 = Absolute luchtvochtigheid (g/m3), 2 = Temperatuur (ºC), 3 = Relatieve luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid heeft tenminste drie effecten op de mens:

  1. Het droogt je huid en de slijmvliezen. Als uw huis een lage luchtvochtigheid heeft zal je dingen zoals gebarsten lippen, droge en jeukende huid, en een droge zere keel bemerken in de ochtend als je wakker wordt. (Lage luchtvochtigheid droogt ook planten en meubels uit.)
  2. Het verhoogt de statische elektriciteit. Bovendien kan vonken doen overslaan bij het aanraken van metalen oppervlakken. Ook zweven stofdeeltjes gemakkelijker door de ruimte.
  3. Het maakt dat het kouder lijkt dan het in werkelijkheid is. In de zomer maakt een hoge luchtvochtigheid dat het warmer lijkt dan het is, want het zweet kan dan niet verdampen uit je lichaam. In de winter heeft een lage luchtvochtigheid het tegenovergestelde effect. Aangezien het veel minder kost om de lucht te bevochtigen dan te verwarmen kan een bevochtiger u een hoop geld besparen!

Voor het beste en gezondste comfort binnenshuis is in de winter een relatieve vochtigheid van ongeveer 45 procent ideaal. Bij de gemiddelde huiskamertemperatuur is dit het percentage waarbij werkelijkheid en beleving het beste overeenkomen. Uw huid en longen drogen niet uit en raken niet geïrriteerd. In de meeste gebouwen kan dit niveau van vochtigheid zonder hulp van een bevochtiger niet gehandhaafd worden. In de winter is de relatieve luchtvochtigheid vaak veel lager dan 45 procent. Een bevochtigingsapparaat kan dan goede hulp bieden.

Welke soorten bevochtigers zijn er?

De koudwater bevochtiger

De meest voorkomende vorm van een bevochtiger is de koudwater bevochtiger, soms ook wel luchtwasser genoemd. Dit type bevochtiger is eigenlijk heel eenvoudig en grotendeels zelfregulerend. Een reservoir bevat koud water, een sponsachtig filter absorbeert het water uit het reservoir, een ventilator in de bevochtiger blaast dan lucht door het bevochtigde filter. Als de lucht door het filter van de bevochtiger geblazen wordt verdampt een deel van het water. Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid hoe moeilijker het wordt om het water uit het filter te verdampen. Dat is de reden waarom een koudwater-bevochtiger zelfregulerend is. Bij een toenemende luchtvochtigheid neemt de waterdampafstoot van de bevochtiger vanzelf af.

Stoom bevochtiger

Vaak aangeduid als een “verdamper,” een stoom bevochtiger kookt het water en brengt de warme stoom in de kamer. Dit is de eenvoudigste en (qua aankoop) derhalve de minst dure bevochtiger-techniek.

Waaier of adiabatische bevochtiger

In deze bevochtiger slingert een roterende schijf water op een kam-achtige diffuser. De diffuser breekt het water in fijne druppeltjes die zweven in de lucht. Je ziet normaal gesproken deze druppeltjes als een koele mist de bevochtiger verlaten.

Ultrasone bevochtiger

Een ultrasone bevochtiger maakt gebruik van een metalen diafragma vibrerend op een ultrasone frequentie, hierdoor ontstaan waterdruppeltjes. Een ultrasone bevochtiger is meestal stil en produceert ook een koele mist.

Een grote capaciteit ultrasone bevochtiger met voorverwarming.

Welke bevochtiger kan ik het beste kopen?

Hier zijn een aantal tips die u in gedachten kunt houden bij de aanschaf van een bevochtiger:

  • Een stoom bevochtiger kan het beste uit de buurt van kinderen worden geplaatst omdat deze brandwonden kan veroorzaken. Er zijn geen hygiënische punten van aandacht bij het gebruik van een stoom bevochtiger. Stoom bevochtigers hebben vaak kleine reservoirs zodat ze vaak slechts geschikt zijn voor kleine ruimtes.
  • Adiabatische en ultrasone bevochtigers hebben lage energiekosten maar hebben twee nadelen. Ten eerste, het stilstaande water in de reservoirs van de bevochtigers kan bacteriën bevatten welke vervolgens naar buiten uw huis in worden gespoten. Daarom is belangrijk om de tank regelmatig schoon te maken en te vullen met schoon water wanneer de bevochtiger niet aanstaat. Veel hi-end ultrasone bevochtigers hebben dan ook antibacteriële functies ingebouwd. Bijvoorbeeld, sommige bevochtigers gebruiken ultraviolet licht om bacteriën te doden. Ten tweede, het water van de bevochtigers kan mineralen bevatten welke naar buiten kunnen worden gespoten. Als het water in uw omgeving veel mineralen bevat zal dat neerslaan als stof. Er zijn geen gezondheidswaarschuwingen voor de aanwezigheid van mineralen in de lucht maar algemeen wordt geadviseerd om water met een laag mineraalgehalte (zoals gedistilleerd water) te gebruiken. Veel ultrasone bevochtigers beschikken over een demineralisatie-cartridge die mineralen filtert uit het water om het stof te voorkomen. Waaier en ultrasone bevochtigers hebben vaak kleine tot middelgrote reservoirs.
  • Koudwater-bevochtigers hebben de minst agressieve werking en brengen vocht in de lucht op een vriendelijke natuurlijke manier. Door de verdampingswerking is het een hygiënische methode om de lucht te bevochtigen. Omdat de filters ook stof en verontreinigingen uit de lucht halen dient het reservoir (waarin de verontreinigingen achterblijven) regelmatig schoongemaakt te worden. Koudwater-bevochtigers kunnen kleine, middelgrote en zeer grote reservoirs hebben en zijn dus voor veel verschillende ruimten toepasbaar.
  • Sommige bevochtigers hebben een automatische hygrostaat welke automatisch de luchtvochtigheid op niveau kunnen houden op het door u vooraf ingestelde peil.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod bevochtigers:

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod bevochtigers:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Bel mij terug