Luchtontvochtiger kopen. Snel geleverd

Luchtontvochtiger kopen? Welke heb je nodig?

Vochtproblemen ontstaan doordat de relatieve vochtigheid in de lucht te hoog ligt. Hierdoor ontstaat een onhygiënische en ongezonde situatie. Een luchtontvochtiger koop je niet voor één seizoen. Vind hier uitgebreide informatie en tips over de luchtontvochtiger.

Wat is een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger is een elektrisch apparaat dat met een ingebouwde ventilator snel het teveel aan vocht uit de lucht haalt en verwijdert. Luchtontvochtigers lossen vochtproblemen thuis op. Ze verbeteren ook het binnenklimaat.

Wanneer moet ik de lucht ontvochtigen?

Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Onder de 40% krijg je last van vochtproblemen. Als mensen klagen over de vochtigheid, dan hebben ze het meestal over Relatieve Vochtigheid (RV). Afhankelijk van de temperatuur houdt lucht een maximale hoeveelheid waterdamp vast. Relatieve vochtigheid is de verhouding van de werkelijke damp in de lucht tot deze maximale hoeveelheid.

Hoe meet je relatieve vochtigheid in huis?

De relatieve luchtvochtigheid in huis meet je snel en duidelijk met een hygrometer. Deze meter brengt de luchttemperatuur en luchtvochtigheid in kaart. Hiermee kun je zien of de relatieve vochtigheid bij jou thuis op peil is of niet. Veel luchtontvochtigers hebben een ingebouwde hygrometer.

Wat zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid?

 • Ongedierte (zilvervisjes, duizendpoten, kakkerlakken etc.)

 • Muffe geur

 • Kamers voelen benauwd aan

 • Schimmels, mijten en zwammen (astmatische klachten, allergieën)

 • Rottend, krakend hout

 • Condensvorming

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een professionele luchtontvochtiger kopen doe je voor langer dan één jaar. Om de juiste keuze te maken is het goed om te weten hoe deze ontvochtigers precies werken. En welke luchtontvochtiger de beste koop is in jouw situatie.

De onderstaande uitleg gaat over condens luchtdrogers met compressor. Voor de meeste problemen met vocht in de lucht is condensatie de meest toegepaste manier van ontvochtigen. Met name bij kamer temperatuur of hoger.

Wat zit er in een lucht ontvochtiger?

 • Ventilator, zuigt lucht aan in het systeem

 • Compressor, comprimeert en spreidt een koelgas door de koelslangen van een ontvochtiger

 • Reheater (condensor), Deze vangt en verzamelt de warmte die het koelproces genereert.

 • Koelelement (verdamper), vangt het vocht als condens op

 • Opvangbak voor het condenswater

Wat doet een luchtontvochtiger precies?

Vocht uit de lucht aantrekken, opvangen en verwijderen. Allereerst verzamelt een ventilator in de luchtontvochtiger de lucht uit de omgeving en trekt het in de luchtontvochtiger. Vervolgens komt de lucht in contact met de koeleenheid (een verzameling van koelslangen). Deze koeleenheid maakt gebruik van condensatie om het vocht uit de lucht trekken. Het verzamelde vocht blijft op de gekoelde slangen achter en druppelt in het reservoir van het apparaat. Tot slot voert het toestel droge lucht en licht verwarmde lucht de kamer weer in.

Waar moet je op letten bij het kopen van een luchtontvochtiger?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van een goede luchtontvochtiger.

Als eerste is het belangrijk om te bepalen hoe groot de ruimte is waarvoor je de luchtontvochtiger wilt kopen. Is je ruimte bijvoorbeeld groter dan 80 kubieke meter? Koop dan een model die in ieder geval de capaciteit heeft om meer dan 80 kubieke meter te ontvochtigen.

Wij raden tevens aan om een luchtontvochtiger te kopen met overcapaciteit. Dat wil zeggen: een luchtontvochtiger met een hogere maximum waarde dan de grootte van jouw gekozen ruimte. Met overcapaciteit kun je de luchtvochtigheid op peil houden door de luchtontvochtiger te laten draaien op een lagere stand. Dit is niet alleen geruisarmer, maar ook energiezuiniger.

Is het belangrijk om je ruimte in korte tijd te ontvochtigen? Breng dan de ontvochtigingssnelheid in kaart. Per 24 uur haalt een luchtontvochtiger maar een bepaalde hoeveelheid liter vocht uit de lucht. Ook wel de maximale ontvochtigingscapaciteit genoemd.

Wil je tot slot zo min mogelijk omkijken hebben? Koop dan een model met een instelbare vochtigheidsgraad. Dan geef je simpelweg aan hoe droog de lucht moet worden. De luchtontvochtiger doet verder zijn werk en houdt de luchtvochtigheid op peil.

Welke soort luchtontvochtiger is geschikt voor jouw situatie?

Bekijk hieronder een beknopt overzicht van soorten ontvochtigers. Ben je er niet zeker van welk apparaat het meest geschikt is voor jouw situatie? Bel dan +31 20 670 2567.

Adsorptie droger voor een koude ruimte

De adsorptie luchtontvochtiger is goed voor een koude en vochtige ruimte. Dit apparaat gebruik je vaak voor een boot, caravan, schuur en garage. Maar ook in een slaapkamer en kleine woonkamer. De luchtontvochtiger heeft meestal een instelbare hygrostaat met vochtigheidsindicatie. Let op de ontvochtigings-capaciteit en ook dat het opvangreservoir niet minder is dan 2 liter. Omdat er geen compressor nodig is bij de adsorptie techniek is het vaak een stille luchtontvochtiger.

luchtontvochtiger Wood's WDD80 adsorptie

Meer informatie over de: Adsorptie droger

Mobiele condens luchtdrogers: voor woonkamer, slaapkamer en zolder

De mobiele condens luchtontvochtiger werkt goed in een kleine woonkamer, badkamer, slaapkamer, kantoor en zolder. Hij is speciaal ontwikkeld voor huishoudelijk gebruik. Hij is geruisarm en heeft een handvat zodat hij gemakkelijk verplaatsbaar is. Het merk Woods heeft een duurzame lijn met draagbare luchtontvochtigers. En het programma is kort geleden aangevuld met de MDK21. De techniek van deze luchtontvochtiger is als beste getest en geschikt voor ruimtes tot 200 m3.

Woods mobiele luchtontvochtiger R290

Meer informatie over de: Mobiele condens luchtdroger

Condens luchtdroger voor grote ruimte, kelder, opslagruimte, washok enz.

De semi professionele luchtontvochtiger met compressor techniek is geschikt voor een grote woonkamer, appartement, kelder, kruipruimte, opslagruimte, kantoor en winkel. Voor bijvoorbeeld muziekinstrumenten. En voor een expositieruimte in een museum voor het behoud van kunstvoorwerpen. Maar ook om je was te drogen. Bekijk in het productoverzicht welke van deze lucht ontvochtigers het beste de relatieve vochtigheid bij jou in evenwicht brengt. De Woods luchtontvochtiger ED50 is zelfs als beste getest in 2016 als meest effectieve en daarmee qua energie de zuinigste luchtontvochtiger.

ED50 best geteste ontvochtiger

Meer informatie over de: condens luchtdroger

Bouwdroger voor professioneel gebruik

De robuuste bouw luchtontvochtiger is geschikt voor een bouwplaats, opslagruimte of magazijn en een grote garage. Kortom bedoeld voor grote ruimtes waar je snel wil drogen. Deze professionele bouwdroger is doorgaans in staat om de vochtige lucht in zeer korte tijd te ontvochtigen. Stevige zwenkwielen brengen de krachtige luchtdroger gemakkelijk op zijn plaats.

Wood's WCD4

Meer informatie over de: bouwdroger

Luchtontvochtiger aan de wand voor zwembaden

Wand luchtontvochtigers zijn drogers die je meestal plaatst in een kelder, zwembad, museum, bibliotheek en garage. Met zijn hoge capaciteit en geruisarme werking is deze wandontvochtiger ideaal voor een groot oppervlak die een snelle en efficiënte ontvochtiging eist. Ook in een stille omgeving. Hij verwijdert met gemak overtollig vocht en geur. Vooral voor zwembaden zijn ook alle metalen onderdelen gegalvaniseerd en beschermd tegen chloorhoudende vloeistoffen.

luchtontvochtiger Wood's WPF

Meer informatie over de: wand luchtdroger

compressor ontvochtiger

Waterafvoer: permanent of reservoir?

Een luchtontvochtiger heeft meestal een uitneembare plastic emmer als reservoir. Maak je niet te veel zorgen over het overlopen van het reservoir. De meeste luchtdrogers hebben ook een automatische uitschakelfunctie.

Als je gebruik maakt van een luchtontvochtiger in extreem vochtige omstandigheden dan is het ook mogelijk om gebruik te maken van een condenswaterpomp. Hiermee voer je het water af naar een hoger gelegen niveau. Dit als er geen water afvoer mogelijk is op een lager niveau. De meeste toestellen zijn echter wel uitgerust met een afvoer punt waar je een slang op aansluit. Het verzamelde vocht spoelt dan direct in een afvoer putje of pomp. Hiermee stop je het regelmatig legen van water reservoirs.

Hoe stel ik de luchtontvochtiger in op het juiste vochtigheidsniveau?

Veel luchtontvochtigers hebben ook een hygrostaat. Die staat je toe om het gewenste niveau van de relatieve vochtigheid in te stellen. Een hygrostaat bestaat uit twee delen. Een detectie-element en een relais. Het detectie-element bevat twee alternatieve metalen geleiders. Veranderingen in de relatieve vochtigheid brengen dus de elektrische weerstand tussen deze twee geleiders teweeg. Het relais detecteert deze weerstand en stuurt een signaal naar de luchtdroger om aan of uit te schakelen. Opgeteld maken deze basiscomponenten de luchtontvochtiger tot een compleet apparaat. En zo verbeter je het binnenklimaat in je huis flink.

Ervaringen met een luchtontvochtiger. Energieverbuik

Een draagbare luchtontvochtiger verbruikt tot wel 160 kilowattuur per maand (kWh). Dat is meer dan een koelkast. Dit is echter veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Een airco bereikt al snel zo’n 300 kWh per maand. Net als een airconditioner draait een lucht ontvochtigingsapparaat niet continu. Hij slaat slechts af en toe aan op de instelbare hygrostaat. Om energie te besparen (beter voor je portemonnee en het milieu) is het het beste om bij de keuze voor een luchtdroger uit te gaan van overcapaciteit. Zodat het ontvochtigingsproces steeds kortstondig is. Ervaringen met luchtontvochtigers van gebruikers bevestigen dit.

Ook is het verstandig om de hygrostaat niet op een lager niveau in te stellen dan noodzakelijk. In veel gevallen is een Relatieve Vochtigheid van 60% al voldoende. Een hoge luchtvochtigheid geeft het gevoel dat het warmer is dan het in werkelijkheid is. Bijkomstig effect is dus dat de hygrometer dan sneller het gewenste niveau aanwijst. Zo bereik je overall een lager energieverbruik.

luchtontvochtiger voor vocht

Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van een lucht ontvochtiger? Tips

TIP 1. Om écht te besparen op je elektriciteitsrekening en om je ecologische voetafdruk te verminderen, is het mogelijk om de werking van jouw luchtontvochtiger te optimaliseren. Houd het toestel niet de gehele dag aan en stel de hygrostaat op een redelijk niveau (eerder 50 procent dan 30 procent). En houd deuren en ramen gesloten wanneer het toestel draait. Zo help je het milieu ook.

TIP 2. Zorg voor een slimme plaatsing van het toestel op een wat meer centraal gelegen punt in de ruimte. Niet te dicht bij een wand zodat het toestel de vochtige lucht vrij aanzuigt en de droge lucht vrij uitblaast.

TIP 3. Houd het toestel weg van overmatig stof of vuil. Hierdoor vinden vaak verstoppingen plaats. De inwendige techniek beschadigt hierdoor. Controleer wat dat betreft het toevoerfilter van jouw lucht ontvochtigingstoestel regelmatig zodat het zo efficiënt mogelijk blijft werken.

Het merk Wood’s

De ontvochtigers van Wood’s onderscheiden zich van de gangbare luchtontvochtigers in kwaliteit, betrouwbaarheid en capaciteit. En Wood’s is vooral bekend om de duurzame en energiezuinige luchtontvochtiger. Al meer dan 60 jaar levert Wood’s haar apparatuur wereldwijd. Lees ook: Het succesverhaal van Woods luchtontvochtigers.

 

woods luchtontvochtigers

 

Heb je vragen over de luchtdroger?

Het blijft lastig om in te schatten welke luchtontvochtiger de beste koop is voor jouw situatie. Daarom zitten de experts van maandag tot en met vrijdag voor je klaar om jouw situatie vrijblijvend te beoordelen. Bellen is uiteraard ook mogelijk via +31 020 670 2567 of vul een contactformulier in als je wil dat we je terugbellen. Bel je als particulier? Vul dan bij bedrijfsnaam ‘NVT’ in.

Direct online een luchtontvochtiger bestellen?

Bekijk, vergelijk en kies de juiste luchtontvochtiger uit ons brede aanbod:

  Bel mij terug