Luchtreiniger kinderkamer, nodig voor de gezondheid?

Snel naar: product en prijs

Luchtreiniger kinderkamer, nodig voor de gezondheid?

Als ouder doe je er alles aan om je kind een veilige omgeving te bieden. Toch blijft luchtreiniging in de kinderkamer bij veel ouders nog een bijzaak. En dit terwijl de gezondheidsvoordelen duidelijk zijn. In dit artikel maken wij een overzicht van de voor- en nadelen van een luchtreiniger voor de kinder- babykamer. Ook zetten wij even op een rij waar je op moet letten als je wél de luchtkwaliteit wil verbeteren. Zo kies je de goede luchtreiniger voor de kinderkamer.

 

  1. Waarom is een luchtreiniger in een kinderkamer anders dan in een slaapkamer?

  2. Welke gevolgen voorkomt een luchtreiniger in de babykamer?

  3. Waar moet ik op letten als ik een luchtreiniger voor de kinderkamer neem??

  4. Kies voor weinig geluid bij een luchtreiniger kinderkamer

  5. Ozon, iets om voor op te letten?

  6. Welke luchtreiniger heeft mijn babykamer dan nodig?

 

Wat is luchtvervuiling?

Je hoort tegenwoordig veel over luchtvervuiling. Het is immers ook een belangrijk onderwerp. Als je luchtreiniging in je kinderkamer overweegt is het goed om te weten wat luchtvervuiling precies inhoudt. Luchtvervuiling gaat namelijk over vele dingen. Fijnstof, ozon, virussen, pollen en stikstofdioxides zijn de meest genoemde. Bij fijnstof hebben we het over deeltjes kleiner dan 10 micrometer die in de lucht zweven. Dit noemen we PM10. Men maakt ook nog onderscheid tussen PM10, PM2,5 en PM0,1. PM2,5 en PM0,1 zijn nog kleiner en daardoor nog schadelijker. Ozon is een gas dat bestaat uit drie zuurstofatomen. Doordat het met onze lichaamscellen reageert en ze kapot maakt is het een giftig gas. Stikstofdioxides zijn gassen met stikstof en zuurstofatomen aan elkaar (NO2). Vooral het verkeer en de industrie stoten deze uit. In de lucht reageren ze soms met elkaar en creëren zo fijnstof. Ook hebben ze een onaangename geur. Een luchtreiniger in een kinderkamer verwijdert dit.

 

Waarom is een luchtreiniger in een kinderkamer anders dan in een slaapkamer?

Dat luchtvervuiling een menselijk lichaam beschadigt is natuurlijk voor niemand fijn. Voor kinderen is de schone lucht echter nog belangrijker dan voor volwassenen. Een luchtreiniger in een kinder- of babykamer is dus een goede inverstering. Dit heeft vooral te maken met het feit dat kinderen vaker ademhalen. Kinderen zijn volop aan het groeien wat veel energie kost. Ook krijgen ze de hele dag nieuwe ervaringen voor hun kiezen. Het kost de hersenen dan ook veel energie om dit te verwerken. Voor dit alles hebben ze veel zuurstof nodig. Als een kind stil ligt ademt het dus toch een stuk meer dan een volwassene. Vandaar dat luchtreiniging in een kinderkamer erg nuttig is.

luchtreiniger kinderkamer

 

Welke gevolgen voorkomt een luchtreiniger in de babykamer?

Vanwege de snellere ademhaling richt dezelfde luchtvervuiling meer schade aan bij een kind dan bij een volwassene. Vooral in de longen stapelen de beschadigingen zich op. Dit leidt tot verminderde groei van de longen. Hierdoor valt de longcapaciteit op latere leeftijd lager uit. Ook vergroot het de kans dat een kind astma ontwikkelt als de lucht erg vervuild is. Deze effecten gebeuren niet in een dag. Bij langdurige blootstelling zijn dit wel serieuze risico’s. Door een luchtreiniger in een kinderkamer te plaatsen verklein je deze kans. Er zijn zelfs meerdere wetenschappelijke onderzoeken die een verband leggen tussen luchtvervuiling en lagere intelligentie en schoolresultaten. Dit onderzoek staat echter nog in de kinderschoenen.

 

Waar moet ik op letten als ik een luchtreiniger voor de kinderkamer neem?

Luchtzuiveraars komen in vele soorten en maten. Wij raden aan om in ieder geval drie aspecten mee te nemen voordat je een beslissing neemt: capaciteit, geluid en ozon generatie. Een luchtreiniger moet uiteraard genoeg capaciteit hebben om de kinderkamer goed te reinigen. Gelukkig zijn de meeste kinderkamers vrij klein. Vandaar dat de meeste professionele luchtreinigers geschikt zijn om een babykamer te reinigen.

  • Capaciteit. Een luchtreiniger zou genoeg overcapaciteit moeten hebben. Zo reinigt hij effectief de hele kamer en hoeft hij niet op zijn hoogste stand te draaien. Dan is hij stiller en effectiever.
  • Geluid. Elke luchtreiniger maakt geluid. Maar niet elk apparaat evenveel. Let goed op het geluidsniveau als je een luchtreiniger aanschaft.
  • Energieverbruik. Hoe zuiniger je luchtreiniger is hoe beter. Op de lange termijn scheelt dit veel geld.
  • Ozon. Sommige luchtreinigers stoten ozon uit. Dit is een giftig gas. Let op dat je luchtreiniger geen ozon uitstoot of neem een koolstoffilter om ozon uit de lucht te halen.

 

Kies voor weinig geluid bij een luchtreiniger kinderkamer

Een tweede belangrijk punt is het volume. Je wilt immers zo min mogelijk geluid ervaren van de luchtreiniger in je babykamer. Helaas is een volledig stille luchtreiniger niet mogelijk. In elke luchtzuiveraar zit namelijk een ventilator om de lucht door het filter te duwen. Hier komt altijd geluid bij vrij. Toch verschilt het volume flink per apparaat. De stilste beginnen vaak al zo rond 25 Db, terwijl de luidste luchtreinigers wel tot bijna 70 Db produceren. Let goed op of het aangegeven geluidsniveau het minimum- of maximum volume is. Zo vergelijk je dezelfde aspecten met elkaar en maak je een goede vergelijking. Om het geluidsniveau te drukken is het ook aan te raden om een luchtreiniger in de kinderkamer te zetten met een flinke overcapaciteit. Op deze manier kan het apparaat op een lagere stand draaien en zo is hij stiller.

 

Ozon, iets om voor op te letten?

Vele fabrikanten bieden tegenwoordig ionisatie aan bij een luchtreiniger. Dit betekent dat het apparaat een hele kleine elektrische lading meegeeft aan de lucht. Deze lading breekt virussen af en laat deeltjes aan elkaar plakken, waarna ze op de grond vallen. Goed nieuws zou je denken! En ionisatie bij luchtreiniging in een kinderkamer heeft ook zeker voordelen. Toch heeft het ook een groot nadeel waar je minder vaak iets over hoort: het creëert ozon. Ozon is een gas dat bestaat uit drie zuurstofatomen. Dankzij de elektrische lading creëert ionisatie ozon. Als wij het inademen richt het schade aan in ons lichaam en daarom is het een giftig gas. Je wil natuurlijk niet dat de luchtreiniger je kinderkamer alleen maar minder schoon maakt. Vandaar dat het belangrijk is om na te denken over hoe je ozon voorkomt als je een ionisator gebruikt.

 

Hier zijn twee manieren voor: met een koolstoffilter of door de ionisator vóór het filter te plaatsen. Een koolstoffilter reageert met ozon om het weer om te vormen tot normale zuurstof. Hierbij is het dus wel enorm belangrijk om het filter op tijd te vervangen. Anders verliest het koolstoffilter langzaam zijn werking en komt er toch weer ozon in de lucht. De andere optie is om de ionisator voor het filter te plaatsen. Op deze manier komen alle elektrische geladen deeltjes in het filter terecht voordat ze ozon creëren. Met deze methode heb je dus ook geen last van ozon.

 

Welke luchtreiniger heeft mijn babykamer dan nodig?

Een goede luchtreiniger voor een babykamer is de Woods AL 310. Dit apparaat heeft genoeg overcapaciteit voor een kinderkamer. Hierdoor kan hij op een lagere stand werken en is hij dus stiller. Ook werkt hij met de gepatenteerde AIH technology. Hierdoor heeft het filter minder drukverlies en is hij dus stiller en zuiniger. In een kleine kamer zal zijn geluidsniveau daarom nauwelijks boven zijn minimumniveau van 27 Db uitkomen. Dit is nog stiller dan gefluister! Omdat hij gebruik maakt van ionisatie vóór het filter heb je alle voordelen van ionisatie zonder dat je je zorgen hoeft te maken over ozon. De ideale luchtreiniger voor de kinderkamer dus!

 

Wil jij nou een AL310 voor thuis of zoek je nog wat meer advies? Bezoek dan onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2567.

Speciaal voor de kinderkamer:

AL310 luchtreiniger

 

Luchtreiniger kinderkamer

volg ons

Zoekt u een luchtreiniger voor de kinderkamer:

TALL 155 luchtreiniger

 

Luchtreiniger kinderkamer

Veel gestelde vragen over luchtreiniger kinderkamer:

Nee. Luchtvervuiling is een brede term. Hier valt fijnstof onder, maar bijvoorbeeld ook ozon en pollen. 



Nee. Hoewel elke luchtreiniger geluid maakt bestaan er enorme verschillen onderling. De stilste luchtreiniger heeft slechts een volume van 27 Db, terwijl de luidere modellen wel tot 67 Db produceren.



Ja. Dankzij hun hogere stofwisseling hebben ze meer zuurstof nodig. Hierdoor halen ze vaker adem en richt luchtvervuiling dus meer schade aan.



Direct online een luchtreiniger bestellen?

Druk op deze knop en zoek de luchtreiniger van jouw keuze:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Bel mij terug




    error: