Wel of geen test? Beste mobiele airco

Beste mobiele airco test: ‘Wie helpt me?’

Beste mobiele airco test

Voordat je een mobiele airco gaat kopen is het wel zo handig om uit te zoeken wat je nu precies nodig hebt in jouw huis of kantoor. Verder zie je ontelbare websites met vergelijkingen en een zogenaamde ‘beste mobiele airco test’. Terwijl niet duidelijk is of ze nu echt het beste getest zijn of niet. Ook de Consumentenbond lijkt geen helder advies te hebben. Maar wat is nu werkelijk de beste mobiele airco en is die goed genoeg voor jou? En ook belangrijk: Bestaat er zoiets als een onafhankelijke test voor mobiele airco’s?

Voor het gemak gaan we hier uit van de mono of monobloc mobiele airco. Die wordt het beste verkocht omdat hij gemakkelijk te plaatsen en verrijdbaar is. En ook de bediening is meestal eenvoudig. Hier volgen enkele belangrijke adviezen

Wat moet ik weten als ik de beste mobiele airco aankoop?

Wat je écht moet weten is dat zelfs de beste mobiele airco alleen maar zin heeft als je in een situatie zit zonder al te extreme omstandigheden. Bijvoorbeeld zit je recht onder een plat dak? En heb je daarbij ook een groot raamoppervlak aan de zonzijde? Als op een zeer hete zomerdag de felle zon daar een groot deel van de dag recht op staat te schijnen kan de hitte tot ongekende hoogtes komen. In feite wordt het dan lastig om een geschikte mobiele airco te vinden om op dat moment genoeg te kunnen koelen. Dus laat je in zo een geval goed informeren over de benodigde capaciteit.

Een stille mobiele airco? Bestaat niet!

Wat je ook écht moet weten is dat er geen enkele mobiele airco bestaat die zó stil is dat je daarbij in slaap kan vallen. Tenzij je doodmoe bent natuurlijk. Mobiele airco’s hebben vaak flinke ventilatoren en ook een krachtige compressor. Dus laat je niets wijs maken door zogenaamde vergelijkings tests. Een stille mobiele airco bestaat niet. Wat in je huiskamer of kantoor nog acceptabel is is dat in je slaapkamer niet. Het komt er op neer dat als je naar bed gaat dat je dan je mobiele airco uit zal moeten doen. Dat geldt voor zelfs de beste mobiele airco uit welke test dan ook. Natuurlijk kun je wel je slaapkamer vóór het slapen gaan goed koelen.

Wat kan ik dan verwachten van de beste mobiele airco?

Het beste is om je verwachting van een mobiele airco rëeel te houden. Bij een buitentemperatuur van 35 graden Celsius ga je het met deze airco binnen niet op 18 graden krijgen. Ook hier heeft het raadplegen van een mobiele airco test geen zin. Je kunt hem er wel op instellen maar hij gaat het gewoon niet halen. Verder is de gebruikelijke denkwijze in de wereld van airconditioning als volgt. Een reële verwachting van de haalbare koeltemperatuur van gemiddeld 6 graden Celsius onder de buitentemperatuur is het beste. En dat kan in de meeste gevallen al best aangenaam zijn.

De koelcapaciteit: Waar moet ik op letten?

Bij de aankoop van jouw mobiele airco kun je dus het beste erop letten dat je zogenaamde ‘overcapaciteit’ hebt. Dat wil zeggen dat je bij het zoeken van het toestel goed kijkt naar de aangegeven maximum ruimte advieswaarden. In ieder geval mag deze flink boven de afmetingen van de ruimte zijn die je wilt koelen. Bijvoorbeeld als je een slaapkamer hebt van 25m2 zou je kunnen kiezen voor een toestel met een maximum capaciteit tot 30-35m2. Of misschien zelfs 40m2 als je budget dat toelaat. Bovendien voorkom je zo dat het toestel continu moet koelen op een hoge stand.

Wifi, Smart Home, Afstandsbediening enz.

Dat zijn allemaal leuke speeltjes en de keuze is uiteraard aan jou. Maar denk eerst aan het bovenstaande en laat je niet eerst verleiden door het mooie uiterlijk. Verder gaan veel tests met mobiele airco’s juist over de verschillen tussen deze eigenschappen. Dat kan de keuze voor de voor jou meest geschikte airco wel eens lastig maken. First things first is het devies.

Energieverbruik van de beste mobiele airco

Een mobiele airconditioner gebruikt veel energie. Hoe lager hoe beter dus. Het beste energielabel voor de zuinigste mobiele airco’s is nu A+. Dus wel zo handig om bij de aankoop van je airco dit testpunt zo dicht mogelijk te benaderen.

En is er dan een onafhankelijke mobiele airco test?

Best getest in Zweden

AC Cortina – Best getest in Zweden

Ja die is er. In Zweden wordt de laatste jaren onderzoek hierin gedaan door Aftonbladet. Dit is een toonaangevend dagblad in Zweden dat regelmatig een aantal bekende airco-merken op eigen houtje uit de markt haalt en aan een onderzoek blootsteld. Lees hier het artikel over de laatste Zweedse test uit 2020.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Bel mij terug