Advies over maximum waarden: Luchtontvochtiger

Snel naar: product en prijs

Snel naar: product en prijs

Welke capaciteit luchtontvochtiger heb ik nodig?

Luchtontvochtiger fabrikanten hebben het vaak over maximum waarden en ideale waarden voor duiding van de capaciteit en ruimte advies voor hun ontvochtigers. Dit kan is soms verwarrend voor consumenten zijn bij de keuze voor een luchtontvochtiger. Maar elke situatie is nu eenmaal verschillend en de oplossingen in vochtbestrijding dus ook.

De maximum capaciteit van een luchtontvochtiger

De maximum werkingswaarde van een luchtontvochtiger is het uiterste werkgebied dat een ontvochtiger aan kan in haar maximum stand. In deze situatie staat een luchtontvochtiger dus continu op de hoogste snelheid te draaien en ontvochtigt net voldoende om de luchtvochtigheid op peil te houden. Er wordt veel gekunsteld in de handel om de capaciteiten zo mooi mogelijk weer te geven. Laat u dus niet misleiden door verkoopverhalen met de meest fantastische resultaten. Deze mooie resultaten worden vaak verkregen door de meest ideale testomstandigheden te creëren, zoals bijvoorbeeld een hoge temperatuur en een zeer hoge vochtigheidsgraad.

De ideale capaciteit van een luchtontvochtiger

De ideale werkingswaarde van een luchtontvochtiger is het werkingsgebied waarbij de ontvochtiger haar meest optimale prestaties levert. De lucht die het koelelement (verdamper) passeert heeft een bepaalde snelheid en er is een ideale snelheid waarbij het condensatieproces ofwel de ontvochtiging optimaal werkt. Dat wil niet zeggen dat de prestaties van een luchtontvochtiger niet verbeteren bij hogere snelheden. Echter, de stijging van het verhogende effect neemt wel af.

In de praktijk komt het natuurlijk zelden voor dat je een toestel op maximum volume wil laten draaien in je woon- of werkomgeving. Een luchtontvochtiger kopen tegen de maximum waarde aan doe je eigenlijk alleen als het vochtprobleem in huis of op kantoor gering is. In andere situaties is het dus verstandig om bij de keuze van een ontvochtiger uit te gaan van ‘overcapaciteit’. Dat wil zeggen dat je een luchtontvochtiger kiest die een hogere maximum waarde aangeeft dan de grootte van jouw woonkamer, werkkamer, kelder, kruipruimte, souterrain, garage of caravan of boot.

Een adsorptie droger voor lagere temperaturen

Op die manier kan de luchtontvochtiger op een (geruisarme en energiebesparende) lagere stand op een comfortabele manier de vochtigheid goed op peil houden.

Welke mate van vochtoverlast heb ik in huis?

Ofwel hoeveel overcapaciteit heb ik nodig bij het kiezen van een luchtontvochtiger? Zoals hierboven gezegd kun je bij geringe overlast van een teveel aan vocht dichter tegen de maximum waarde aan gaan zitten. Ook is belangrijk of het vochtprobleem structureel is (lekkage) of seizoensgebonden (vochtige lucht buiten in de zomer). Bij gemiddelde overlast van het vocht in huis is het verstandig om van een ‘dubbele’ overcapaciteit uit te gaan. Met andere woorden: de luchtontvochtiger heeft een maximum waarde die tweemaal zo hoog is als de grootte van de ruimte.

Op deze manier zijn de periodes dat de ontvochtiger aanstaat korter en kan hij op een lagere stand werken. Dat scheelt uiteraard veel geluid en het energieverbruik is dan laag. En de ontvochtiger heeft dan ook een langere levensduur.

Van gemiddelde vochtoverlast spreek je bijvoorbeeld als je een kelder hebt met koude wanden en warme vochtige lucht van buiten naar binnen komt in de zomer. Als éénmaal de ontvochtiger het grootste deel aan overtollig vocht heeft verwijderd in de ruimte kan hij daarna op een lagere stand op zijn hygrostaat het vochtigheidspeil in de lucht beheersen.

Plaatsing van de luchtontvochtiger

Let bij het plaatsen van het toestel in een dergelijk situatie goed op hoe er geventileerd wordt in de ruimte die ontvochtigd moet worden. Bij het binnenlaten van veel (vochtige) buitenlucht of als de ruimte bijvoorbeeld niet goed kan worden afgesloten gaat de luchtontvochtiger weer onnodig veel aanslaan waardoor geluid en energieverbruik weer hoog wordt.

Ook is de omgevingstemperatuur van de ruimte van belang bij de keuze van een ontvochtiger. Adsorptie luchtdrogers presteren beter bij lagere temperaturen (<15ºC), daarboven is een condens luchtdroger met compressor stabieler.

Bij zeer grote ruimten en ruimten waar het vochtprobleem structureel is kan het soms nodig zijn om meerdere toestellen te plaatsen omdat de capaciteit van één toestel dan tekort schiet.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtontvochtigers:

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtontvochtigers:

    Bel mij terug
    error: