Helpt een luchtreiniger tegen virussen?

Snel naar: product en prijs

Snel naar: product en prijs

Een luchtreiniger tegen virussen? Hoe goed helpt het?

We zetten steeds vaker een speciale luchtreiniger in om virussen te bestrijden. Luchtreinigers tegen virussen groeien hard in populariteit. Met name op scholen is de toevoeging van een virus luchtreiniger hot. Maar halen deze toestellen écht micro-organismen (zoals het coronavirus) uit de lucht? Wij gingen op onderzoek uit. Dit is belangrijk om te weten over luchtreinigers, virussen en ventilatie.

Wat doet een luchtreiniger tegen virussen?

Een virus luchtreiniger is een elektrisch toestel dat zich specialiseert in het opvangen én verwijderen van virussen. Dit doet hij met behulp van een fijnmazig (HEPA) filter. Deze filters vangen virusdeeltjes op, waarna ze worden verwijderd. Tenslotte brengen ze schone, virusvrije lucht opnieuw de ruimte in. Een luchtreiniger tegen virussen haalt overigens ook andere vervuiling uit de lucht. Zoals bacteriën, schimmels, pollen, uitlaatgassen, en fijnstof.

Goede ventilatie is essentieel

Virussen verspreiden zich voornamelijk door de lucht. Als we hoesten, kuchen of zingen bijvoorbeeld. Goed ventileren helpt bij het bestrijden van virussen (waaronder ook het coronavirus). De beste methode van ventileren is het inzetten van een goede luchtreiniger tegen virus deeltjes.

Het belang van goed ventileren is laatst door onderzoekers weer eens aangetoond. Zo zagen Amsterdamse onderzoekers dat minuscule druppels keelvocht (aerosolen) bij slechte ventilatie minutenlang in de binnenlucht bleven hangen. In een goed geventileerde kamer waren de hoeveelheid druppels al na 30 seconden gehalveerd (!).

virus luchtreiniger

Waarom een virus luchtreiniger beter is dan een ventilatiesysteem

Een normaal ventilatiesysteem is niet geschikt voor het verwijderen van virussen uit de lucht. Dit komt doordat ventilatiesystemen alleen op vaste punten afzuigen en ook de lucht niet circuleren. Bovendien halen ze luchtvervuiling van buiten naar binnen.

Het grootste verschil tussen een ventilatiesysteem en een luchtreiniger? In beeldspraak: ‘Eerstgenoemde zuigt het kaarsje uit, terwijl een luchtreiniger het kaarsje uitblaast’.

Een luchtreiniger tegen virussen is ontworpen om de luchtcirculatie binnen onze ruimte optimaal te houden. Onze kamer wordt dan continu ververst met schone lucht. Een goede luchtreiniger tegen virussen maakt gebruik van een fijnmazig filter. Hierin worden zeer effectief virusdeeltjes opgevangen en onschadelijk gemaakt.

EDC650UV-C virus luchtreiniger

Wat voor luchtreinigers helpen daadwerkelijk tegen virussen?

Virus luchtreiniging door HEPA in combinatie met ionisatie

Verschillende onderzoeken tonen aan dat ionisatie virussen deactiveert (bron). Hierdoor worden ze onschadelijk gemaakt. De AIH-filtertechniek maakt gebruik van ionisatie vóór het filter. Bacteriën en virussen die in het filter worden opgevangen worden dan ook daadwerkelijk daar onschadelijk gemaakt. Een luchtreiniger met een AIH-filter heeft dus het vermogen om virussen uit de lucht te halen en te verwijderen. De GRAN900 is zonder twijfel de beste luchtreiniger tegen virus deeltjes met AIH-filter. Bovendien is geen sprake van Ozon uitstoot.

Virus luchtreiniging door HEPA in combinatie met uv-c licht

Een andere effectieve techniek  tegen virussen is UV-C licht (bron). Sommige luchtreinigers hebben een ingebouwde UV-C filter. UV-C licht maakt micro-organismen zoals (corona)virussen, bacteriën en schimmel onschadelijk. De EDC650UV-C is een goede luchtreiniger met UV-C licht functie. Deze virus luchtreiniger maakt ook gebruik van verdringingstechniek. Kortgezegd is dat de beste manier om lucht te circuleren in een ruimte. Lees hieronder meer.

Hoe werkt luchtverdringing bij virus luchtreiniging?

De gereinigde lucht wordt gelijkmatig in de ruimte ‘losgelaten’. Dus niet geblazen! Hierdoor wordt de vervuilde lucht als het ware een specifieke richting ingeduwd. Zeg maar verdrongen. Daarbij maakt de EDC650UV-C gebruik van een andere revolutionaire techniek: omgekeerde luchtcirculatie. Samen met de verdringing werkt het als volgt: De gereinigde lucht wordt op vloerniveau losgelaten en creëert een schone luchtlaag die een opwaartse beweging gaat maken in de ruimte. De afgegeven warmte door aanwezige personen zorgt onder andere voor deze thermiek. Vervolgens wordt de vervuilde lucht met virussen en fijnstof ook omhoog gedrongen. Eenmaal aangekomen boven de hoofden van de aanwezigen zuigt de virus luchtreiniger de vervuilde lucht weer af en reinigt deze. Dit proces zorgt onafgebroken schone lucht in de ademhalingszone.

Conclusie

Door de huidige coronacrisis ligt onze aandacht op het zoeken van bescherming tegen dit gevaarlijke virus. Het moge duidelijk zijn dat luchtreinigers beter gekwalificeerd zijn om virussen te bestrijden dan ventilatiesystemen. Let er dan weer wel op dat je een luchtreiniger tegen bacteriën en virussen koopt met een goed filter én indien ionisatie aanwezig kies dan voor ionisatie vóór het filter. Ionisatie achter het filter heeft namelijk maar een beperkt bereik. Meer weten? Neem gerust contact op met ons.

we900-woonkamer

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

2 reacties

  • paul loos, op 18/06/2022 om 16:27

    een zeer goedemiddag, ik ben op zoek naar een goede ioniserende luchtreiniger voor de pedicureruimte van mijn vrouw. Deze is 10 M2 met een hoogte van 2.45 mtr. nu is mijn vraag of het kwaad kan als ik een ioniserende luchtreiniger koop die geschikt is vanaf 20-60M2. En naar wat ik er zo over heb gelezen zal een actief koolstof filter of Hepa filter ook raadzaam zijn vanwege de fijn stof die vrijkomt bij het slijpen van eelt en nagels. Kunt u mij hierin adviseren ?
    Met vriendelijke groet Paul Loos

    • Goedemorgen Paul, De AL310 luchtreiniger is een ioniserende luchtreiniger met de ionisatie module vóór het filter. Dus zonder gevaar voor Ozon uitstoot. Als optie kan een carbon filter worden toegevoegd aan het toestel, maar is niet direct noodzakelijk. Tenzij er sprake is van geuren en gasvormige verontreiniging.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Bel mij terug