Snel naar: product en prijs
Snel naar: product en prijs
Snel naar: product en prijs
Een bevochtiger helpt u tegen te droge lucht in huis. Mensen hebben behoefte aan een bepaalde mate van vocht in de lucht. In de winter kan de luchtvochtigheid binnen extreem laag zijn. Het gebrek aan vocht kan uw huid en de slijmvliezen uitdrogen. Een bevochtiger voorkomt uitdroging. Een lage luchtvochtigheid maakt ook dat de lucht kouder aanvoelt dan in werkelijkheid het geval is. Droge lucht kan het hout in de muren en vloeren van onze huizen uitdrogen (bron). Als hout door droogte krimpt kan het krakende vloeren en scheuren in gipsplaten en stucwerk veroorzaken. Een bevochtiger kan hier behulpzaam zijn.
De relatieve vochtigheid van de lucht beïnvloedt hoe comfortabel we ons voelen. Maar wat is “relatieve vochtigheid” ?
Lucht bevat een bepaalde hoeveelheid waterdamp. De hoeveelheid waterdamp die elke massa lucht kan bevatten is afhankelijk van de temperatuur van de lucht: Hoe warmer de lucht, hoe meer water kan worden vastgehouden. Een lage relatieve luchtvochtigheid betekent dat de lucht droog is en dat er veel meer vocht vastgehouden zou kunnen worden op die temperatuur. Bijvoorbeeld, op 20 graden Celsius kan een kubieke meter lucht maximaal 18 gram water behouden. Bij 25 graden Celsius is dat 22 gram water. Als de temperatuur 25 graden Celsius is en een kubieke meter lucht bevat 22 gram water, dan is de relatieve luchtvochtigheid dus 100 procent. Als het 11 gram water bevat is de relatieve luchtvochtigheid dus 50 procent.
1 = Absolute luchtvochtigheid (g/m3), 2 = Temperatuur (ºC), 3 = Relatieve luchtvochtigheid
Een lage luchtvochtigheid heeft tenminste drie effecten op de mens:
Voor het beste en gezondste comfort binnenshuis is in de winter een relatieve vochtigheid van ongeveer 45 procent ideaal. Bij de gemiddelde huiskamertemperatuur is dit het percentage waarbij werkelijkheid en beleving het beste overeenkomen. Uw huid en longen drogen niet uit en raken niet geïrriteerd. In de meeste gebouwen kan dit niveau van vochtigheid zonder hulp van een bevochtiger niet gehandhaafd worden. In de winter is de relatieve luchtvochtigheid vaak veel lager dan 45 procent. Een bevochtigingsapparaat kan dan goede hulp bieden.
De koudwater bevochtiger
De meest voorkomende vorm van een bevochtiger is de koudwater bevochtiger, soms ook wel luchtwasser genoemd. Dit type bevochtiger is eigenlijk heel eenvoudig en grotendeels zelfregulerend. Een reservoir bevat koud water, een sponsachtig filter absorbeert het water uit het reservoir, een ventilator in de bevochtiger blaast dan lucht door het bevochtigde filter. Als de lucht door het filter van de bevochtiger geblazen wordt verdampt een deel van het water. Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid hoe moeilijker het wordt om het water uit het filter te verdampen. Dat is de reden waarom een koudwater-bevochtiger zelfregulerend is. Bij een toenemende luchtvochtigheid neemt de waterdampafstoot van de bevochtiger vanzelf af.
Stoom bevochtiger
Vaak aangeduid als een “verdamper,” een stoom bevochtiger kookt het water en brengt de warme stoom in de kamer. Dit is de eenvoudigste en (qua aankoop) derhalve de minst dure bevochtiger-techniek.
Waaier of adiabatische bevochtiger
In deze bevochtiger slingert een roterende schijf water op een kam-achtige diffuser. De diffuser breekt het water in fijne druppeltjes die zweven in de lucht. Je ziet normaal gesproken deze druppeltjes als een koele mist de bevochtiger verlaten.
Ultrasone bevochtiger
Een ultrasone bevochtiger maakt gebruik van een metalen diafragma vibrerend op een ultrasone frequentie, hierdoor ontstaan waterdruppeltjes. Een ultrasone bevochtiger is meestal stil en produceert ook een koele mist.
Een grote capaciteit ultrasone bevochtiger met voorverwarming.
Hier zijn een aantal tips die u in gedachten kunt houden bij de aanschaf van een bevochtiger: