Hoe werkt een HEPA filter in een luchtreiniger?

Snel naar: product en prijs

Waar staat HEPA voor in een luchtreiniger?

HEPA staat voor High Effiency Particulate Air. Een HEPA luchtreiniger kan de lucht reinigen van fijnstof, rook, schimmels, virussen en bacteriën en verschillende allergenen (zoals huisstofmijt). Volgens het NIOSH (US National institute for Occupational Safety and Health) kan een officieel HEPA filter 99,97% van de verontreiniging met een grootte van 0,3 micron uit de lucht reinigen.

 

volg ons

 

Wat is precies een HEPA-filter?

We zijn geneigd om te denken dat luchtverontreiniging alleen maar in de buitenlucht te vinden is. Zelfs in je eigen huis heb je last van verontreiniging waar je rekening mee te houden hebt. De luchtvervuiling in huis, op kantoor, op school of zelfs in je praktijkruimte kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Als je longproblemen hebt, zoals bronchitis of astma, of last van fijnstof in uw huis, kan een HEPA luchtreiniger de investering zeker waard zijn.

AL310-luchtreiniger-wit

HEPA filters zijn hygiënischer en effectiever

Om het even in een perspectief te plaatsen, 1 micron is een miljoenste van een meter. Een HEPA filter is hygiënischer en effectiever in vergelijking met een gewoon filter, aangezien een HEPA luchtreiniger ook schimmelsporen, bacteriën en virussen reinigt uit de lucht.

Wat doet een HEPA filter tegen corona?

Een luchtreiniger met HEPA-filter in combinatie met ionisatie of UV-C module is in staat om het coronavirus uit de lucht te halen. In de ogen van een luchtreiniger is corona een andere vorm van ultra fijne deeltjes. Luchtreinigers maken namelijk geen onderscheid tussen een virus en een deeltje. Hij pakt het beide op. Bovendien heeft het coronavirus in de lucht een drager nodig, zoals druppels, fijnstof en pollen. Dit soort deeltjes worden genadeloos door luchtreinigers verwijdert. Zo filteren luchtreinigers met een HEPA-filter dus ook het coronavirus uit de lucht.

HEPA filter luchtreiniger

Hoe werken een HEPA luchtreiniger?

Voor veel mensen die meer willen weten over luchtreinigers en filters is het heel moeilijk om via het internet erachter te komen of een HEPA luchtreiniger geschikt is voor zijn of haar situatie. Onduidelijke termen, verschillende kwaliteitswaardes of een ondeskundige klantenservice zorgen er vaak voor dat niet de ideale HEPA luchtreiniger wordt gekocht.

Structuur HEPA filter

Een (HEPA) filter is eigenlijk simpel gezegd een zeef. Een zeef die bestaat uit karton en glasvezels. Hoe dichter deze structuur van de HEPA filter is opgebouwd, hoe kleiner de deeltjes zijn die opgevangen kunnen worden. Dan zou je denken dat alle filters in de luchtreinigers uit een zo dicht mogelijke filter structuur moeten worden opgebouwd. Dit is echter een veelvoorkomende misvatting

Hoe dichter de structuur van de filter is opgebouwd, hoe hoger de luchtweerstand wordt, hoe minder lucht je in een bepaalde tijdsbestek kan reinigen.

Verschillende waardes HEPA filter

In de luchtreinigingsindustrie worden verschillende waardes gegeven aan de dichtheid van de HEPA filters. Lastig voor de consument om hieruit een goede keuze in te maken voor het aanschaffen van een luchtreiniger.

Wat is de beste HEPA filter luchtreiniger op de markt?

De AL310-FC is een uitstekende luchtreiniger om virussen, bacteriën en fijnstof aan te pakken. De AL310-FC gebruikt Active-Ion-HEPA (AIH) filtertechniek, wat een significante verbetering is op de alom toegepaste HEPA-filtertechnieken. Dankzij zijn unieke ioniserende filtertechniek worden zelfs virussen (zoals corona) en bacteriën opgevangen en onschadelijk gemaakt.

Lees meer over de AL310-FC.

Ideale dichtheid filter hangt af van welke situatie je de HEPA luchtreiniger wilt gebruiken

De ideale dichtheid van onze filters is -uit metingen met TNO bepaald- een waarde van E10 (EPA 10). Deze dichtheid is voor elke situatie anders. Ideale dichtheid is anders voor een filter voor een rookruimte dan in iemands slaapkamer. Om dit even in een perspectief te plaatsen: Hoe hoger deze E-waarde, hoe dichter de structuur van de filter is. H14 (HEPA 14) wordt bijvoorbeeld gebruikt in operatiekamers in ziekenhuizen. Een nog hogere “ U-waarde” wordt gebruikt in spaceshuttles, met zogenaamde ULPA-filters.

Verschillende soorten filters

 • Voorfilter
 • EPA of HEPA filter
 • Actief koolfilter

In een aantal luchtreinigers van QualityHygiene, worden meerdere filters toegepast. Naast een (H)EPA filter, zorgt een actief koolfilter in onze professionele luchtreinigers ervoor dat vervelende geuren uit de lucht worden gereinigd. Tot slot reinigt een voorfilter alle “grote” verontreinigingen, zoals haren en stof in de lucht. Wij verkopen geen luchtreinigers die werken met ionisatie.

Loop de kwalificatie na

Zorg ervoor dat je bij het aanschaffen van een luchtreiniger er zeker van bent dat de luchtreiniger (H)EPA-gekwalificeerd is. Er worden luchtreinigers aangeboden die beweren de (H)EPA techniek te gebruiken, maar die in feite geen 99,97% van de lucht kunnen zuiveren.

Heb je een industriele luchtreiniger nodig? Dan kan een ULPA (Ultra-Low Penetration Air) filter ervoor zorgen dat 99,99% van de luchtverontreiniging gereinigd wordt.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

2 reacties

 • Marjolein, op 21/07/2021 om 08:59

  Ik ben op zoek naar een goede werkende luchtreiniger voor in de slaapkamer van mijn dochter. Wij wonen aan een drukke weg met veel auto’s. Haar raam kan dus niet open, zelfs geen rooster.
  Het liefst heb ik een luchtreiniger en luchtbevochtiger in één.

  Welke is de beste!

  • Beste Marjolijn, luchtreiniging en -bevochtiging zijn twee verschillende methoden van luchtbehandeling. Voor een goede aanpak kun je ze het beste gescheiden houden. Dit heeft te maken met de verschillende manieren van circulatie. Voor nu zou ik uitgaan van een goede luchtreiniger gezien de problemen en het seizoen waar we in zitten. Voor een kinderkamer is de TBA222 een prima oplossing als je hem centraal plaatst ter hoogte van de ademhalingszone.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: