Vocht verwijderen uit de kelder?

Snel naar: product en prijs

Verwijder vocht uit de kelder met een luchtontvochtiger

Vocht in de kelder en de kruipruimte bestrijden. Wat is de oorzaak en hoe moet ik het vocht verwijderen uit de kelder? Biedt een luchtontvochtiger soelaas? Een te vochtige kelder is onhygiënisch en daardoor ongezond en schadelijk. Het kan ook schade aan uw huis en kostbare spullen en daarmee hoge kosten voor reparaties veroorzaken. Daarom is het belangrijk om vochtoverlast aan te pakken.

 

Naast de vochtplekken, schimmels, houtrot, roest en corrosie die het overtollige vocht met zich meebrengt kan er een muffe lucht en zelfs stank ontstaan. Ook heeft een vochtprobleem in uw kelder of kruipruimte een grote aantrekkingskracht op insecten en allerlei ander ongedierte.

 

verwijderen vocht uit de kelder

 

Hoe herken ik vochtoverlast? Wat zijn de kenmerken?

Vochtoverlast kun je herkennen als je een van de volgende situaties hebt:

 • Vochtige muffe geur in uw kelder en woning
 • Witte plekken op de keldermuren en de vloer
 • Vochtige, donkere plekken op de keldermuren en de vloer
 • Klamme en beschimmelde muren in de kelder
 • Schimmels op uw opgeslagen spullen, houtrot en roest
 • Een te hoge luchtvochtigheid
 • Corrosie op leidingen en/of andere metalen delen door constante condensvorming
 • Afbladderende verf op keldermuren
 • Afschilferend metselwerk, uitvallende voegen
 • Bruine randen op het cement of keldermuren
 • Vochtige plekken of plassen op de vloer

 

Waar worden de vochtproblemen in mijn kelder door veroorzaakt?

De vochtwerking van de bodem en het veranderende peil van het grondwater door regen zorgen voor een constante werking op de buitenmuren van uw kelder. Na verloop van tijd kunnen muren vocht van buiten gaan opnemen. En zo kunnen scheuren en gaten ontstaan in de kelderwanden. Hierdoor kan vocht naar binnen sijpelen met alle gevolgen van dien. Als een kelder dan ook nog slecht geventileerd wordt zal het klamme effect en de luchtvochtigheid en daarmee het probleem versterken.

 

Vochtoverlast door condens in kelder

Doordat kelders nu eenmaal ondergronds zijn zijn de kelderwanden vaak kouder dan de muren boven de grond. Vooral in de zomer wanneer de lucht warmer en vaak vochtiger is kan het vocht dat in de lucht zit neerslaan op de koele wanden. Hierdoor ontstaat condens in de kelder. Spouwventilatie en mechanische ventilatie kunnen dan juist averechts werken en het probleem erger maken en versterken.

 

Kan ik het overtollige vocht uit mijn kelder verwijderen met en luchtontvochtiger?

In de eerste plaats is het dus belangrijk voor u om uit te zoeken waardoor de vochtoverlast in uw kelder ontstaat. Als de vochtproblemen structureel worden veroorzaakt door schade aan de wanden kunt u bij een verregaande staat van overlast het beste contact opnemen met een bouwbedrijf dat een specialisatie heeft in het oplossen van vochtproblemen in kelders. Indien het probleem niet structureel is en eerder een werking van een seizoen dan kunt u overwegen om een luchtontvochtiger te kopen.

 

woods ed50 ontvochtiger, top luchtontvochtiger voor de kelder

 

Kan ik het probleem zelf oplossen met een ontvochtiger?

Natuurlijk zijn bouwkundige oplossingen niet altijd binnen handbereik voor uw portemonnee. En als deze structurele problemen nog te overzien zijn en niet uit de hand gelopen kunt u het beste een goede elektrische luchtontvochtiger plaatsen. Ook als de problemen worden veroorzaakt door condensatie van het vocht uit de warme lucht op de wanden (Iets dat zeer vaak voorkomt.) heeft u een prima oplossing met de plaatsing van een goede luchtontvochtiger met een hygrostaat. Vochtvreters zijn ook vaak toegepast, echter hierbij wordt de vochtigheid in de lucht niet automatisch op het juiste peil gehouden zoals bij een ontvochtiger.

 

Hoe werkt luchtontvochtiging met een luchtdroger?

Een luchtontvochtiger of luchtdroger zorgt ervoor dat het vocht in de lucht neerslaat op de koelelementen in het toestel en niet op de wanden en opgeslagen spullen in uw kelder. Uitgerust en ingesteld met een hygrostaat kan de ontvochtiger het overtollige vocht in de lucht detecteren en steeds automatisch opvangen in het inwendige water reservoir.

Als u geen zin heeft om regelmatig met waterbakken over de keldertrap heen en weer te lopen kunt u ook met een vlotterpompje het vocht automatisch omhoog pompen naar dichtstbijzijnde afvoerpunt.

 

Luchtontvochtigers van QualityHygiene

Een luchtontvochtiger van QualityHygiene onderscheid zich door duurzaamheid. Wij brengen qua luchtontvochtiging het merk Wood’s in en deze topper onder de ontvochtigers zorgt voor jarenlang probleemloos luchtdrogen. Speciaal voor uw kelder raden wij u aan bij het kopen van een luchtontvochtiger juist uit te gaan van een oplossing die verder rijkt dan één seizoen. Goedkoop is in dit geval duurkoop.

Speciaal voor de kelder:

MDK13 ONTVOCHTIGER

 

Luchtontvochtiger voor de kelder

Zoekt u ook een krachtige ontvochtiger voor de kelder?

MDK21 ONTVOCHTIGER

 

Luchtontvochtiger voor de kelder

volg ons

Veel gestelde vragen over luchtontvochtiger kelder:

Dit hangt af van de vochtigheidsgraad van uw kelder. In vochtige omstandigheden kan het nodig zijn om de luchtontvochtiger continu te laten draaien om vochtproblemen te voorkomen. In minder vochtige omstandigheden kan periodiek gebruik voldoende zijn.

Dit hangt af van de grootte en de vochtigheidsgraad van uw kelder. Over het algemeen geldt: hoe groter de kelder en hoe hoger de vochtigheidsgraad, hoe krachtiger de luchtontvochtiger moet zijn. U kunt de capaciteit inschatten op basis van het aantal vierkante meters van uw kelder en de vochtigheidsgraad.

Een kelder is vaak vatbaar voor vochtproblemen vanwege de lagere luchtcirculatie en hogere luchtvochtigheid. Een luchtontvochtiger helpt overtollig vocht uit de lucht te verwijderen, waardoor de kans op schimmelgroei, geurproblemen en schade aan eigendommen wordt verminderd.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtontvochtigers:

2 reacties

 • Hoe gtoot is het verbruik electriciteit voor een ontvochtiger met een inhoud van 10 liter ? Dank u

  • Er zijn verschillende opties van luchtontvochtigers met een tankinhoud van 10 liter. De capaciteit en het stroomverbruik variëren dus en ook hangt het ervan af of de ontvochtiger vaak aanslaat op de hygrostaat. Bij aanschaf van voldoende (over-)capaciteit kun je gemiddeld ongeveer uitgaan van een derde van het maximale verbruik. Tenzij er sprake is van een structureel vochtprobleem, zoals een lekkage.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: