Luchtwasser of luchtreiniger? Luchtbevochtiger tegen fijnstof?

Snel naar: product en prijs

Luchtwasser – Luchtreiniger, voordelen en nadelen vergelijken

Dit moet je weten bij de aanschaf van een luchtwasser

Luchtbevochtigers worden tegenwoordig vaak verkocht met een luchtreiniger functie, de ‘Luchtwasser’. Het gaat dan vooral over de koudwater luchtbevochtigers of koudwaterverdampers.

We laten de ultrasone bevochtigers met een ioniserende werking buiten de vergelijking omdat bij deze techniek niet met filters en luchtcirculatie wordt gewerkt. Omdat bij koudwater luchtvochtigers nu eenmaal lucht door vochtige filters wordt gevoerd zal er ook een luchtreinigingsfunctie zijn omdat ook de verontreinigde lucht de filters passeert.

 

volg ons

 

Deze filters zijn grofmazige filters dus kunnen uitsluitend de groffe deeltjes verwijderen uit de lucht. In het reservoir van de luchtbevochtiger kun je na weken dan ook het ‘droesem’ dat opgevangen is uit de lucht onder in de bak terugvinden. Regelmatig reinigen van het reservoir is dus nodig.

De gebreken van een luchtwasser

Deze techniek is echter niet voldoende om ook het schadelijke fijnstof op te pakken. Fijnstof wordt door de grofmazige kwaliteit van de filters niet verwijderd uit de lucht. Bovendien worden koudwater luchtbevochtigers meestal op de grond geplaatst. Hogere niveaus, zoals de ademhalingszone, kunnen niet of nauwelijks bereikt worden.

Nu zijn er tegenwoordig ook luchtwassers met fijnmazige voorfilters. Er worden dan vaak HEPA filters vóór de vochtfilters geplaatst. Hierdoor wordt dan wel beter gezuiverd en het fijnstof in een kamer zal ongetwijfeld wat minder worden. Nadelig bij deze manier van luchtreinigen is echter dat de luchtbevochtiger/luchtreiniger nog steeds laag in een kamer wordt geplaatst, dus niet of nauwelijks gebieden bereikt waarin ademgehaald wordt. Ook ontstaat er een ongewenst drukverlies in de werking van het toestel waardoor de capaciteit van de luchtbevochtiger flink terug loopt.

NANO bevochtiger

TB125-koudwater-luchtbevochtiger

AIH luchtreiniger

luchtreiniger allergie

Luchtwasser of Luchtreiniger wat is de beste koop?

Het zogenaamde “twee-vliegen-in-één-klap” is gemakkelijk om in één verkoop af te ronden als leverancier. Als consument blijf je dan eigenlijk bij de aankoop opgescheept met twee matig presterende systemen die in wezen verschillend zijn en los van elkaar staan. Dit komt omdat de werkingsgebieden heel anders zijn en bijna niet te vergelijken. Consumenten die deze twee systemen toch willen verenigen dienen vóór de aankoop helder te krijgen welk deel ze het belangrijkst vinden.

Zoek je een luchtreiniger die ook kan bevochtigen, zorg er dan voor dat de luchtreiniger/bevochtiger combinatie hoog kan worden geplaatst en als luchtreiniger flinke overcapaciteit heeft in de berekening naar maximaal noodzakelijk capaciteit voor de ruimte. Echter, bij het bereiken van het gewenste vochtigheidspercentage zal de luchtreiniger ook stoppen.

Zoek je het omgekeerde van de combinatie, dus een luchtbevochtiger/luchtreiniger. Let er dan op dat je de bevochtiger regelmatig nakijkt op de conditie van de voorfilters en vervang ze regelmatig indien nodig en let er bij de aanschaf op dat ook hier de luchtbevochtiger flinke overcapaciteit heeft in verhouding tot de noodzakelijke maximum capaciteit die nodig is voor de betreffende ruimte.

Luchtbevochtiger en luchtreiniger advies

Na het vergelijken van de twee luchtbehandelingssystemen gaat onze voorkeur ernaar uit om luchtreiniging en luchtbevochtiging gescheiden van elkaar te houden en los van elkaar te laten opereren. Niet alleen kun je dan genieten van de maximum capaciteit van elk van de toestellen, ook is het in beweging houden van de binnenlucht op deze wijze beter. Luchtcirculatie binnenshuis is gezond omdat concentraties vervuiling en vocht niet op één plaats blijven ‘hangen’ maar daadwerkelijk de kans krijgen om de filters van de toestellen te kunnen passeren.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtbevochtigers:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Bel mij terug
    error: