Luchtkwaliteit meten, wat heb je nodig?

Snel naar: product en prijs

De luchtkwaliteit meten. Hoe doe je dat? En wat heb je nodig?

Het meten van de luchtkwaliteit in huis en op het werk is een belangrijke eerste stap in het verbeteren van jouw binnenklimaat. Zo weet je immers wat je moet verbeteren! Maar hoe kun je eigenlijk zelf de luchtkwaliteit meten? In deze blog vertellen we je welke apparaten je gebruikt om erachter te komen hoe goed jouw luchtkwaliteit is. Ook de werking en betrouwbaarheid van de meetapparaten komen aan bod.

 

  1. Hoe werkt een CO2 meter?

  2. Waarom is de luchtkwaliteit meten in huis belangrijk?

  3. Wat is een goede CO2 meter om de luchtkwaliteit te meten in huis?

  4. Is een fijnstofmeter belangrijk om zelf de luchtkwaliteit te meten?

  5. Hoe meet je luchtvervuiling?

  6. Wat is belangrijk bij een fijnstofmeter?

  7. En de luchtvochtigheid dan?

  8. Hoe koop ik een goede hygrometer om de luchtkwaliteit te meten?

 

 

Hoe kun je zelf de luchtkwaliteit meten?

Het eerste apparaat om de luchtkwaliteit te meten in huis is de CO2 meter. Dit meetapparaat meet de concentratie CO2 in de lucht. Men drukt dit uit in Parts Per Million of PPM. Dit vertelt je hoeveel CO2 moleculen er in de lucht zitten als je één miljoen moleculen zou bekijken. De concentratie CO2 vertelt je iets over de mate van ventilatie in een kamer. Met elke ademhaling halen wij namelijk zuurstof naar binnen. Ons lichaam gebruikt deze zuurstof bij alle verbrandingsprocessen in ons lichaam. Hierbij ontstaat CO2. De lucht die we uitademen bevat dus meer CO2 dan de lucht die we inademen. Hierdoor stijgt de concentratie CO2 als een ruimte slecht wordt geventileerd. Zo gebruik je dus een een CO2 meter om zelf de luchtkwaliteit te meten.

 

Hoe werkt een CO2 meter?

Een CO2 meter werkt op één van twee verschillende methodes: met infrarood licht of met chemische reacties. De CO2 meter met infrarood licht werkt door de lucht een buisje in te zuigen. De meter vuurt dan infrarood licht op de lucht af. CO2 moleculen weerkaatsen infrarood licht niet. Door te meten hoeveel infrarood licht er wel weerkaatst weet de CO2 meter hoeveel CO2 er in de ruimte is. Maar dit is niet de enige manier om de luchtkwaliteit te meten in huis. De andere methode om CO2 te meten is door gebruik te maken van chemische reacties. Zodra er CO2 de meter binnenkomt reageert de sensor. Deze reacties zorgen ervoor dat er een klein elektrisch stroompje ontstaat. Aan de grote van het stroompje achterhaalt de meter dan vervolgens hoeveel CO2 er in de lucht moet zijn.

luchtkwaliteit meten

 

Waarom is de luchtkwaliteit meten in huis belangrijk?

Te veel CO2 in een kamer is niet goed voor je. Dan zit er immers ook minder zuurstof in! Helemaal geen CO2 binnenshuis is niet realistisch. In de buitenlucht zit al van nature ongeveer 400 PPM aan CO2. Dit komt onder meer door de verbranding van fossiele brandstoffen, bosbranden en de ademhaling van alle mensen en dieren. Voor binnenlucht is het het beste om onder de 800 PPM te blijven. Op deze manier heb je nergens last van. Vanaf 1200 PPM is ventileren echt noodzakelijk. Als er te hoge concentratie CO2 aanwezig is verhindert dat de opname van zuurstof. Hierdoor krijgen mensen last van hoofdpijn en vermoeidheid. In een slecht geventileerde ruimte springen virussen en ziektekiemen een stuk sneller over. Door zelf de luchtkwaliteit te meten weet je dus wanneer je iets aan de ventilatie moet doen.

 

Wat is een goede CO2 meter om de luchtkwaliteit te meten in huis?

Bij het kopen van een CO2 meter is vooral de nauwkeurigheid belangrijk. De beste CO2 meters hebben een marge van zo’n 50 PPM. Probeer dus een meter te kopen die hier niet te ver boven zit. Ook het meetbereik is van belang. Probeer ten minste 3000 PPM aan bereik te hebben. Meer bereik is fijn, maar niet per se nodig. Voor een gezonde omgeving zou de concentratie immers niet boven de 1200 PPM moeten zijn. Als laatste punt is de kalibratie van de meter belangrijk. Na verloop van tijd verliezen de meeste meters nauwkeurigheid. Ze moeten dan opnieuw kalibreren. Dit kan handmatig gedaan worden, maar er zijn ook meters die dit automatisch doen. Over het algemeen hebben de meters met infraroodlicht minder last van nauwkeurigheid verlies. Deze meters gaan soms wel tien jaar lang mee.

 

Is een fijnstofmeter belangrijk om zelf de luchtkwaliteit te meten?

Een tweede belangrijk apparaat voor het meten van de luchtkwaliteit is een fijnstofmeter. Dit apparaat meet de luchtvervuiling in een kamer. Fijnstof zijn deeltjes die klein genoeg zijn om onze longen binnen te treden. De grootte varieert tussen 0,1 en 10 micrometer. De kleinste deeltjes komen zelfs in onze bloedbaan terecht! Fijnstof ontstaat door bijvoorbeeld het verkeer, de houtkachel of door de industrie. Maar ook bij koken en het aansteken van kaarsen komt fijnstof vrij. Je zou misschien denken dat fijnstofmeters en CO2 meters ongeveer hetzelfde meten. Geven ze beide niet aan hoe goed geventileerd de lucht is? Echter, beide apparaten zijn wel degelijk belangrijk om goed de luchtkwaliteit te meten in huis.

Tussen fijnstof en CO2 zit één belangrijk verschil. Co2 ontstaat vooral binnen terwijl fijnstof grotendeels van buiten komt. In een slecht geventileerde ruimte gaat de CO2 concentratie omhoog door menselijke ademhaling. Daarentegen blijft fijnstof redelijk stabiel. Mensen ademen geen fijnstof uit! Bij uitgebreid koken of een open haard aansteken komt tijdelijk veel fijnstof vrij. Wat in dit geval dus belangrijk is is om deze verontreiniging goed weg te werken. Maar in de meeste gevallen komt het grootste deel fijnstof van buiten, van het verkeer of van de landbouw. Een fijnstofmeter meet dus niet de mate van ventilatie in een kamer, maar hoe schoon de lucht is.

 

Hoe meet je luchtvervuiling?

Een fijnstofmeter meet luchtvervuiling op basis van licht. In de fijnstofmeter zit een laser module die constant licht afvuurt op een lichtdetector (laser scattering). Vervolgens komt er lucht de fijnstofmeter binnen en vliegt over de laser module heen. Dit onderbreekt de laserstraal. Vervolgens meet de lichtdetector minder licht en op plekken waar deeltjes zijn. Aan de hand hiervan berekent hij welke deeltjes de laserstraal moeten hebben onderbroken. Zo vertelt hij je dus hoeveel fijnstof er in de lucht zit en gaat hij de luchtkwaliteit meten. Fijnstof meet men in microgrammen per kubieke meter. Vanaf 2020 is in de EU de grenswaarde 20 microgram per kubieke meter. Als de waardes hierboven liggen is het verstandig om iets aan de luchtkwaliteit te doen. Een te hoge blootstelling aan fijnstof leidt op den duur tot verschillende gezondheidsklachten. Onder andere een verminderde longfunctie, astma en hart- en vaatziekten zijn gevolgen van fijnstof. Door de luchtkwaliteit zelf te meten weet je dus of jouw lucht schoon is.

 

Wat is belangrijk bij een fijnstofmeter?

Bij een fijnstofmeter is het belangrijk dat het meetbereik voldoende is. De grootste deeltjes zijn het makkelijkst te detecteren, maar ook het minst schadelijk. Let er dus op dat jouw fijnstofmeter behalve PM10 ook de deeltjes van 2,5 en 1 micrometer detecteert. Ook is het handig als je je fijnstofmeter makkelijk meeneemt. Zo kun je goed de luchtkwaliteit meten op verschillende plekken binnen het huis. Ook de nauwkeurigheid is natuurlijk erg belangrijk. Als een fijnstofmeter een marge heeft van meer dan 20% is het waarschijnlijk niet de beste koop. In de prijsrange van rond de honderd euro is een foutmarge van 15% echter niet vreemd.

 

En de luchtvochtigheid dan?

Een derde belangrijk instrument om de luchtkwaliteit te meten is de hygrometer. Dit apparaat meet de luchtvochtigheid in huis. Een hygrometer geeft de luchtvochtigheid weer als percentage. Een luchtvochtigheid van 75% betekent echter niet dat de lucht voor driekwart uit water bestaat. Dit komt omdat een hygrometer namelijk de relatieve luchtvochtigheid meet. Dat is de hoeveelheid water die de in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid vocht die er in de lucht kan zitten. Deze verschilt per temperatuur. Bij hogere temperaturen kan de lucht meer vocht opnemen. Vandaar dat een hygrometer vaak samen gaat met een temperatuurmeter.

 

luchtkwaliteit meten

 

Voor fijnstof en CO2 geldt dat hoe minder er in de ruimte aanwezig is, hoe gezonder dit is. Bij luchtvochtigheid ligt dit net anders. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40- en 60%. Als het vochtiger is dan dit ontstaat er vaker schimmel. Dit tast de woning aan en mensen ademen het in. Dit is uiteraard niet goed voor de gezondheid. Ook neemt het meubilair vocht uit de lucht op als de luchtvochtigheid te hoog is. Als het droger is dan 40% krijgen mensen al snel last van droge ogen en een droge huid. Als ook de slijmvliezen droger raken stijgt de kans op een luchtweginfectie. Om comfortabel te wonen wil je dus de luchtvochtigheid tussen de 40- en 60% houden. Ook de hygrometer is dus een belangrijk instrument om de luchtkwaliteit te meten in huis.

 

Hoe koop ik een goede hygrometer om de luchtkwaliteit te meten?

Ook bij een hygrometer is de nauwkeurigheid erg belangrijk. De allergoedkoopste hygrometers zijn vaak niet erg nauwkeurig. Vanaf 20 euro koop je echter een prima meetapparaat. Sommige hygrometers zijn nog een stuk duurder dan dit. Dat komt dan door allerlei andere functies. Bijvoorbeeld een alarm als het te vochtig is. Of deze extra functies de hogere prijs waard zijn verschilt per persoon. Je moet een hygrometer niet verwarren met een hygrostaat. Een hygrometer meet slechts de luchtvochtigheid in een ruimte. En een hygrostaat is een apparaat dat je gebruikt om de luchtvochtigheid in te stellen. Bij een luchtont- of bevochtiger is dit erg handig. Bij de meeste moderne apparaten zit een hygrostaat al ingebouwd in de luchtbevochtiger. Zo hou je de luchtvochtigheid stabiel op peil.

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Met deze drie meetapparaten houd je jouw luchtkwaliteit goed in de gaten. Wil jij je luchtkwaliteit beter meten? Of wil je advies over welk meetapparaat jij nodig hebt? Ga dan naar onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2567.

Speciaal voor de luchtkwaliteit te meten

CO2 meter

 

luchtkwaliteit meten

volg ons

Zoekt u een fijnstofmeter?

Wood’s fijnstofmeter

 

Luchtkwaliteit meten

Zoekt u een hygrometer?

Wood’s temperatuur en hygrometer

 

Luchtkwaliteit meten

Veel gestelde vragen over luchtkwaliteit meten:

De belangrijke instrumenten die u nodig hebt om zeker te zijn van een goede luchtkwaliteit zijn een CO2-meter, een fijnstofmeter en een hygrometer.

De meest nauwkeurige CO2 meters hebben een foutmarge van ongeveer 5%. Probeer hier dus niet al te veel boven te zitten.



Nee. Een CO2 meter meet de mate van ventilatie in een ruimte. Omdat fijnstof voor een groot deel van buiten komt zegt de hoeveelheid fijnstof niks over de mate van ventilatie.



Direct online meters bestellen?

Druk op deze knop en zoek de meters van jouw keuze:

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Bel mij terug




    error: