Luchtreiniger kopen | Tips voor u koopt

Snel naar: product en prijs

Luchtreiniger kopen?

Lees eerst deze info over de werking van alle Luchtreinigers

Een luchtreiniger kopen? Waarom is het nodig een luchtreiniger voor thuis aan te kopen? Luchtreinigers houden de luchtkwaliteit op peil want de lucht in huis is in het algemeen vuiler dan de buitenlucht. Een huis kan een bron van verontreiniging zijn en dus ongezond.

Vocht kan leiden tot de ontwikkeling van schimmels en schimmelsporen. Geforceerde luchtverwarming en koelsystemen circuleren stofdeeltjes en bacteriën in het hele huis. Huisdieren werpen haren af huidschilfers terwijl de rook van rokers gifstoffen in de lucht brengt. Pollen en andere allergenen kunnen van buiten naar binnen geblazen worden door open ramen en deuren en worden opgevangen in tapijten of bekledingen.

Lucht-verontreiniging in huis

Vervuilde lucht in huis kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. Met name kinderen en mensen met een allergie en andere ademhalingsproblemen kunnen nadelige gevolgen ondervinden van een hoge concentratie fijnstof of andere vervuiling in huis. Het verminderen van het niveau van verontreinigingen kan verlichting brengen bij sommige van deze problemen en een luchtreiniger is een manier om dit te doen.

Maar hoe werken de meeste luchtreinigingsapparaten?

 • Filterluchtreinigers
 • Ionisatie
 • Ozon generatoren
 • Adsorptie
 • UV-licht

Luchtreinigen door middel van een filter

Een aantal luchtreinigers reinigen de lucht door middel van een filter dat rondzwevende deeltjes verwijdert. Typische materialen zijn schuim, katoen, polyester of synthetische vezels. De dichtheid van het filtermateriaal beperkt de grootte van de deeltjes die worden opgevangen. Geplooide filters in een luchtreiniger werken het best als gevolg van de toegenomen oppervlakte. Er zijn echter ook filtersoorten die deeltjes kunnen vangen die kleiner zijn dan de kleinste opening in het materiaal. Luchtfilters kunnen duur zijn en je moet ze regelmatig vervangen (hoewel sommige filters wasbaar zijn) om de filtercapaciteit van de luchtreiniger hoog te houden. Fijnmazige filters kunnen ook de luchtstroom van de luchtreiniger beperken, waardoor een vermindering van het totale rendement optreedt.

Hoe werken HEPA filters?

HEPA (High Efficiency Particulate Air) filters voldoen aan een erkende standaard voor het verwijderen van deeltjes uit de lucht. Het filter van de luchtreiniger kan bestaan uit elk materiaal, zolang het maar voldoet aan deze norm (verwijdering tot minder dan 0,03 procent van de deeltjes van 0,3 micrometer of groter). Bovendien moet het filter van de luchtreiniger een bepaalde hoeveelheid lucht kunnen doorlaten, die varieert naar gelang van de grootte van het filter. De ULPA (Ultra-Low Penetration Air) standaard is nog strenger. Naast de bekende huishoudelijke toepassingen voor het reinigen van de lucht van allergenen en stofdeeltjes worden advanced HEPA filters ook toegepast in de nucleaire industrie.

minipleat-hepa luchtreiniger
ionisatie-luchtreiniger-kopen

Ioniserende (en elektrostatische) luchtreiniger kopen

Hoe werkt ionisatie precies? De ionisatie luchtreinigers maken gebruik van een methode genaamd corona-ontlading om geladen moleculen genaamd ionen te creëren. De meeste atomen in de lucht hebben een neutrale lading d.w.z. dat ze hetzelfde aantal negatief geladen elektronen als positief geladen protonen hebben. De corona-ontlading is een klein maar intens elektrisch veld.

Moleculen die het veld passeren krijgen een extra elektron, waardoor het molecuul een negatieve lading krijgt, of het raakt een elektron kwijt waardoor het een positieve lading krijgt. Grotere deeltjes in de lucht, zoals stof of andere verontreinigingen, worden gemakkelijker geïoniseerd omdat ze een groter doel zijn. Een nadeel is dat bij veel ionisatie luchtreinigers ozon kan vrijkomen.

Hoe werken ozon generatoren?

Een ozon generator werkt als een ioniserende luchtreiniger maar het is ontworpen om de zuurstofmoleculen om te zetten in ozon, een molecuul bestaande uit drie zuurstofatomen. Zuurstof in de atmosfeer bestaat als dizuurstof, een molecuul samengesteld uit twee zuurstofatomen. Wanneer deze moleculen worden blootgesteld aan een corona-ontlading of UV licht splitsen sommige dizuurstof moleculen zich in afzonderlijke zuurstofatomen (vrije zuurstof). Terwijl de meeste van deze zuurstofatomen zich recombineren in dizuurstof woorden enkele van de atomen ozon.

ozon-generator

Luchtreinigen door middel van adsorptie

Veel luchtreinigers bevatten een materiaal met adsorptie-kwaliteit om geuren, dampen en chemicaliën op te nemen uit de lucht. Adsorptie (geen absorbtie) is het proces van een substantie op een oppervlak waarmee een andere stof wordt opgenomen. De meest voorkomende substantie op het gebied van adsorptie is actieve kool, dat zeer poreus en zeer fijnmazig is waardoor passerende stoffen makkelijk kunnen binden. Een elektrostatische werking trekt bepaalde stoffen in de poriën.

Deze stoffen hebben een chemische reactie op het kool en waardoor ze kunnen hechten. Wanneer het kooloppervlak groot genoeg is kunnen vele bindingen plaatsvinden. Uiteraard is de snelheid waarmee de verontreinigde lucht het kooloppervlak passeert in een luchtreiniger van cruciaal belang. Het houtskool kan op verschillende wijzen worden verwerkt waardoor verschillende bindings-toepassingen mogelijk zijn.

Luchtreiniger kopen met UV-licht

Ultraviolet straling maakt bepaalde micro-organismen steriel (en ongevaarlijk). Sommige luchtreinigers zijn voorzien van een UV-licht waardoor schadelijke bacteriën en virussen in de lucht mogelijk worden geëlimineerd. Ook hier is de wijze en snelheid waarop de lucht het UV-licht passeert in de luchtreiniger van cruciaal belang.

Waar moet ik op letten als ik een luchtreiniger koop?

Ioniserende en ozon luchtreinigers zijn onder vuur komen te staan door consumentenorganisaties. Dergelijke luchtreinigers zouden niet voldoende effectief zijn om de verontreinigingen uit de lucht te verwijderen terwijl ozon generatoren schadelijk kunnen zijn voor mensen. In 2002 en 2003 zijn tests uitgevoerd met ioniserende luchtreinigers met als resultaat dat er “bijna geen meetbare vermindering plaatsvond in de lucht van zwevende deeltjes”.

De werking van ozon luchtreinigers is eveneens twijfelachtig. Er bestaat geen standaard voor deze luchtreinigers omdat fabrikanten geen gespecificeerde claim voor de werking ervan hebben. In feite is in dit moment HEPA de enige officieel erkende standaard zodat claims van allerlei andere technieken van luchtreinigers, als zouden zij goedgekeurd of gecertificeerd zijn, misleidend zijn.

Zorg over de gezondheid van mensen bij het gebruik van Ozon genererende luchtreinigers heeft ertoe geleid dat er studies zijn verricht naar de bijwerkingen van dergelijke systemen.

Is ozon van luchtreinigers schadelijk?

Alle ioniserende luchtreinigers genereren enigszins ozon, maar ozon generatoren (luchtreinigers) zijn speciaal ontworpen om het gas vrij te geven en in veel grotere hoeveelheden dan ioniserende reinigers. Studies hebben uitgemaakt: “De relatief lage hoeveelheden ozon kunnen pijn op de borst, hoesten, kortademigheid en irritatie van de keel veroorzaken. Ozon kan ook chronische aandoeningen van de luchtwegen zoals astma verergeren en afbreuk doen aan het vermogen van het lichaam om infecties van de luchtwegen te bestrijden”

De studies gaven aan dat – zelfs bij het gebruik volgens de instructies van de fabrikanten van de luchtreinigers zelf – vele ozon opwekkende luchtreinigers ozonconcentraties in huis aanmaken die boven de limieten voor de volksgezondheid zijn. Verder concluderen ze dat ozon zoals gebruikt in een huishoudelijke luchtreiniger “weinig potentie heeft om binnenlucht-verontreinigingen te verwijderen.” Verder heeft ozon de neiging te reageren op chemicaliën waardoor bijproducten gevormd worden die mogelijk nog gevaarlijker zijn dan de ozon zelf. Het gebruik van ozon wordt niet aangeraden voor het bestrijden van binnenlucht-verontreinigingen.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

3 reacties

 • Al-Zabari, op 15/09/2016 om 17:39

  Hallo
  Ik heb een Dameskapsalon waarin heel veel rok en stoffen tijdens sommige behandelingen ontstaan. Ik heb blafondstofzuiger maar die is niet genoeg. Ik wil graag van u een advice en een voorstel om dit probleem radical af te lossen.
  Ik wacht op u reactie.
  Mvg
  Al-Zabari

  • Beste heer Al-Zabari,

   Ik heb u een email gestuurd met verzoek om telefonisch met u in contact te treden. Wij willen u graag op een goede manier behulpzaam zijn. Het probleem in uw zaak is iets te complex om via deze blog te behandelen. QualityHygiene, Marc

 • Paul Donkersloot, op 06/04/2017 om 04:54

  Goede informatie. Eraan toe wil ik voegen dat het met HEPA-luchtreinigers vooral gaat om een strategische plaatsing zodat in de ademhalingszone de lucht snel gezuiverd wordt. Ook kiezen voor overcapaciteit van de luchtreiniger biedt soelaas. Vaak zie je dat gekocht wordt aan de grens van maximum waardes.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug