Mobiele airco kopen? Kies voor goede kwaliteit

Snel naar: product en prijs

Mobiele airco kopen? Welke is het meest geschikt voor jouw situatie?

Wel of geen mobiele airco kopen? De twijfel slaat toe tijdens de warme dagen. De mobiele airconditioner raakt steeds meer in trek. Dat is te danken aan de vele voordelen die een verrijdbare airco tegenwoordig biedt. Maar wat is nu verstandig met onze wisselvallige zomers? Wij zeggen: koop vooral een klimaatregelaar voor langere tijd en dus van goede kwaliteit.

Zonder installatie problemen is de mobiele airco de gemakkelijkste oplossing tegen de hitte binnenshuis. Het aanbod is echter enorm. Welk apparaat is nou geschikt voor jouw situatie? Wij zochten het voor je uit.

 

Hoe werkt een mobiele airco?

Mobiele airco’s werken vrij simpel. Het toestel verwijdert namelijk warmte met een ventilator uit de kamerlucht. Deze warme lucht gaat vervolgens naar een verdamper. Daar wordt de lucht ontvochtigt en verkoeld. Vervolgens gaat de afgekoelde droge lucht terug in de kamer. Wat gebeurt er met de warmte? Die gaat via het gesloten koelgassysteem naar een condenser. En vervolgens via een flexibele slang naar buiten.

 

Wat voor soorten mobiele airco’s zijn er?

Een mobiele airco kopen is mogelijk in verschillende twee types: een monoblock of splitsysteem. Split airco’s hebben een buitenunit waarmee het warmte afvoert. Daarentegen heeft een monoblock airco geen buitenunit en voert warmte af via een luchtslang. Wat zijn de voordelen en nadelen van een monoblock en een split toestel?

 

Voordelen en nadelen van een monoblock airco

Monoblock airco’s hebben nauwelijks installatiewerk en hoef je niet op een vaste plek te installeren. Naast dit gebruiksgemak zijn deze toestellen makkelijk verrijdbaar waardoor je ze in verschillende kamers probleemloos gebruikt. Tot slot zijn monoblock toestellen in vergelijking met split aircosystemen relatief betaalbaar. De meeste mobiele airco’s zijn mono.

Nadelen van de monoblock apparaten zijn echter dat ze redelijk luid zijn en een lage energie-efficiënte hebben. Monoblock airco ervaringen wijzen uit dat dit de mobiele airco is die je beter kunt kopen wanneer je een ruimte wilt verkoelen in een specifieke tijd in het jaar, zoals de hete zomerweken.

 

Voordelen en nadelen van een split airco

Een andere variant van de verrijdbare airco is de split airco. Een voordeel van dit apparaat is dat deze geluidsoverlast beperkt en energiezuinig is. Dit komt doordat de lawaai genererende componenten van een split toestel zich bevinden aan de buitenunit. Hierdoor heb je binnen dus amper last van het geluid. Een ander voordeel is de flexibiliteit. Zo kun je wel vijf verschillende binnen units koppelen aan een buitenunit.

Nadeel van de split airco is dat de installatie vrij complex is. Doorgaans moet je ze door een professional laten installeren om veiligheidsredenen te garanderen. Daarnaast is de prijs vergeleken met de monoblock een stuk hoger. Wanneer je een ruimte het hele jaar door wilt verkoelen is een split systeem wel de betere keuze.

Mobiele airco kopen?

“split airco’s”

Waar moet je op letten bij het kopen van een mobiele airco?

Ten eerste is het energieverbruik van de mobiele airco belangrijk. Tegenwoordig hebben vrijwel alle apparaten energielabel A of A+. Er zijn dus veel energiezuinige airco toestellen op de markt. Bepalend voor het energieverbruik is ook het soort gebruik.

In de airco wereld komt de term BTU (British Thermal Unit) vaak voor. Dit staat voor een oude energie rekeneenheid. 1 BTU per uur is 0,293 Watt en 1 Watt is 3,4 BTU per uur. Hoe langer een mobiele airco aanstaat, hoe meer energie het apparaat verbruikt. Zorg er dus voor dat je de juiste capaciteit koopt.

Een ander belangrijk aspect is het geluidsniveau. Een geheel geluidloze airconditioner bestaat niet. De meeste airconditioners zijn gelukkig tegenwoordig vrij stil. Dat is belangrijk wanneer je een mobiele airco in je slaapkamer plaatst. Je wil natuurlijk slapen zonder al te veel lawaai. Over het algemeen produceren mobiele airco’s maximaal 65 decibel (dB). Tot 55 dB is beschouwd als een zeer stille airco.

 

Welke ruimte wil je verkoelen?

Je wilt graag de mobiele airco kopen met de eigenschappen die jij nodig hebt. Dan is het belangrijk om te bepalen in welke ruimte je deze plaatst, omdat een verrijdbare klimaatregelaar in principe maar een ruimte koelt. De grote van de ruimte maakt ook uit. Zo heeft bijvoorbeeld een airconditioner voor een grote ruimte meer capaciteit nodig dan een kleine airco voor een slaapkamer. In onderstaand overzicht zie je de verschillende keuze voor een verrijdbare airco per situatie.

Mobiele airco kopen voor kleine ruimtes

Bij een kleine ruimte is het belangrijk om de geluidsoverlast te beperken. Om bijvoorbeeld de nachtrust niet te verstoren. Een geluidsarme airco voor bijvoorbeeld een babykamer, slaapkamer of kleine kamer nodig? Dan is de AC Milan een aanrader. Deze mobiele airco is relatief stil en met 680x330x280 mm compact van formaat. Het toestel bevat tevens een thermostaat om de temperatuur te regelen.

Mobiele airco AC Milan van Woods

De AC Milan

Mobiele airco kopen voor middelgrote ruimtes

Een middelgrote ruimte zoals een kantoor, klaslokaal of kleine winkel is in de zomer soms snikheet. Zeker als je onder een plat dak zit en de zon volop in de ramen. Het inzetten van een mobiele airco is dan een must. Welke verrijdbare airco kun je dan beter kopen? Dat is de AC Cortina van het toonaangevende merk Wood’s. Dit toestel is in 2019, in 2020 en in 2022 als winnaar uit de mobiele airco test gekomen. En dat is niet zomaar. De Cortina is een relatief stille airco die niet alleen de lucht verkoelt, maar ook ontvochtigt. Dankzij de robuuste zwenkwielen is het model ook zeer eenvoudig te verplaatsen en oogt het design fraai. Meer informatie over de Cortina vind je hier.

mobiele airco test

De AC Cortina

Een mobiele airco voor grote ruimtes

Voor grote ruimtes is het belangrijk dat de mobiele airco een grote capaciteit heeft. Om zodoende alle hoeken en gaten van de ruimte te verkoelen. Een hal, museum, grote woonkamer of vergaderruimte zijn voorbeelden van grote ruimtes voor het inzetten van een klimaatregelaar. De betere mobiele airco om grote kamers te verkoelen is de AC Venezia. Deze energiezuinige airco heeft een hoge capaciteit waardoor het geschikt is om ruimtes te verkoelen tot wel 55m2.

Tevens beschikt het model over een nauwkeurige thermostaat die de temperatuur regelt vanaf +17°C tot aan 30°C. Uit het recente klimaatregelaar testvergelijk kwam de AC Venezia als de tweede uit de bus.

mobiele airco test

De AC Venezia

volg ons

Behoefte aan meer informatie of vrijblijvend advies?

Bekijk ook onze productpagina met airco’s. Heb je vragen over de mobiele airco? Of behoefte aan advies bij uw zoektocht naar de airco van uw keuze? Dan kun je vrijblijvend de experts van QualityHygiene contacteren. Je kunt ook bellen naar +31 20 670 2567.

    Bel mij terug
    error: