Energiezuinige luchtontvochtiger, Bespaar met een Woods!

Snel naar: product en prijs

Energiezuinige luchtontvochtiger, Bespaar met een Woods!

Energie besparen is voor steeds meer mensen cruciaal. Een energiezuinige luchtontvochtiger helpt hierbij. Zo houd je je huis droog en voorkom je vochtschade. Bovendien voorkom je met een luchtontvochtiger je energieverbruik omhoog laat schieten. Voor veel mensen is het helaas niet duidelijk wat een luchtontvochtiger energiezuinig maakt. Daar gaan wij in deze blog op in. Ook zoeken we in Europa naar een goede onafhankelijke test.

  1. Zijn condensdrogers de meest energiezuinige luchtontvochtigers?

  2. Impact luchtontvochtiger op je energieverbruik

  3. Welke functies beïnvloeden het stroomverbruik van de luchtontvochtiger?

  4. Wat is het stroomverbruik van een energiezuinige luchtontvochtiger

  5. Is er onafhankelijke instantie die luchtontvochtigers test?

 

Waarom een energiezuinige luchtontvochtiger?

Vocht in huis zorgt voor veel gedoe. Als we het hebben over vocht bedoelen we vaak het vocht dat in de lucht zit, oftewel luchtvochtigheid. Veel mensen vragen zich af waarom de luchtvochtigheid wordt weergegeven als een percentage. Dit komt doordat wat wij luchtvochtigheid noemen eigenlijk de relatieve luchtvochtigheid is. Verschillende temperaturen nemen verschillende hoeveelheden vocht op. Lucht van 20 graden kan grofweg 4 keer zoveel vocht vasthouden als lucht van 5 graden. Door de hoeveelheid vocht, of de absolute luchtvochtigheid, en de temperatuur te meten berekent een apparaat dus wat de relatieve luchtvochtigheid is. Dit percentage is het belangrijkst. Als dit te hoog is nemen houten meubels en vloeren vocht op uit de lucht en zetten ze uit. Ook groeien schimmels een stuk sneller met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Om dit te voorkomen zetten veel mensen een energiezuinige luchtontvochtiger in.

 

energiezuinige luchtontvochtiger

 

 

Welke luchtontvochtiger is energiezuinig?

Een belangrijk verschil tussen luchtontvochtigers is de techniek achter het apparaat. Grofweg bestaan er twee soorten luchtontvochtigers. Adsorptieluchtontvochtigers en condensluchtontvochtigers. Dit maakt uit voor het energieverbruik van de luchtontvochtiger. Condensluchtontvochtigers maken gebruik van het feit dat koude lucht minder vocht vasthoudt dan warme lucht. In het apparaat gaat de lucht langs een koelelement. Hierdoor daalt de temperatuur en stijgt de RV boven de 100%. Het water in de lucht condenseert en vloeit vervolgens naar een reservoir. Het apparaat warmt de drogere lucht weer op en leidt het terug de kamer in. Een nadeel van deze methode is dat hij slechter werkt als de temperatuurverschillen krimpen. Een adsorptieluchtontvochtiger werkt daarom anders. Dit apparaat werkt niet op basis van temperatuurverschillen maar met schijven van silicagel. Dit materiaal kan namelijk vocht opnemen. Als de lucht hierlangs stroomt verliest het vocht aan de schijf. De schijf blijft draaien zodat het opgenomen vocht naar een waterreservoir vertrekt. Dankzij deze methode is hij ook geschikt om te werken bij lagere temperaturen. Wel kost deze methode vaak meer energie. Alleen bij erg lagere temperaturen (lager dan 15 graden Celsius) is een adsorptiedroger wel eens zuiniger. Een energiezuinige luchtontvochtiger is in principe dan ook een condensontvochtiger.

 

Vermindert een luchtontvochtiger je energieverbruik?

Een ander voordeel van een luchtontvochtiger heeft te maken met de temperatuur. Luchtvochtigheid beïnvloedt namelijk hoe wij temperatuur ervaren. Mensen reguleren hun lichaamstemperatuur vooral met zweet. Is het erg warm, dan zweten we meer. Dit zweet verdampt vervolgens in de lucht en zo raken wij warmte kwijt. Is de lucht erg vochtig van zichzelf, dan verdampt het zweet een stuk minder snel. Hierdoor voelt dezelfde temperatuur met een hoge luchtvochtigheid een stuk warmer aan. In de winter werkt dit andersom. Vocht neemt meer hitte op dan de lucht. Als er dus een hoge luchtvochtigheid is koelen we sneller af. In de zomer voelt het dus warmer aan en in de winter kouder. Verder vergroot een hoge luchtvochtigheid de energiekosten. Omdat water meer dan 4 keer zoveel energie nodig heeft om op te warmen kost het een stuk meer energie om je huis te verwarmen als de luchtvochtigheid hoog is. Als je een energiezuinige luchtontvochtiger gebruikt is het dus zelfs mogelijk om je energieverbruik te verminderen!

 

Wat maakt een luchtontvochtiger energiezuinig?

Om een luchtontvochtiger energiezuinig te krijgen is het erg belangrijk dat een goede ontdooifunctie aanwezig is. Veel ontvochtigers hebben namelijk last van ijs. Dit komt door hoe ze werken. Condensontvochtigers halen vocht uit de lucht door het snel af te koelen en hierdoor waterdamp te laten condenseren. De waterdruppels vallen dan uiteindelijk in een reservoir. Als de temperatuur daalt komt het wel eens voor dat de waterdruppels op het koelelement bevriezen vóórdat ze in het reservoir terecht komen. Hierdoor ontstaat na verloop van tijd een laag ijs op het koelelement. Er is dan dus minder contact tussen het koelelement en de vochtige lucht en de werking van het apparaat vermindert. Hierdoor gebruik je dus evenveel stroom voor een mindere werking. Je krijgt dan een luchtontvochtiger met een hoger energieverbruik. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat dit ijs af en toe ontdooit. Zoek dan ook een apparaat dat dit uit zich zelf doet. Zo koop je een energiezuinige luchtontvochtiger.

 

Wat kost een energiezuinige luchtontvochtiger aan stroom?

Dat verschillende types luchtontvochtigers meer of minder energie verbruiken is misschien geen enorme verrassing. Maar deze verschillen lopen wel flink op. Voor particulier gebruik moet je voor een energiezuinige luchtontvochtiger op ongeveer 200W rekenen. Een niet zuinige adsorptiedroger met een vergelijkbare capaciteit verbruikt al gauw 600-700W. Het energieverbruik van de luchtontvochtiger als je hem 10 uur per dag, 30 dagen in de maand en 6 maanden per jaar gebruikt, is al gauw 900 euro per jaar minder bij een energiezuinige luchtontvochtiger. In de meeste situaties is een luchtontvochtiger tijdens de winter minder nodig. Omdat men de koude buitenlucht dan verwarmt stijgt de temperatuur, zonder dat er meer vocht in de lucht komt. Hierdoor daalt de relatieve luchtvochtigheid. Vochtproblemen komen dus meer in de zomer voor.

 

energiezuinige luchtontvochtiger

 

 

Is er een test voor de energiezuinigheid?

In Zweden test het instituut Testat elk jaar verschillende energiezuinige luchtontvochtigers. Uit de laatste editie kwam wederom naar voren dat de Woods SW38 de meest energiezuinige is. Dit apparaat heeft een sterke capaciteit. Hierdoor hoeft hij niet constant aan te staan en verbruikt hij minder stroom. Verder valt hij onder het garantieprogramma van Woods. Hiermee heeft hij  6 jaar garantie, na registratie. Ook beschikt hij over het unieke I-EcoDefrost systeem. Dit in Zweden ontwikkelde systeem herkent wanneer er teveel ijs aanwezig is en ontdooit de ontvochtiger dan snel. Hierdoor blijft hij efficiënt werken en bespaar jij energie.

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heb je vragen over luchtontvochtigers? Of ben je overtuigd en wil je vrijblijvend advies over wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Ontdek de mogelijkheden op onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2567.

Energiezuinige luchtontvochtiger:

SW38 LUCHTONTVOCHTIGER

 

energiezuinige luchtontvochtiger

volg ons

Zoekt u ook een stille en energiezuinige luchontvochtiger?

MDK21 LUCHTONTVOCHTIGER

 

energiezuinige luchtontvochtiger

Veel gestelde vragen over energiezuinige luchtontvochtiger:

Nee. Over het algemeen hebben de condensdrogers een lager energieverbruik dan de adsorptiedrogers. Bij erg lage temperaturen kan een adsorptiedroger wel zuiniger zijn.

Ja. Doordat een droge lucht een stuk makkelijker te verwarmen en te koelen is, kost dit een stuk minder energie. Het zou daarom zelfs kunnen dat je energie bespaart.



Ja. In Zweden zijn jaarlijks testen voor luchtontvochtigers. Dit jaar kwam de SW38 daar als meest energiezuinige uit de test. Dit komt vooral door het unieke I-EcoDefrost systeem.



Direct online een luchtontvochtiger bestellen?

Druk op deze knop en zoek de luchtontvochtiger van jouw keuze:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Bel mij terug




    error: