Adsorptiedroger, hoe werkt deze luchtontvochtiger?

Snel naar: product en prijs

Adsorptie Luchtontvochtiger: uitleg ontvochtiging van koude lucht

Een adsorptiedroger of dessicant luchtdroger / ontvochtiger is in opkomst en een uitleg is nodig. Tot kortgeleden werd de dessicant manier van ontvochtigen zuiver gebruikt voor professionele toepassingen voor het verwijderen van vocht uit de lucht, verwerkt in zeer grote apparatuur. Tegenwoordig is de dessicant ontvochtigings methode bij vochtoverlast ook toepasbaar in de kleinere oplossing:  de adsorptie droger. Adsorptie, welteverstaan geen absorptie, want er wordt niets geabsorbeerd. Het overtollige vocht blijft niet opgenomen in het systeem maar afgestaan in een water opvangbak net als bij de condens luchtontvochtiger met compressor.

 

Hoe werkt de adsorptiedroger dan precies?

 1. De vochtige kamerlucht wordt eerst aangezogen door middel van een krachtige ventilator.
 2. De lucht wordt door de onderkant van de ‘silicagel‘ schijf heen getrokken. Een materiaal dat vocht absorbeert uit de lucht.
 3. De draaiende silicagelschijf wordt aan de bovenzijde met opgewarme lucht doorgeblazen.
 4. Het vocht in de schijf wordt dan als condens in de wateropvangmodule doorgeduwd.
 5. Omdat de koudere kamerlucht in het begin wordt aangevoerd door de openingen van de wateropvangmodule kan het condens neerslaan op de (verkoelde) wanden van de module en in de waterbak worden opgevangen.
werking adsorptie luchtontvochtiger

Beide ontvochtigings-technieken zijn op professioneel niveau van hoge kwaliteit. In het algemeen kun je zeggen dat bij temperaturen onder de 20 graden Celsius het effectiever is om een adsorptie luchtontvochtiger toe te passen. De adsorptiedroger komt bij een lagere temperatuur beter tot zijn recht – werkt dan effectiever – en houdt het stroomverbruik lager. Een groot voordeel van een adsorptie luchtdroger is de geluidsarme of stille ontvochtiging. Dat komt door het ontbreken van een compressor.

De compressor luchtontvochtigingstechniek komt weer beter tot zijn recht bij temperaturen boven de 20 graden Celsius. De condenswerking is dan weer gemakkelijker en effectiever bij het passeren van de warme omgevingslucht door een koelelement.

Toepassingen voor particulier gebruik van de luchtdroger

De adsorptiedroger wordt door particulieren vooral gebruikt voor kleine oppervlakten zoals bijvoorbeeld voor een kleine slaapkamer, (buiten) berging, een kleine koude kelder, garage, boot en caravan. Omdat de adsorptie techniek voor particulier gebruik vaak in een compact en handzaam, draagbaar of mobiel toestel moet worden vervaardigd is deze vorm adsorptie meer geschikt voor simpele taken.

Het zware werk binnen het particuliere gebruik is nog weggelegd voor de grote compressor broer. Als particulier is het dus nog wel eens lastig kiezen, vooral als in de winter de kamertemperatuur laag gehouden wordt in huis. In die situaties (tot boven 15 graden Celsius) wordt meestal alsnog gekozen voor de duurzame luchtontvochtiger met compressor voor particulier gebruik.

Wood’s uit Canada heeft een nieuwe krachtige adsorptie luchtdroger op de markt gebracht: de WDD80.

Adsorptie ontvochtiger

Beste adsorptie ontvochtiger:

WDD80 ONTVOCHTIGER

 

adsorptie luchtontvochtiger

volg ons

Veel gestelde vragen over Adsorptiedroger:

Adsorptie luchtontvochtigers gebruiken een adsorptiemiddel, meestal silica gel of een vergelijkbaar materiaal, om water uit de lucht te absorberen. De vochtige lucht wordt door het adsorptiemiddel geleid, waarbij watermoleculen aan het oppervlak van het middel worden gebonden. De droge lucht wordt vervolgens vrijgegeven.

Een adsorptie luchtontvochtiger is een apparaat dat vocht uit de lucht verwijdert door middel van adsorptie, waarbij watermoleculen aan een adsorptiemiddel worden gebonden.

Over het algemeen zijn adsorptie luchtontvochtigers energiezuiniger dan compressor-gebaseerde ontvochtigers bij lage temperaturen en lage luchtvochtigheid. 

Direct online een luchtontvochtiger bestellen?

Druk op deze knop en zoek de luchtontvochtiger van jouw keuze:

2 reacties

 • Leon Nelen, op 11/01/2020 om 17:16

  Ik, particulier, ben geïnteresseerd in de Woods WDD80 adsorptie luchtontvochtiger. Hij zou dan niet deze week maar in week 4 geleverd worden, ma, di, wo of donderdag (van 20 t/m 23 januari).

  • Beste Leon, Dat kun je aangegeven in het bemerkingsveld bij de bestelling.Dan zorgen wij voor de levering op de gewenste datum.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: