Stille luchtreiniger. Waarom nodig?

Snel naar: product en prijs

Stille luchtreiniger. Waarom nodig?

Is er ook een stille luchtreiniger op de markt?  Een luchtreiniger biedt vele voordelen in jouw dagelijks leven. Maar zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van een luchtzuiveraar? Veel gehoorde klacht is dat men het geluid van luchtreinigers vervelend vindt.  Je moet begrijpen dat elke luchtreiniger een ventilator heeft en dus geluid voortbrengt. Een geluidloze luchtreiniger bestaat dus niet. Wij onderzochten wat de impact van geluid is bij mensen. En wat is dan de stilste luchtreiniger?

 

volg ons

 

Zeker ‘s nachts en voor mensen met geluidsgevoeligheid, zoals hyperacusis, kan geluid een serieuze impact hebben. Maar wat zijn de gevolgen van slechte slaap voor je gezondheid? En waarom zijn sommige luchtreinigers stiller dan andere? In deze blog gaan wij hier, en andere vragen, op in!

 

 

Waarom een stille luchtreiniger?

Een schoon binnenklimaat leidt tot minder hart- en vaatziektes en schonere longen. Infectieziektes maken een stuk minder kans om over te springen in ruimtes waar de lucht gefilterd is. Ook bij allergieën is een luchtreiniger heilzaam. Lees hier verderop meer over. Vooral met fijnstof, pollen en virussen rekent een goede luchtreiniger effectief af. Maar houd bij het kopen van een luchtreiniger wel rekening met het geluid. Een stille luchtreiniger is om verschillende redenen cruciaal voor je welzijn. Ten eerste minimaliseert het geluidsoverlast, wat vooral belangrijk is als je de luchtreiniger in je slaapkamer of studeerkamer plaatst. Je wilt waarschijnlijk niet gestoord worden door lawaaierige apparaten terwijl je slaapt of werkt. Bovendien verbetert een stille luchtreiniger de slaapkwaliteit doordat je minder last hebt van lawaai tijdens het slapen. Bovendien kan de luchtreiniger dankzij zijn stille werking in verschillende omgevingen worden gebruikt, zoals kantoren, bibliotheken of vergaderzalen, zonder dat je wordt afgeleid. Het verhoogt ook het comfortniveau in een ruimte door storende geluiden te vermijden, zodat je ongestoord kunt genieten van schone lucht. Tot slot helpt een stille omgeving bij het verbeteren van de concentratie tijdens werk- of studieactiviteiten, waardoor een rustige werkomgeving ontstaat.

Hoe slaapverstorend is het geluid van een luchtreiniger eigenlijk?

Goede slaap is essentieel voor een goede gezondheid. Want ‘s nachts rusten we uit en herstelt ons lichaam zich van alle activiteiten van de dag. Onze hersenen zijn dan druk bezig alle informatie die we nodig hebben op te slaan. En wat we niet nodig hebben te verwijderen. De afvoer van afvalstoffen en herstel van zenuwverbindingen is in volle gang. Er gebeurt dus van alles! Hierbij ervaren mensen het geluid van luchtreinigers als slaapverstorend. En hoe erg men deze hinder ervaart verschilt per persoon. Wat we weten is dat slechte slaap leidt tot een verscheidenheid aan gezondheidsklachten:

  • verminderd functioneren
  • verhoogde irritatie
  • hart- en vaatziekten
  • depressie
  • diabetes

Welk geluidsniveau mag een luchtreiniger niet overschrijden?

Één van de factoren die een goede nachtrust bevordert is natuurlijk een geluidsarme omgeving. Er zijn maar weinig mensen die goed in slaap vallen met krijsende kinderen of blaffende honden om hun heen. Volgens onderzoek van het RIVM moet je geluiden ‘s nachts beperkt tot maximaal 40 dBa. Hierboven vergoot het risico op een verhoogde bloeddruk en een verstoorde nachtrust. Wat vaststaat is dat het geluid van een stille luchtreiniger dus niet boven die niveaus mag komen.

Stille luchtreiniger. Wanneer noodzakelijk?

Vele allergieën zoals hooikoorts, huisstofmijt allergie of een allergie voor huisdieren, worden veroorzaakt door kleine deeltjes die door de lucht heen zweven. Het immuunsysteem reageert te heftig op deze deeltjes en er ontstaan verkoudheidsklachten die het ademhalen lastiger maken. Hierdoor ontstaan slaapproblemen. Als antwoord biedt een luchtreiniger een effectieve oplossing voor allergische klachten. Maar dit brengt ook geluid voort. Vele luchtreinigers zijn luider dan de 40 db die de WHO als maximum aanraadt. Als je niet oppast verbetert een luchtreiniger je slaap dus niet!

 

corona luchtreiniger

 

Waar kan ik een stille luchtreiniger kopen?

Gelukkig zijn er ook stille luchtreinigers die werken met een speciale geruisarme motor. Deze beperken het geluid en zijn dus bijzonder geschikt voor slaapkamers. Een mooi voorbeeld hiervan is de AL310 luchtreiniger. De ingebouwde ionisatietechniek vóór het filter zorgt ervoor dat de luchtreiniger ook op een lage stand nog uiterst effectief is. Hij beperkt het geluid tot slechts 27 dBa! Voor de slaapkamer adviseren wij de compactere TALL155. Deze luchtreiniger verwijdert effectief de allergenen uit de lucht zonder dat daar geluidsoverlast bij komt kijken. Hij is ook zeer energiezuinig en verbruikt slechts 5,4 watt per dag. Omdat een luchtreiniger blijft werken als jij slaapt bespaart een laag energieverbruik al snel een hoop geld!

Wat te doen bij overgevoeligheid voor geluid?

Een groep die vooral baat heeft bij een geruisloze omgeving zijn mensen die gevoelig zijn voor geluid. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 12% van Nederland zeer gevoelig is voor geluid. Deze mensen slapen slechter en hebben meer gezondheidsproblemen dan niet geluidsgevoelige mensen. Een stille luchtreiniger is voor deze mensen een must.

Kan een stille luchtreiniger allergieën verminderen?

Ja, stille luchtreinigers met HEPA-filters verwijderen allergenen zoals pollen, huisstofmijt en dierenhaar effectief uit de lucht, wat allergiesymptomen vermindert.

Kan een stille luchtreiniger onaangename geuren verwijderen?

Ja, veel stille luchtreinigers zijn uitgerust met koolstoffilters die geuren zoals kooklucht, sigarettenrook en huisdierengeuren kunnen absorberen en neutraliseren.

Wat is het geluidsniveau van een stille luchtreiniger?

Het geluidsniveau van stille luchtreinigers varieert, maar ze worden over het algemeen gemeten in decibels (dB). Stille modellen hebben meestal een geluidsniveau tussen 20 en 40 dB, vergelijkbaar met fluisterend tot normaal gespreksvolume.

Extreme- of hypergevoeligheid voor geluid (Hyperacusis)

Een iets kleinere groep Nederlanders, zo’n 3% van de bevolking, heeft naar schatting last van hyperacusis. Extreme overgevoeligheid voor geluid, of hyperacusis, is een aandoening waarbij de oren om allerlei redenen hun dynamisch bereik hebben verloren. Hierdoor vangt men veranderingen in de geluidssterkte nauwelijks meer op. Ook stopt het dempen en filteren van geluiden. Dan is het alledaagse leven een flinke uitdaging. Want normale geluiden ervaart men als enorm intens. Of zelfs een stille luchtreiniger bij deze groep nog mogelijk is verschilt per geval.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Zweedse luchtreiniger producent Woods heeft bij de ontwikkeling van haar producten speciaal gelet op het geluid. Wilt u meer weten? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

Speciaal stille luchtreiniger voor de slaapkamer:

WOOD’S TALL155

 

stille luchtreiniger

Zoekt u ook een stille luchtreiniger voor de huiskamer?

AL310 luchtreiniger

 

stille luchtreiniger

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Bel mij terug




    error: