Teveel vocht in huis. Wat kun je doen?

Snel naar: product en prijs

Teveel vocht in huis: is het schadelijk en hoe los je het op?

Hoe gezond is jouw huis? Een teveel aan vocht in de lucht kan de luchtkwaliteit drastisch aantasten. Vochtproblemen in huis zorgen namelijk voor zwarte vlekken, schimmels, algen, zilvervisjes en loslatend behang of loslatend stucwerk.

Een vochtig huis zorgt eveneens voor gezondheidsklachten en een hogere energierekening. Kortom: een te vochtig huis wil je voorkomen. Heb je er al mee te maken? Lees dan verder en wij vertellen je hoe teveel effectief kan bestrijden.

 

Hoe zat het nou met die luchtvochtigheid?

Een luchtontvochtiger helpt om de luchtvochtigheid in je slaapkamer omlaag te krijgen. Luchtvochtigheid komt in twee soorten, absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Absolute luchtvochtigheid is simpelweg de hoeveelheid water die er in de lucht zit. Toch zegt dit niet veel. Warme lucht kan namelijk meer water opnemen dan koude lucht. Lucht met dezelfde absolute luchtvochtigheid gedraagt zich dus heel anders als de temperatuur verschilt. De relatieve luchtvochtigheid vertelt ons hoeveel vocht er in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveel vocht die de lucht kan hebben. Dit wordt altijd weergegeven als een percentage.

 

vochtoverlast in huis

 

Oorzaken te veel vocht in huis

Wellicht heb je al meerdere acties ondernomen om vochtproblemen te verhelpen en heb je verschillende vochtvreters in huis gehaald. Met als resultaat dat het huis toch te vochtig blijft. Vervelend. Er bestaan verschillende oorzaken voor een te veel aan vocht in huis. Dit zijn de meest voorkomende:

 • Condensatie: treedt vaak op in kamers die niet verwarmt worden, zoals logeerkamers.
 • Optrekkend vocht: opwaartse druk zorgt ervoor dat kelders en kruipruimtes soms water doorlaten
 • Doorslaand vocht: vocht dat als gevolg van regen en wind doorslaat naar de binnenmuur
 • Lekkage: een ongemerkte lekkage zorgt voor meer vocht in huis

 

Wat is het ideale luchtvochtigheidsniveau in huis?

De relatieve luchtvochtigheid is hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. De relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie thuis tussen de 40 en 60 procent (bron).

 

teveel vocht in de lucht

 

Een luchtontvochtiger helpt om vocht in de lucht te bestrijden

Luchtontvochtigers verwijderen snel en effectief vocht uit een ruimte. Doorgaans trekt een ventilator het vocht uit de omgeving de ontvochtiger in. Vervolgens komt de lucht in contact met een koeleenheid. Deze eenheid maakt gebruik van condensatie waardoor het vocht uit de lucht wordt getrokken. Het verzamelde vocht blijft op de gekoelde slangen achter en druppelt in het reservoir van het apparaat. Uiteindelijk voert de ontvochtiger droge, licht verwarmde lucht de ruimte weer in.

 

Wat is de beste luchtontvochtiger in jouw situatie?

Dat hangt natuurlijk af wat voor ruimte ontvochtigt moet worden en welk vochtprobleem er is. Wat je situatie ook is, wij hebben de oplossing in huis. Of het nu je slaapkamer, zitkamer, badkamer, kelder, zolderkamer of kruipruimte is. Wij hebben verschillende luchtdrogers, zowel op basis van condensatie als adsorptie, die je vochtprobleem kunnen oplossen. Alle apparaten zijn duurzaam en goed getest.

 

teveel vocht in huis

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heb je vragen over luchtontvochtigers? Of ben je overtuigd en wil je vrijblijvend advies over wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Ontdek de mogelijkheden op onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2567.

Speciaal voor de slaapkamer:

MDK13 ONTVOCHTIGER

 

teveel lucht in huis

volg ons

Zoekt u ook een stille ontvochtiger voor de huiskamer?

MDK21 ONTVOCHTIGER

 

teveel lucht in huis

Veel gestelde vragen over luchtontvochtiger voor thuis:

Typische signalen van overmatig vocht in huis zijn schimmel- en schimmelgroei op muren, plafonds of vloeren, muffe geur, condensatie op ramen en waterdruppels op leidingen.

Ja, te veel vocht in huis kan verschillende soorten schade veroorzaken. Het kan leiden tot structurele schade aan gebouwen, zoals verzwakte muren en houtrot. Daarnaast kan het schade veroorzaken aan meubels, elektronische apparaten en andere eigendommen.

Om te veel vocht in huis te verminderen moet je zorgen voor goede ventilatie, vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Repareer eventuele lekkages en zorg voor een goede isolatie om condensatie te voorkomen. Gebruik indien nodig een luchtontvochtiger en zorg voor voldoende luchtcirculatie.

Direct online een luchtontvochtiger bestellen?

Druk op deze knop en zoek de luchtontvochtiger van jouw keuze:

2 reacties

 • ik bouw een tuinhuis dat aan twee zijden open is. In het tuinhuis wordt een jacuzzi geplaatst. Is het nog nodig om het overtollige vocht van de jacuzzi mechanisch af te voeren?

  • Dat lijkt me wel een goed idee. Als er chloor in het water gebruikt wordt zul je er bij de aan te schaffen luchtontvochtiger rekening mee moeten houden dat de koelelementen gegalvaniseerd zijn om defecten door corrosie te voorkomen. Wij hebben een tweetal wandontvochtigers die hiervoor in aanmerking komen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: