Is een luchtontvochtiger de beste manier om te ontvochtigen?

Snel naar: product en prijs

Is een luchtontvochtiger de beste manier om te ontvochtigen?

 

luchtontvochtiger beste manier om te ontvochtigen

 

Wanneer heb ik een vochtig huis en wat is de beste manier van ontvochtigen?

Hoe zit het met de vochthuishouding in onze huizen? Hoe gaan we om met te veel of te weinig vocht in de lucht in huis? Een luchtontvochtiger aanschaffen bij een teveel aan vocht in de lucht is geen alledaagse keuze. In alle woningen hebben we een thermostaat om de warmte in huis te regelen. Het verschil tussen koude en warme lucht voelen we direct op onze huid dus willen we direct actie. Wat betreft de luchtvochtigheid reageren we minder direct en toch is dit onderwerp niet minder belangrijk.

Bij een te hoge vochtigheid van de lucht komen we vaak pas in actie (bijvoorbeeld met het kopen van een luchtontvochtiger) als we de kenmerken en gevolgen van teveel aan vocht om ons heen gaan ervaren door bijvoorbeeld schimmel op de wanden en meubilair, houtrot, ongedierte als zilvervisjes en duizendpoten en vooral een muffe geur. Zulke leefsituaties zijn niet ondersteunend voor onze gezondheid en helaas komen we daar pas achter als de lucht in huis al behoorlijk verslechterd is in kwaliteit.

 

luchtontvochtiger beste manier om te ontvochtigen

 

Een hygrostaat in huis naast de thermostaat?

De vochthuishouding zou je graag net zo goed willen regelen als de temperatuur in huis. Al is het alleen al om de wanden, kozijnen, vloeren en meubilair in je huis in goede conditie te houden. Het allerbelangrijkste is natuurlijk je gezondheid. Een goed vochtpercentage is net zo belangrijk voor je gezondheid als een goede temperatuur. In het algemeen is daar nog niet zoveel bewustzijn op. Onze huizen worden tegenwoordig bij de bouw wel goed voorzien van centrale verwarming echter van een centrale luchtontvochtiger of -bevochtiger is nog geen sprake. Hoe simpel zou het zijn om naast de thermostaat ook een hygrostaat te hebben die automatisch de vochthuishouding regelt en het percentage voor relatieve vochtigheid op het ideale peil houdt?

 

luchtontvochtiger beste manier om te ontvochtigen

 

Helpt een luchtontvochtiger met ingebouwde hygrostaat ook voldoende?

Een hygrometer plaatsen vóór het kopen van een luchtontvochtiger in de belangrijkste kamers van het huis, zoals de slaapkamers en de woonkamer, is een goed begin. Op die manier kun je gemakkelijk zien of de luchtvochtigheid in huis buiten het toelaatbare peil komt. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 45 en 55% en daarbinnen waar je je prettig voelt uiteraard. In Nederland kunnen we extreme vochtige zomers hebben en ook in het voorjaar of het najaar kan dit zo zijn. Extra ventilatie plaatsen is dan een misvatting. De buitenlucht is immers al extreem vochtig en extra ventileren resulteert dan slechts in nog meer vocht in huis brengen. De aanschaf van een goede luchtontvochtiger is dan de beste oplossing.

 

Is een luchtontvochtiger gezond?

Een luchtontvochtiger is gezond omdat het de luchtkwaliteit en het comfort in een binnenklimaat verbetert, vooral in het geval van vocht- en allergieproblemen. Het kan schimmel, huisstofmijt en andere allergenen helpen verminderen door de luchtvochtigheid te verlagen. Het is echter belangrijk op te merken dat een goede luchtvochtigheid essentieel is voor een gezonde omgeving, omdat een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot droge lucht en ongemak. Het is belangrijk om de luchtontvochtiger goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken om de luchtkwaliteit te behouden.

 

Wood’s DS serie luchtontvochtigers

Luchtontvochtiger ervaringen: kijk verder dan één seizoen. Koop een luchtontvochtiger voor vele jaren.

Als je merkt dat de hygrometer te hoog uitslaat in huis door extreme vochtigheid in de lucht buiten is een luchtdroger de beste manier om te ontvochtigen. De ventilatie mag dan zelfs laag om het beste rendement uit de luchtontvochtiger te halen. In Nederland is de aanschaf van een luchtonvochtiger een goede investering omdat de seizoenen nu eenmaal voor behoorlijke vochtverschillen in de lucht zorgen. Bespaar dus niet op de aanschaf en kijk eerder naar de duurzaamheid van de luchtontvochtiger.

Een luchtontvochtiger is een zeer effectief en simpel middel om vocht uit de lucht te halen. Echter, het toestel bestaat vaak inwendig uit veel en gevoelige techniek. Een simpele storing in een gedeelte van de luchtdroger kan voor dure reparaties zorgen. De keuze voor een duurzame kwaliteit met liefst enige overcapaciteit is dus belangrijk. Een duurzame kwaliteit en overcapaciteit zorgen ervoor dat kosten worden bespaard door een langere levensduur en minder energieverbruik.

 

luchtontvochtiger beste manier om te ontvochtigen

De MDK11: een duurzame ontvochtiger

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heb je vragen over luchtontvochtigers? Of ben je overtuigd en wil je vrijblijvend advies over wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Ontdek de mogelijkheden op onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2567.

Speciaal voor de huis:

MDK13 ONTVOCHTIGER

 

Luchtontvochtiger

volg ons

Zoekt u ook een stille ontvochtiger voor de slaapkamer?

MDK21 ONTVOCHTIGER

 

Luchtontvochtiger

Veel gestelde vragen over luchtontvochtiger:

Ja, een luchtontvochtiger is goed voor je gezondheid. Het voorkomt problemen zoals schimmel. Vooral als het een hygrostaat heeft zodat de luchtvochtigheid niet te laag wordt.

Je kunt een luchtontvochtiger gebruiken als je last hebt van vochtproblemen in huis, zoals condensatie, schimmelvorming, muffe geuren of allergieën gerelateerd aan vocht. Het kan ook nuttig zijn in vochtige klimaten of tijdens vochtige seizoenen.

Het energieverbruik van een luchtontvochtiger kan variëren. Sommige modellen zijn ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten, terwijl andere meer energie verbruiken. Het is raadzaam om het energielabel en de specificaties van het apparaat te controleren om een energiezuinige optie te kiezen.

Direct online een luchtontvochtiger bestellen?

Druk op deze knop en zoek de luchtontvochtiger van jouw keuze:

2 reacties

 • Arjan Hartman, op 06/10/2019 om 15:36

  Ik zou graag vrijblijvend advies willen over een ingebouwd luchtontvochtigingssysteem in huis.
  Na een grondige renovatie van een oud monument hebben we (na het volledig Isoleren van de woning) veel last van vocht op de bovenverdieping (70%+) het betreft 4 slaapkamers (+/- 5x5m) en een overloop (+/- 8×2,5m) Ik zou dan ook graag een expert van u bij ons uitnodigen om de situatie ter plekke te kunnen inschatten. Vanwege het monumentale karakter van de woning zoeken wij naar een zo weinig mogelijk zichtbaar systeem.

  • Beste Arjan, wij leveren uitsluitend stand-alone ontvochtigingssystemen. Dus geen inbouw

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: