Luchtontvochtiger in mijn slaapkamer, wat is belangrijk?

Snel naar: product en prijs

Een luchtontvochtiger in mijn slaapkamer, wat is belangrijk?

Een luchtontvochtiger helpt je slaapkamer comfortabel te houden. De slaapkamer is onze meest gebruikte kamer. Vandaar dat juist hier de luchtkwaliteit zo belangrijk is. Een te hoge luchtvochtigheid heeft namelijk een erg slechte impact op je slaap. Maar waardoor komt dit eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste aspecten waar je op moet letten als je een luchtontvochtiger voor je slaapkamer koopt? Wij zetten de belangrijkste feiten voor je op een rij.

 

Hoe zat het nou met die luchtvochtigheid?

Een luchtontvochtiger helpt om de luchtvochtigheid in je slaapkamer omlaag te krijgen. Luchtvochtigheid komt in twee soorten, absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Absolute luchtvochtigheid is simpelweg de hoeveelheid water die er in de lucht zit. Toch zegt dit niet veel. Warme lucht kan namelijk meer water opnemen dan koude lucht. Lucht met dezelfde absolute luchtvochtigheid gedraagt zich dus heel anders als de temperatuur verschilt. De relatieve luchtvochtigheid vertelt ons hoeveel vocht er in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveel vocht die de lucht kan hebben. Dit wordt altijd weergegeven als een percentage.

 

Hoe helpt een luchtontvochtiger in mijn slaapkamer?

Een te hoge luchtvochtigheid is altijd vervelend. Maar in je slaapkamer is het extra belangrijk hierop te letten. Het heeft namelijk een flinke impact op je slaapkwaliteit. De belangrijkste reden hiervoor heeft te maken met temperatuur.

Als je begint met slapen is het belangrijk dat je lichaam zichzelf afkoelt.  Vandaar dat je zomers altijd slechter slaapt. Maar afkoelen heeft niet alleen te maken met de temperatuur. Je lichaam koelt zich namelijk voornamelijk af door te zweten. Als de luchtvochtigheid stijgt duurt het langer voordat de lucht het zweet opneemt en koel je dus minder snel af. Vooral de belangrijke REM slaap neemt volgens studies af bij een te hoge luchtvochtigheid. Met een luchtontvochtiger droog je jouw slaapkamer en slaap je dus beter!

 

luchtontvochtiger slaapkamer

 

Helpt een luchtontvochtiger ook tegen allergenen?

Een andere belangrijke reden waardoor een te hoge luchtvochtigheid leidt tot slechtere slaap zijn allergenen. Schimmels groeien een stuk sneller in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Deze schimmels verspreiden sporen in de lucht die wij inademen. Ook de huisstofmijt en verschillende bacteriën floreren bij een vochtige omgeving. Al deze factoren zorgen ervoor dat een hoge luchtvochtigheid leidt tot benauwdheid, verergering van astmaklachten en heftig hoesten. Dit maakt een goede nachtrust natuurlijk allemaal niet makkelijker. Met een luchtontvochtiger maak je je slaapkamer droger en voorkom je deze problemen.

 

Wat is belangrijk bij een luchtontvochtiger in mijn slaapkamer?

Het eerste waar je aan denkt bij een slaapkamer luchtontvochtiger is natuurlijk het geluid. Je wilt immers niet de hele nacht wakker liggen door je luchtontvochtiger. Luchtontvochtigers verschillen onderling flink in het geluid. De stille varianten hoeven niet veel meer dan 40 dB te produceren, terwijl de luide apparaten meer dan 60 dB produceren. Dit lijkt misschien nog niet heel veel, maar elke 3 dB extra betekent een verdubbeling van het ervaren geluid.

 

Overdag ontvochtigen of ‘s nachts?

Het is natuurlijk nog fijner om ‘s nachts helemaal geen geluid te ervaren. Vandaar dat wij ook aanraden de luchtontvochtiger in je de slaapkamer flink te gebruiken vóórdat je gaat slapen. Dit heeft nog een ander voordeel. Je slaapkamerraam hoeft ‘s nachts niet dicht. Als je ‘s nachts de lucht ontvochtigt terwijl ook je raam open staat komt er telkens vocht van buiten naar binnen. Zo blijf je bezig! Als je echter je raam dicht doet stapelt ‘s nachts de koolstofdioxide zich op. Dit is niet gevaarlijk, maar je het maakt je wel eerder wakker. de luchtontvochtiger gebruiken vóórdat je gaat slapen lijkt dus de beste oplossing.

 

Hoeveel stroom verbruikt mijn slaapkamer luchtontvochtiger?

Een ander belangrijk verschil tussen luchtontvochtigers is het stroomverbruik. Alhoewel een luchtontvochtiger een stuk zuiniger dan een airco is, kan het verbruik nog steeds tot 600 W oplopen. Gelukkig heb je ook een stuk zuinigere modellen waarbij het verbruik zo rond de 200W ligt. Kijk dus goed naar wat voor ontvochtiger het best bij jouw situatie past. Een andere goede tip is de luchtontvochtiger te gebruiken als uw slaapkamer deur en -raam dicht zijn. Zo ontvochtig je niet de buitenlucht en bespaar je energie!

 

Adsorptie of condensatie luchtontvochtiger

Grofweg zijn er twee types luchtontvochtigers voor je slaapkamer: de adsorptie en de condensatie luchtontvochtiger. De condensatie luchtontvochtiger werkt op basis van temperatuurverschillen. De adsorptie luchtontvochtiger daarentegen werkt op basis van chemische reacties. Het belangrijkste verschil tussen de twee types is de effectiviteit bij verschillende temperaturen. De condensatie luchtontvochtiger werkt het beste bij temperaturen vanaf 15 graden, terwijl de adsorptie variant daaronder juist beter werkt. Kijk dus goed hoe warm je slaapkamer gaat zijn als je de luchtontvochtiger gebruikt en koop het juiste type.

 

luchtontvochtiger slaapkamer data-lazy-srcset=

 

Welke luchtontvochtiger moet ik hebben voor mijn slaapkamer?

Er is natuurlijk geen enkele luchtontvochtiger die voor elke slaapkamer juist is. Voor de meeste situaties is de Woods MDK13 echter een uitstekende keuze. Dit apparaat is erg compact en stil, maar heeft toch een flinke capaciteit. Met zijn energieverbruik van maximaal 200W is hij een van de zuinigste luchtontvochtigers. Vooral tijdens warme zomerdagen is deze condens luchtontvochtiger uiterst geschikt om jouw slaapkamer droog te krijgen. Ook is hij erg makkelijk te bedienen via touchscreen en ingebouwde hygrostaat. Zo kun je dus gemakkelijk de gewenste luchtvochtigheid bereiken.

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heb je vragen over luchtontvochtigers? Of ben je overtuigd en wil je vrijblijvend advies over wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Ontdek de mogelijkheden op onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2567.

Speciaal voor de slaapkamer:

MDK13 ONTVOCHTIGER

 

Luchtontvochtiger voor de slaaapkamer

volg ons

Zoekt u ook een stille ontvochtiger voor de huiskamer?

MDK21 ONTVOCHTIGER

 

Luchtontvochtiger voor de huiskamer

Bonustip:

Verbeter de luchtkwaliteit verder door de luchtbevochtiger te combineren met een luchtreiniger.

 

Luchtontvochtiger voor de huiskamer

Veel gestelde vragen over luchtontvochtiger slaapkamer:

Ja dit kan. Je kunt de luchtontvochtiger naast je bed in de slaapkamer zetten. Je ligt dan wel dichterbij waardoor het geluid luider klinkt.

Woods is een Zweeds merk dat zich specialiseert in luchtontvochtigers. Ze staan bekend om hun hoge kwaliteit, duurzaamheid en degelijkheid.

Vocht komt van vele verschillende oorzaken. Een groot deel komt van normale huiselijke activiteiten. Bijvoorbeeld koken, douchen of de was doen. Natuurlijk is de luchtvochtigheid binnen ook sterk afhankelijk van de luchtvochtigheid buiten. Heeft het net geregend? Of woon je naast een bos? Dan zal je luchtvochtigheid iets hoger zijn.

Direct online een luchtontvochtiger bestellen?

Druk op deze knop en zoek de luchtontvochtiger van jouw keuze:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Bel mij terug
    error: