Luchtontvochtiger voor de woonkamer. Wat moet ik weten?

Snel naar: product en prijs

Luchtontvochtiger voor de woonkamer. Wat moet ik weten?

Een luchtontvochtiger is een geweldige bondgenoot om overtollige vochtigheid in je woonkamer te bestrijden. Als we aan luchtontvochtigers denken, dan associëren we ze meestal met badkamers, keukens en kelders. Maar vocht kan zich ook verspreiden of zelfs je woonkamer binnendringen. Het handhaven van de juiste luchtvochtigheid in je huis, vooral in de woonkamer, waar we de meeste tijd doorbrengen met onze familie en vrienden, is essentieel om gezondheidsproblemen of materiële schade te voorkomen. Maar wanneer is het nodig om een luchtontvochtiger voor de woonkamer te gebruiken? Is het alleen in de zomer nodig of ook in de winter? Welke luchtontvochtiger is de dan juiste daarvoor? En waar moet ik de woonkamer luchtontvochtiger plaatsen?

 

 1. Wat zijn de voordelen van een luchtontvochtiger in de woonkamer?

 2. Heb ik een woonkamer luchtontvochtiger nodig?

 3. 3 tips voor plaatsing van je luchtontvochtiger in je woonkamer

 4. Woonkamer luchtontvochtiger voor de zomer of de winter?

 5. Welke woonkamer luchtontvochtiger moet ik kopen?

 

Waarom is het nodig om een luchtontvochtiger in de woonkamer te hebben?

Met een luchtontvochtiger houd je luchtvochtigheid in je woonkamer op peil. Een lage luchtvochtigheid kan een droge huid, irritatie van de luchtwegen en jeukende ogen veroorzaken. Daarentegen kan een hoge luchtvochtigheid je huis benauwd maken, een plakkerig gevoel geven en condensatie veroorzaken op muren, vloeren en andere oppervlakken. Deze condensatie bevordert de groei van schadelijke bacteriën, huismijt en schimmel. En daarom concludeert de WHO dat een te hoge luchtvochtigheid in huis rechtstreeks verband houdt met een verhoogd risico op luchtweginfecties, astma, bronchitis en allergische rhinitis. Daarom is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ons woonkamer een adequate relatieve vochtigheid heeft (tussen 30-50% volgens de Mayo Clinic).

De woonkamer is één van de kamers in huis waar we de meeste tijd doorbrengen, zowel alleen als met onze familie en vrienden. Recente studies tonen aan dat kinderen die tijdens hun eerste 7 levensjaren aan bepaalde soorten schimmels zijn blootgesteld een verhoogd risico lopen om astma te ontwikkelen. Dit is ook essentieel voor mensen met een allergie omdat een verkeerde luchtvochtigheid hun problemen kan verergeren. Daarom mogen we niet vergeten eventuele vochtproblemen in de woonkamer te controleren en op te lossen.

 

Voordelen van het gebruik van een luchtontvochtiger in de woonkamer

 1. Verbetering van het thermisch comfort. Je hebt minder warmte in de zomer en minder kou in de winter.
 2. Ze voorkomen materiële schade. Bijvoorbeeld aan parket, meubels en muren door het ontstaan van schimmels en vlekken.
 3. Ze voorkomen onaangename geuren. Onder andere die ontstaan door vocht dat zich concentreert in hoeken, de onderkant van meubels of de binnenkant van kasten.
 4. Zij verminderen het risico van allergieën. Maar ook en ademhalingsziekten door de groei van pathogene micro-organismen te voorkomen.

 

luchtontvochtiger woonkamer

 

Hoe weet ik of ik een luchtontvochtiger nodig heb in mijn woonkamer?

Het eerste wat je moet doen is de woonkamer inspecteren. Als je schimmel, condensatie op muren, vloeren of andere oppervlakken aantreft, of als je vocht aantreft, is dat een duidelijk teken dat er sprake is van overmatig vocht. Ook als je niets vindt raden wij je aan een hygrometer te gebruiken en te controleren of de relatieve vochtigheid correct is. Als je na deze tests vaststelt dat de luchtvochtigheid in je woonkamer te hoog is, is de meest effectieve manier om de luchtvochtigheid terug te brengen tot een optimaal niveau de hulp van een luchtontvochtiger.

Sommige woonkamers zullen eerder een luchtontvochtiger nodig hebben dan andere. De ligging van het huis en of de woonkamer een open keuken heeft, dat zijn zaken om rekening mee te houden. Alle bronnen van formaldehyde (hout, isolatiemateriaal, kleefstoffen, papier, verf, multiplex) moet je ook in aanmerking nemen, aangezien in omgevingen met hoge temperaturen en vochtigheid de formaldehydegassen sterker aanwezig zijn en de gezondheid ernstig schaden (bv. kanker veroorzaken). Als onze woonkamer een open keuken heeft of enkele elementen heeft die formaldehyde bevatten, dan is het erg belangrijk om de juiste vochtigheidsgraad te handhaven, en om te ventileren.

 

Waar moet ik de luchtontvochtiger in de woonkamer plaatsen?

Er zijn drie factoren waarmee je rekening moet houden voordat je beslist waar je de luchtontvochtiger in de salon wilt plaatsen.

1. De bron van de luchtvochtigheid. Het plaatsen van de luchtontvochtiger in de buurt van de vochtbron is efficiënter. Je luchtontvochtiger vangt het vocht op voordat het de kans krijgt om in andere ruimtes te infiltreren.

2. De grootte van de woonkamer. Als je een grote woonkamer ontvochtigt, dan moet je de luchtontvochtiger op een centrale plek plaatsen om een maximale dekking te krijgen. Aan de andere kant is voor een kleine woonkamer de exacte plaatsing niet zo belangrijk omdat er minder oppervlakte te behandelen is.

3. Beperkingen aan de luchtstroom. Om goed te functioneren moeten luchtontvochtigers vrij zijn van nabijgelegen objecten om de luchtstroom in stand te houden. Dit betekent dat je de luchtontvochtiger niet te dicht bij meubels, muren of andere objecten wilt plaatsen. Als de luchtstroom beperkt is zal de luchtontvochtiger niet efficiënt werken.

Ook als je woonkamer een open keuken heeft, dan raden wij je aan deze dicht bij de keuken te plaatsen, omdat het een vochtige ruimte is. Als je salon groot is, is de ideale plaats in het midden van de woning. Het kan ook zijn dat je deze niet in het midden wilt plaatsen om esthetische redenen. Als je de luchtontvochtiger in je woonkamer gebruikt, denk er dan aan om de bron van vochtigheid te vinden en je luchtontvochtiger daar dichtbij te plaatsen.

Een veel voorkomende bron van vochtigheid in een woonkamer is de voordeur of ramen. Vochtige buitenlucht lekt naar binnen en brengt vocht in je woonkamer. Als dit het geval is, dan zal het plaatsen van de luchtontvochtiger in de buurt van de voordeur of de ramen het meest effectief zijn. Zorg vooral voor een luchtontvochtiger die groot genoeg is om effectief in uw woonkamer te werken.

 

Moet ik een luchtontvochtiger in de woonkamer alleen in de zomer of ook in de winter gebruiken?

In de zomer is een luchtontvochtiger essentieel vanwege de hoge temperaturen (en de laatste jaren nog meer) en de hogere relatieve vochtigheid. Bovendien, omdat droge lucht in de woonkamer koeler aanvoelt, kan het gebruik van een luchtontvochtiger in de zomer helpen geld te besparen op je verwarmingsrekening doordat je minder airconditioning hoeft te gebruiken (of deze op een hogere temperatuur kunt zetten).

In de winter is het minder gebruikelijk om een luchtontvochtiger in de woonkamer te gebruiken. Normaal gesproken is het vanwege de lage temperaturen niet raadzaam een luchtontvochtiger te gebruiken als de temperatuur in de kamer lager is dan 15 graden Celsius. Als gevolg van de energiecrisis is het mogelijk dat de temperaturen in woningen deze winter laag genoeg zullen zijn om een ontvochtiger te gebruiken, en niet hoog genoeg om de woonomgeving uit te drogen. Elk huis is anders. In feite hangt een groot deel van de vochtigheid af van waar je woont en hoeveel isolatie je huis heeft. Als je merkt dat de vochtigheid in de woonkamer boven de 60% ligt of je schimmel aantreft, dan raden wij je aan ook in de winter een luchtontvochtiger te gebruiken, door regelmatig de relatieve vochtigheid te controleren. Denk eraan dat kaarsen, versieringen en de kerstboom de relatieve vochtigheid kunnen veranderen!

 

luchtontvochtiger woonkamer

 

Welke luchtontvochtiger moet ik kopen?

Het belangrijkste bij de aanschaf van een luchtontvochtiger is dat deze voldoende capaciteit heeft voor de afmetingen van de ruimte en dat deze energiezuinig is. Daarom adviseren wij de MDK21 en MDK26. Beide luchtontvochtigers hebben een grote capaciteit en zijn geschikt voor ruimtes tot 300m2. Door zijn rechte lijnen is het een compact en elegante ontvochtiger voor je woonkamer, en bovendien stil (minder dan 48db). Hij is ook milieuvriendelijk. Dankzij de geïntegreerde hygrometer start hij alleen op als de luchtvochtigheid te hoog, waardoor hij veel gemakkelijker te gebruiken is.

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Wil jij je een luchtontvochtiger voor je woonkamer? Of heb je nog vragen en ben je benieuwd naar meer informatie? Bezoek onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2567.

Speciaal voor de woonkamer:

MDK21 LUCHTONTVOCHTIGER

 

Luchtontvochtiger voor de huiskamer

volg ons

Zoek je ook een stille luchtontvochtiger voor de woonkamer?

MDK26 LUCHTONTVOCHTIGER

 

Luchtontvochtiger woonkamer

Veel gestelde vragen over luchtontvochtiger woonkamer:

Dat hangt af van de grootte van de kamer. Maar in ieder geval moet je kiezen voor krachtige, compact, stille en energie-efficiënte luchtontvochtigers. De Woods MDK21 en MDK26 luchtontvochtigers voldoen aan alle eisen.

Als je schimmel aantreft is het belangrijk dat je die behandelt om ze te verwijderen. Want schimmelsporen zijn zeer schadelijk voor de gezondheid (vooral voor kinderen). Zodra je de schimmel hebt verwijderd is het raadzaam de luchtontvochtiger in de buurt van de plaats waar de schimmel zat te zetten. Dat om de ruimte goed te drogen.

De beste manier om de luchtvochtigheid te meten is met een hygrometer. Als het boven de 50% is, is het raadzaam een ontvochtiger te gebruiken. Ook als je schimmel of condensatie ziet op ramen, vloeren of muren, is dat een duidelijk teken dat de luchtvochtigheid te hoog is.

Direct online een luchtontvochtiger bestellen?

Druk op deze knop en zoek de luchtontvochtiger van jouw keuze:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: