Luchtreiniger tegen rook of rookruimte?

Snel naar: product en prijs

Luchtreiniger tegen rooklucht

Rook en rooklucht verwijderen in de huis? Afzuiging is een oplossing. Maar is afzuiging van de rook het beste of is een luchtreiniger effectiever? Rooklucht is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen onaangenaam is, maar ook diverse uitdagingen met zich meebrengt voor huizen. Of het nu gaat om sigarettenrook, kookdampen of andere bronnen, rookgeuren hebben de neiging zich te nestelen in tapijten, gordijnen, meubels en zelfs in muren, wat resulteert in een aanhoudende, ongewenste geur die moeilijk te verwijderen is. Deze geuren kunnen niet alleen hinderlijk zijn, maar kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken en een negatieve invloed hebben op de algehele kwaliteit van de binnenlucht. Ionisatie, ozon, filtratie met HEPA-filters en/of koolstoffilters, plasma generatoren… er is veel keuze in luchtreinigers als het gaat om het verwijderen van sigarettenrook. Wij vertellen je welk type luchtreiniger het meest effectief is tegen rooklucht.

 

Belang van een luchtreiniger: Hoe het helpt om rookgeuren te elimineren

Een luchtreiniger speelt een cruciale rol bij het bestrijden van rookgeuren en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Met behulp van geavanceerde filtratietechnologieën, zoals HEPA-filters en koolstoffilters, vangt en neutraliseert een luchtreiniger effectief deeltjes en geuren die samenhangen met rook. Het resultaat is frissere, schonere binnenlucht, die onaangename rookgeuren vermindert en de algehele luchtkwaliteit verbetert. De luchtreiniger fungeert als een krachtig instrument om niet alleen de geur te elimineren, maar ook om de impact van rook op de omgeving en de gezondheid te verminderen.

 

Gezondheidsrisico’s: Effecten van langdurige blootstelling aan rookgeuren

Langdurige blootstelling aan rookgeuren brengt aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Rook, ongeacht de herkomst, bevat een mengsel van chemische stoffen en deeltjes die diep in de longen doordringen. Dit leidt tot ademhalingsproblemen, verergering van astma en andere aandoeningen van de luchtwegen. Bovendien houden de chemische stoffen in rook verband met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Vooral kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsproblemen lopen risico.

 

De nadelen van rooklucht in huis

Roklucht heeft een negatieve invloed op het milieu. De sigarettengeur blijft hangen op bekleding, kleding en andere oppervlakken zoals muren in je huis, wat een onaangename omgeving creëert. Daarnaast zorgt rookgeur voor sociale overlast, vooral in gemeenschappelijke ruimtes waar niet-rokers last van de geur hebben. Bovendien beïnvloedt rooklucht in huis het comfort en de levenskwaliteit van de bewoners, zelfs nadat de rookbron is verdwenen.

 

luchtreiniger tegen rooklucht

 

Uitleg over luchtreinigingstechnologieën: HEPA-filters en koolstoffilters

Luchtreinigers maken gebruik van verschillende geavanceerde technologieën om de luchtkwaliteit te verbeteren. Enkele van de belangrijkste technologieën zijn:

 • HEPA-filters (High-Efficiency Particulate Air): Deze filters zijn in staat om microscopisch kleine deeltjes, zoals stof, pollen, allergenen en zelfs sommige micro-organismen, uit de lucht te verwijderen. Ze zijn bijzonder effectief in het vasthouden van kleine deeltjes en zijn een essentieel onderdeel van veel luchtreinigers.
 • Koolstoffilters: Deze filters zijn ontworpen om geuren, gassen en vluchtige organische stoffen (VOS) te absorberen. Ze zijn effectief in het neutraliseren van rookgeuren en andere onaangename luchtjes, doordat ze de moleculen die verantwoordelijk zijn voor de geur absorberen.

Hoe luchtreinigers rooklucht neutraliseren

Rook of de geur van rook in huis is voor rokers niet snel hinderlijk na het roken van een sigaret. Voor niet-rokers is het echter vaak wel hinderlijk. Het is zelden mogelijk om een aparte rookkamer in huis te hebben. Dus tabaksrook gaat er meestal uit via de basisafzuiging of door gewoon een raam of deur open te zetten.

Luchtreinigers zijn effectief in het neutraliseren van rooklucht door een combinatie van filtratie- en zuiveringstechnieken. Terwijl de lucht door de filters van de luchtreiniger stroomt, vangen de filters, zoals HEPA-filters en koolstoffilters, rookdeeltjes en geurmoleculen op en absorberen ze deze.

De HEPA-filters vangen kleine deeltjes, terwijl koolstoffilters specifiek ontworpen zijn om geuren te absorberen en te neutraliseren. Dit proces helpt bij het verminderen van de rookgeur in de lucht, waardoor de omgeving frisser en schoner is.

Een ionisator, een ozongenerator of een plasmagenerator is vaak aangeboden als middel tegen rooklucht. Deze technieken zorgen slechts deels voor verwijdering van de rookgassen en rookdeeltjes uit de ruimte en zorgen juist weer op een andere manier voor overlast. De fijnstof deeltjes slaan neer op de grond of op het meubilair en de gasvormige verontreinigingen gaan een verbinding aan met een ander ingebracht gas (Ozon) waardoor weer te hoge concentraties kunnen ontstaan van een andere verontreiniging.

 

luchtreiniger tegen rooklucht

 

 

Kenmerken van Effectieve Luchtreinigers tegen rooklucht

Filterspecificaties: Welke filters zijn het meest effectief tegen rookgeuren?

Filters die het meest effectief zijn tegen rookgeuren zijn voornamelijk koolstoffilters, ook bekend als actieve koolfilters. Deze filters zijn specifiek ontworpen om geuren en vluchtige organische stoffen (VOS) te absorberen, waaronder de geuren afkomstig van rook. Luchtreinigers met hoogwaardige koolstoffilters kunnen effectief de moleculen die verantwoordelijk zijn voor rookgeuren vastleggen, waardoor de lucht frisser en schoner wordt.

Ruimtecapaciteit: Grootte en geschiktheid voor verschillende ruimtes

De ruimtecapaciteit van een luchtreiniger is een belangrijke overweging. Luchtreinigers variëren in grootte en capaciteit, dus het is essentieel om een model te kiezen dat geschikt is voor de grootte van de ruimte waarin het wordt gebruikt. Voor kleinere ruimtes, zoals slaapkamers of kantoren, kan een compacte luchtreiniger voldoende zijn. Terwijl grotere ruimtes zoals woonkamers of open kantoorruimtes mogelijk een luchtreiniger met een grotere capaciteit nodig hebben.

Geluidsniveau en energieverbruik: Overwegingen voor dagelijks gebruik

Bij het kiezen van een luchtreiniger is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau en het energieverbruik, vooral voor dagelijks gebruik. Sommige luchtreinigers kunnen een zoemend geluid produceren, wat storend kan zijn in stille omgevingen. Het is raadzaam om te kiezen voor modellen met instelbare ventilatorsnelheden, zodat je het geluidsniveau kunt aanpassen aan je voorkeur. Daarnaast is het verstandig om te letten op het energieverbruik van de luchtreiniger om zowel het milieu als de energiekosten te beheren. Efficiënte modellen met een laag energieverbruik zijn vaak een goede keuze voor langdurig gebruik zonder hoge kosten.

 

Beste luchtreinigers tegen rooklucht

Voor kleine ruimtes – Wood’s AL310 luchtreiniger

 • Met geïntegreerde AIH-techniek is de AL310 luchtreiniger praktisch even effectief als een professionele luchtreiniger.
 • Voor thuis de beste keuze doordat de geluidarme en gepatenteerde filtertechniek nauwelijks drukverlies kent en zorgt voor continuzuivering. Aanbod toevoeging van carbon-granulaat als optie.

Voor grote ruimtes – EDC650 luchtreiniger

 • Deze luchtreiniger is ongeëvenaard in het verwijderen van rooklucht, dankzij geavanceerde filtratietechnologieën die specifiek zijn ontworpen om deeltjes van sigarettenrook effectief te neutraliseren.
 • Met zijn krachtige luchtcirculatie en hoogwaardige filtersystemen biedt deze luchtreiniger een superieure oplossing tegen rookgeur, waardoor de lucht snel en grondig wordt gezuiverd, zelfs in ruimtes met intensieve rookvervuiling.

 

Voordelen van het Gebruik van een Luchtreiniger tegen rooklucht

1. Verbeterde luchtkwaliteit: Impact op gezondheid en welzijn

Het gebruik van een luchtreiniger leidt tot aanzienlijke voordelen voor de luchtkwaliteit, wat directe invloed heeft op de gezondheid en het welzijn. Door rookdeeltjes en geuren te verwijderen, biedt een luchtreiniger een schonere en gezondere binnenlucht. Dit resulteert in verminderde blootstelling aan schadelijke stoffen en allergenen, waardoor ademhalingsproblemen verminderen, de kans op luchtwegaandoeningen afneemt en algemeen welzijn verbetert. Vooral voor mensen met allergieën of astma kan een verbeterde luchtkwaliteit aanzienlijk positieve effecten hebben op hun dagelijks leven.

2. Vermindering van rookgeur: Hoe het bijdraagt aan een frissere omgeving

Een luchtreiniger draagt actief bij aan het verminderen van rookgeuren, waardoor de omgeving merkbaar frisser wordt. Door het neutraliseren van geurmoleculen die afkomstig zijn van rook, elimineert een luchtreiniger niet alleen de onaangename geur, maar zorgt het ook voor een aangenamere en schonere sfeer in huis of op kantoor. Dit draagt bij aan een meer comfortabele leef- of werkomgeving, wat kan resulteren in een positievere gemoedstoestand en een aantrekkelijkere atmosfeer voor zowel bewoners als bezoekers.

Het samenspel van een verbeterde luchtkwaliteit en de vermindering van rookgeuren positioneert de luchtreiniger als een waardevolle toevoeging die niet alleen gezondheidsvoordelen biedt, maar ook bijdraagt aan het creëren van een aangenamere leef- en werkomgeving.

 

Conclusie

Luchtreinigers bieden een aantal voordelen om rookgeuren te bestrijden en de algemene luchtkwaliteit te verbeteren. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals HEPA-filters en koolstoffilters vangen luchtreinigers effectief rookdeeltjes en geurmoleculen op en neutraliseren deze. Dit vermindert niet alleen de rookgeur, maar bevordert ook de gezondheid door de luchtkwaliteit te verbeteren. Belangrijke kenmerken zijn onder andere specifieke filterfuncties gericht op het elimineren van rookgeuren, aangepaste ruimtecapaciteit voor verschillende omgevingen en geluidsniveau en energieverbruik voor dagelijks comfort.

Investeren in een luchtreiniger is van vitaal belang voor een verbeterde luchtkwaliteit en een comfortabelere leef- en werkomgeving. Het gebruik van luchtreinigers biedt niet alleen voordelen zoals het verminderen van rookgeuren en het verbeteren van de algehele luchtkwaliteit, maar draagt ook bij aan het verminderen van gezondheidsrisico’s geassocieerd met langdurige blootstelling aan rookdeeltjes. Door te investeren in een kwalitatief goede luchtreiniger wordt niet alleen de lucht gezuiverd, maar wordt ook een gezondere en aangenamere omgeving gecreëerd voor bewoners en bezoekers.

Speciaal voor een grote ruimtes:

Luchtreiniger EDC650

 

Luchtreiniger tegen rooklucht

volg ons

Zoek je ook een luchtreiniger voor een kleine ruimte?

Wood’s AL310 luchtreiniger

 

Luchtreiniger tegen rooklicht

Veel gestelde vragen over luchtreiniger tegen rooklucht:

Luchtreinigers tegen rooklucht gebruiken meestal geavanceerde filters zoals HEPA-filters, koolstoffilters en soms ionisatie- of UV-lichttechnologie om rookdeeltjes en geuren te verwijderen. Deze filters vangen deeltjes op en neutraliseren geuren effectief.

Ja, specifieke luchtreinigers die zijn ontworpen om rooklucht te verwijderen, kunnen sigarettenrook effectief verminderen. Ze zijn uitgerust met filters die specifiek zijn ontworpen om rookdeeltjes vast te houden en geuren te neutraliseren.

Koolstoffilters (ook wel actieve koolfilters genoemd) zijn bijzonder effectief bij het absorberen van geuren die ontstaan door rook. HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) helpen ook bij het verwijderen van fijne deeltjes, waaronder die van sigarettenrook.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

1 reactie

 • Tony Bruers, op 10/07/2019 om 13:30

  Beste

  graag offerte van EAS1300 rookverdringer (ruimte 350 x 200)

  vriendelijke groeten

  Tony Bruers

  Preventieadviseur Zorgbedrijf Sint-Truiden (België)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: