Snel naar: product en prijs
Snel naar: product en prijs
Een gezonde binnenlucht (soms verward met binnenklimaat) is geen vanzelfsprekendheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de luchtkwaliteit binnenshuis soms twee keer zo ongezond is als de buitenlucht. Maar hoe krijg je gezonde binnenlucht? En welke factoren bepalen de gezondheid van de binnenlucht? Is het mogelijk om gezonde binnenlucht te krijgen zonder een luchtreiniger en ventilatie?
Belangrijk is dat ventilatie niet compleet is zonder een luchtreiniger en een vorm van luchtcirculatie. Maar omgekeerd is ook luchtreiniging niet compleet zonder enige vorm van ventilatie. Beide zijn nodig voor een schone binnenlucht. Zonder één van hen is het gewoon onmogelijk.
Dit artikel bespreekt de factoren voor gezonde binnenlucht en de gevolgen van luchtverontreiniging binnenshuis. Lees verder om de voordelen en het belang van een schone binnenlucht te ontdekken.
Ga snel naar:
1.1 Wat is gezonde binnenlucht?
1.2 Kwaliteiten van gezonde binnenlucht
1.3 Zijn er normen voor gezonde binnenlucht?
1.4 Waarom is binnenlucht ongezond?
1.5 Wat veroorzaakt slechte luchtkwaliteit?
1.6 Hoe belangrijk is gezonde binnenlucht in scholen en kantoren?
Zoals hierboven vermeld is een luchtreiniger essentieel voor gezonde binnenlucht. En natuurlijk niet te vergeten goede ventilatie. Dus het klopt dat je iets kunt doen om tot schone binnenlucht te komen. Hier zijn de tips voor een zo gezond mogelijke binnenlucht.
Het gebruik van een luchtreiniger is de meest doeltreffende manier om de ventilatie en de luchtkwaliteit te verbeteren. Sommigen vragen zich misschien af waarom een luchtreiniger nodig is als veel ventilatiesystemen al een geïntegreerd luchtreinigingssysteem hebben. Maar deze systemen zijn niet efficiënt genoeg om alle verontreiniging van de buitenlucht te verwijderen.
Het gebruik van een luchtreiniger is essentieel. Want het verwijdert schadelijke stoffen zoals fijnstof en het verbetert de binnen luchtcirculatie. Ventilatie behelst in de praktijk vaak slechts afzuiging op vaste punten. Maar welke luchtreiniger is dan het meest aan te bevelen?
De nieuwe Zweedse luchtreiniger AL310FC is een van de meest effectieve en energiezuinige luchtreinigers die wij adviseren. Vooral de Filter-Check en AIH (Active-Ion-Hepa)-technologie maken hem tot één van de best presterende luchtreinigers. Verder is hij gemakkelijk te gebruiken, krachtig en energiebesparend. Lees meer over de AL310FC.
De AL310FC luchtreiniger voor bijdrage aan een gezonde binnenlucht
Bovendien is mechanische ventilatie zeer belangrijk. Cruciaal is ook om regelmatig onderhoud te plegen om luchtverontreiniging te voorkomen. Wij raden je aan jouw ventilatiesysteem regelmatig door een vakman te laten reinigen.
Probeer het gebruik van vervuilende producten zoals sterke detergenten, parfum, deodorant of luchtverfrissers te vermijden.
Een andere gemakkelijke en nuttige manier om de luchtkwaliteit binnenshuis op peil te houden is het gebruik van CO2- meters. Hoe reageer je op tijd en pas je de ventilatie tijdig aan als je de ppm niveaus in de kamer niet kent?
Hoge CO2-niveaus in de ademhalingszone wijzen meestal op een slechte ventilatie. Ook in de context van de Covid 19-pandemie wijst dit op een verhoogd besmettingsrisico. Wij bevelen onze CO2-meter voor wandmontage aan met de Dual-Beam NDIR-techniek.
Binnenlucht is een zeer belangrijk onderwerp. En ook met het jaar belangrijker aangezien de buitenlucht steeds meer vervuild raakt en de door de binnenlucht veroorzaakte symptomen steeds vaker voorkomen.
Wist je dat je wel tot 70 variabelen van de binnenlucht kunt meten. Onder andere temperatuur, drukverschil, vochtigheid, kooldioxidegehalte, zwevende deeltjes, vluchtige organische stoffen, enz.
In het algemeen is het binnenklimaat het aangenaamst tussen 18 graden Celsius met 40% luchtvochtigheid en 24 graden Celsius met 60% luchtvochtigheid.
Het ideale binnenklimaat hangt natuurlijk af van de functie en de inhoud van de ruimte in kwestie. Een sporthal bijvoorbeeld heeft duidelijk een ander binnenklimaat dan een huis.
Schone lucht is reukloos, kleurloos en smaakloos. Het is rijk aan zuurstof en geeft een gevoel van frisheid. Het bevat geen verontreinigende stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Gezonde binnenlucht veroorzaakt geen symptomen die kenmerkend zijn voor problemen met de binnenlucht zoals vermoeidheid, hoofdpijn, oogirritatie of ademhalingsproblemen.
Als je een vreemde geur ruikt wanneer je een gebouw binnenkomt is dit een teken van slechte binnenluchtkwaliteit. De geur van een kelder, een oud huis, chemicaliën, sanitair of uitlaatgassen van voertuigen, evenals de aanwezigheid van een gesloten omgeving zijn de meest voorkomende tekenen van een slechte binnenluchtkwaliteit.
Veel mensen zijn enthousiast over de “nieuwe geur” van een nieuw gebouwd gebouw. Echter dit is een teken van de aanwezigheid van VOC-gassen. Dat zijn vluchtige organische stoffen in de lucht die vrijkomen uit coatings, gelijmd gelamineerd hout, lakken en vernissen, brandvertragers, verf en laminaten.
Gezien het belang van gezonde binnenlucht voor de gezondheid zijn normen, referentiewaarden en drempelwaarden voor gezonde binnenlucht vastgesteld. Sommige organisaties hebben deze waarden bijvoorbeeld wereldwijd vastgesteld:
Een goede manier om de gezondheid van de binnenlucht te bepalen is in de eerste plaats de mens zelf. Als we het gevoel van welzijn hebben betekent dat een “groen licht”. En een mogelijke definitie van schone binnenlucht is dan dat “een persoon zich goed voelt en geen symptomen ervaart”.
Helaas heeft een groot aantal mensen dagelijks last van symptomen als gevolg van een slechte luchtkwaliteit binnenshuis. We hebben ongeveer 10.000 liter schone lucht per dag nodig. Zonder schoon voedsel kunnen we ongeveer 1 week overleven en zonder schoon water een paar dagen. Maar zonder schone lucht houden we het nog geen 3 minuten vol. Dit feit geeft ons stof tot nadenken. In de regel kiezen de meeste mensen zelf wat zij willen eten of drinken. Maar slechts enkelen hebben de mogelijkheid te kiezen welke lucht zij inademen.
Vluchtige organische stoffen (zoals gassen in de lucht) zijn aanwezig in alle residentiële en commerciële gebouwen. Deze verbindingen zijn afkomstig van bouwmaterialen, meubilair, chemische stoffen die men in ruimten gebruikt. Bijvoorbeeld schoonmaakproducten en detergenten. Maar ook emissies van machines en apparaten (bijv. printers) en verbindingen die vrijkomen bij de thermische ontbinding van materialen. Planten en andere organische materialen en organismen en ook emissies van verkeer buitenshuis.
Luchtverontreiniging binnenshuis heeft verschillende oorzaken. Algemeen neemt men aan dat problemen met de luchtkwaliteit binnenshuis het gevolg zijn van vochtschade en schimmelvorming. Volgens een studie in opdracht van het Finse nationale instituut voor gezondheid en welzijn (THL) veroorzaken vochtproblemen slechts 3-5% van de problemen.
Uit een studie van Sisäilmayhdistys (Vereniging voor de bevordering van de Finse binnenlucht) blijkt dat fijne en ultrafijne deeltjes van de buitenluchtverontreiniging die mensen met zich meevoeren naar binnenruimten de meeste problemen veroorzaken. Het is moeilijk een afzonderlijke oorzaak aan te wijzen voor een slechte luchtkwaliteit binnenshuis aangezien deze meestal te wijten is aan een combinatie van factoren. Dus is een holistische aanpak vereist in plaats van te trachten afzonderlijke problemen na elkaar op te lossen.
Gezonde binnenlucht is, zoals al gezegd, zeer belangrijk. Maar in scholen en kantoren is het nóg belangrijker. Laten we niet vergeten dat we een groot deel van onze tijd buitenshuis doorbrengen. Ofwel werkend ofwel studerend. De concentratie en productiviteit van studenten en werknemers houdt rechtstreeks verband met de kwaliteit van de binnenlucht. Ongezonde binnenlucht kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals:
Vooral kinderen zijn gevoeliger voor luchtverontreiniging binnenshuis. Daarom is in ruimten waar kinderen zijn de best mogelijke luchtkwaliteit vereist. Vooral in de context van griepvirussen, waarbij 75% van de besmettingen binnenshuis plaatsvindt.
Heb je verdere vragen of wil je een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:
Speciaal voor de slaapkamer:
AL310FC LUCHTREINIGER
Zoek je ook een stille luchtreiniger voor de huiskamer?
MDK21 LUCHTREINIGER
Ventileer regelmatig, vermijd roken en schadelijke chemische stoffen, handhaaf optimale luchtvochtigheid, gebruik HEPA-stofzuigers en luchtreinigers, ventileer keukens en badkamers, en repareer vochtproblemen om binnenluchtkwaliteit te verbeteren.
Slechte luchtkwaliteit binnenshuis is het gevolg van een aantal factoren, waaronder onvoldoende ventilatie, vochtophoping, roken, chemische stoffen in huishoudelijke producten en bouwmaterialen, allergenen zoals huisstofmijt en schimmels, en externe verontreinigende stoffen.
Een gezonde binnenluchtkwaliteit is essentieel voor ons welzijn. We brengen het grootste deel van onze tijd binnenshuis door, en vervuilde lucht kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma, vermoeidheid en irritatie van de luchtwegen. Een goede luchtkwaliteit bevordert een gezonde ademhaling en algemeen welzijn.
Druk op deze knop en zoek de luchtreiniger van jouw keuze: