Snel naar: product en prijs
Snel naar: product en prijs
Snel naar: product en prijs
Hoe zit het met de vochthuishouding in onze huizen? Hoe gaan we om met te veel of te weinig vocht in de lucht in huis? Een luchtontvochtiger aanschaffen bij een teveel aan vocht in de lucht is geen alledaagse keuze. In alle woningen hebben we een thermostaat om de warmte in huis te regelen. Het verschil tussen koude en warme lucht voelen we direct op onze huid dus willen we direct actie. Wat betreft de luchtvochtigheid reageren we minder direct en toch is dit onderwerp niet minder belangrijk.
Bij een te hoge vochtigheid van de lucht komen we vaak pas in actie (bijvoorbeeld met het kopen van een luchtontvochtiger) als we de kenmerken en gevolgen van teveel aan vocht om ons heen gaan ervaren door bijvoorbeeld schimmel op de wanden en meubilair, houtrot, ongedierte als zilvervisjes en duizendpoten en vooral een muffe geur. Zulke leefsituaties zijn niet ondersteunend voor onze gezondheid en helaas komen we daar pas achter als de lucht in huis al behoorlijk verslechterd is in kwaliteit.
De vochthuishouding zou je graag net zo goed willen regelen als de temperatuur in huis. Al is het alleen al om de wanden, kozijnen, vloeren en meubilair in je huis in goede conditie te houden. Het allerbelangrijkste is natuurlijk je gezondheid. Een goed vochtpercentage is net zo belangrijk voor je gezondheid als een goede temperatuur. In het algemeen is daar nog niet zoveel bewustzijn op. Onze huizen worden tegenwoordig bij de bouw wel goed voorzien van centrale verwarming echter van een centrale luchtontvochtiger of -bevochtiger is nog geen sprake. Hoe simpel zou het zijn om naast de thermostaat ook een hygrostaat te hebben die automatisch de vochthuishouding regelt en het percentage voor relatieve vochtigheid op het ideale peil houdt?
Een hygrometer plaatsen vóór het kopen van een luchtontvochtiger in de belangrijkste kamers van het huis, zoals de slaapkamers en de woonkamer, is een goed begin. Op die manier kun je gemakkelijk zien of de luchtvochtigheid in huis buiten het toelaatbare peil komt. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 45 en 55% en daarbinnen waar je je prettig voelt uiteraard. In Nederland kunnen we extreme vochtige zomers hebben en ook in het voorjaar of het najaar kan dit zo zijn. Extra ventilatie plaatsen is dan een misvatting. De buitenlucht is immers al extreem vochtig en extra ventileren resulteert dan slechts in nog meer vocht in huis brengen. De aanschaf van een goede luchtontvochtiger is dan de beste oplossing.
Als je merkt dat de hygrometer te hoog uitslaat in huis door extreme vochtigheid in de lucht buiten is een luchtdroger de beste manier om te ontvochtigen. De ventilatie mag dan zelfs laag om het beste rendement uit de luchtontvochtiger te halen. In Nederland is de aanschaf van een luchtonvochtiger een goede investering omdat de seizoenen nu eenmaal voor behoorlijke vochtverschillen in de lucht zorgen. Bespaar dus niet op de aanschaf en kijk eerder naar de duurzaamheid van de luchtontvochtiger.
Een luchtontvochtiger is een zeer effectief en simpel middel om vocht uit de lucht te halen. Echter, het toestel bestaat vaak inwendig uit veel en gevoelige techniek. Een simpele storing in een gedeelte van de luchtdroger kan voor dure reparaties zorgen. De keuze voor een duurzame kwaliteit met liefst enige overcapaciteit is dus belangrijk. Een duurzame kwaliteit en overcapaciteit zorgen ervoor dat kosten worden bespaard door een langere levensduur en minder energieverbruik.
Ik zou graag vrijblijvend advies willen over een ingebouwd luchtontvochtigingssysteem in huis.
Na een grondige renovatie van een oud monument hebben we (na het volledig Isoleren van de woning) veel last van vocht op de bovenverdieping (70%+) het betreft 4 slaapkamers (+/- 5x5m) en een overloop (+/- 8×2,5m) Ik zou dan ook graag een expert van u bij ons uitnodigen om de situatie ter plekke te kunnen inschatten. Vanwege het monumentale karakter van de woning zoeken wij naar een zo weinig mogelijk zichtbaar systeem.
Beste Arjan, wij leveren uitsluitend stand-alone ontvochtigingssystemen. Dus geen inbouw