Ionisatie luchtreiniger, hoe werkt het?

Snel naar: product en prijs

Luchtreiniging met ionisatie: dit moet je allemaal weten

Het is moeilijk te bepalen welke ionisatie luchtreiniger het beste past bij je situatie. En welk type filter het meest effectief is. Er zijn namelijk verschillende soorten ionisatoren verkrijgbaar op de markt. Veel mensen maken zich zorgen over het inademen van fijnstof deeltjes, virussen (zoals corona) en bacteriën in huis. Van buiten komt er veel verontreiniging binnen en dat is zeker iets om rekening mee te houden.

Het gebruik van luchtreinigers is gestegen. Tegenwoordig maken we er virussen onschadelijk mee, en verwijderen we o.a. fijnstof en allergenen uit de lucht.

 

Maar wat houdt ionisatie precies in?

Veel ionisatoren zuiveren de lucht door middel van het ionisatie-proces. Tijdens dit proces zorgt het apparaat ervoor dat met geladen ionen, verontreinigde deeltjes in de lucht worden aangetrokken. Dit wordt ook wel elektrostatisch genoemd.

QualityHygiene verkoopt o.a. luchtreinigers waarbij de ionisatie vóór het HEPA filter (gesloten ionisatie) is geplaatst. Dit patent uit Zweden waarborgt dat luchtvervuiling daadwerkelijk wordt opgevangen.

De negatieve geladen ionen die geproduceerd worden binden zich aan de vervuilde deeltjes in de lucht. Deze negatieve ionen hechten zich aan de positief geladen verontreinigingen waardoor deze neerdalen. Als de luchtzuiveraar te weinig negatieve ionen produceert, zullen de positieve ionen in de lucht blijven zweven.

Wat is de beste ionisatie luchtreiniger op de markt?

De AL310-FC is de beste luchtreiniger met ionisatie functie. De AIH-techniek van deze luchtreiniger maakt gebruik van ionisatie vóór het filter zodat bacteriën en virussen (waaronder corona) die in het filter worden opgevangen ook daadwerkelijk worden gedeactiveerd. Dit in combinatie met de perfecte luchtcirculatie van de AL310-FC zorgt voor een ongekende effectiviteit tegen virussen, fijnstof en meer. Lees meer over de AL310-FC op de productpagina.

Luchtreiniger kopen voor huis

Heeft het ionisatieproces in de reiniger effect op onze gezondheid?

Er is een discussie over het effect op de mens wat betreft de werking van ionisatie luchtreinigers. Een overvloed aan positieve ionen in de lucht zou een oorzaak zijn voor gezondheidsproblemen. Teveel negatieve ionen komt niet veel voor, het is dan ook niet bekend of een ionisatie luchtreiniger invloed heeft op onze gezondheid.

Wel moet er rekening worden gehouden met de hoeveelheid ozon die er vrijkomt van ionisatie luchtreinigers. Teveel ozon kan ook chronische aandoeningen van de luchtwegen zoals astma verergeren en afbreuk doen aan het vermogen van het lichaam om infecties van de luchtwegen te bestrijden.

Wat zijn de nadelen van een ionisatie luchtreiniger?

QualityHygiene heeft een bewuste keuze gemaakt voor het verkopen van HEPA reinigers die werken met ionisatie vóór het filter. Ozon-uitstoot is daarbij niet mogelijk. Bij luchtreinigers die de ionisatie-module ná het filter hebben worden de verontreinigde deeltjes niet in het filter opgevangen. Ze slaan voortijdig namelijk neer op de grond, op meubels en op muren. Uiteindelijk komen deze deeltjes niet in het filter terecht en kunnen dus later weer de lucht in worden geblazen. Deze luchtreinigers kunnen mogelijk Ozon uitstoten.

Ook wordt aan de werking van een gewone ionisatie luchtreiniger getwijfeld. gewone ioniserende luchtreinigers zijn onder vuur komen te staan door consumentenorganisaties. Dergelijke reinigers zouden niet voldoende effectief zijn om de verontreinigingen uit de lucht te verwijderen. In de opkomst van het corona virus is dit juist weer omgedraaid. Ionisatie kan zeer werkzaam zijn bij het deactiveren van virussen.

Luchtreinigen om binnenlucht te verbeteren

Er zijn twee verschillende manieren om de “indoor air quality” te verbeteren. Door het gebruik van ventilatie en luchtzuiveraars. Wees ervan bewust dat je bij ventilatie luchtverontreiniging van buitenaf naar binnen haalt. Onze reinigers zorgen ervoor dat de binnenlucht-kwaliteit in balans is en gezondheidsrisico’s vermeden worden.

Luchtkwaliteit-ionisatie

Speciaal voor de woonkamer:

Wood’s GRAN 900 LUCHTREINIGER

 

ionisatie luchtreiniger

volg ons

Veel gestelde vragen over ionisatie luchtreiniger:

Over het algemeen zijn ionisatieluchtzuiveraars veilig in het gebruik. Ze produceren echter kleine hoeveelheden ozon als bijproduct, wat schadelijk kan zijn bij langdurige blootstelling aan hoge concentraties. Daarom is het veiliger om ionisatieluchtreinigers met gesloten ionisatie te gebruiken, die geen ozon uitstoten.

Een ionisatieluchtreiniger heeft verschillende voordelen, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit door allergenen, stof en andere verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen. Het vermindert ook allergie- en astmagerelateerde symptomen. Tot slot verwijdert het geuren en rookdeeltjes uit de lucht.

Een ionisatieluchtreiniger werkt door negatief geladen ionen te genereren en deze in de lucht te verspreiden. Deze ionen hechten zich aan positief geladen deeltjes in de lucht, zoals stof, allergenen, bacteriën en virussen. Wanneer deze deeltjes eenmaal geladen zijn, worden ze zwaarder en vallen ze uit de lucht, waardoor ze effectief uit de lucht worden verwijderd.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 670 2567. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

8 reacties

 • Willy Dekker, op 23/01/2022 om 12:40

  Hallo
  heb toch even een vraag…aangezien wij een hond hebben en het daarvoor willen aanschaffen….
  Vanwege de allergie van een van onze kinderen….
  Omdat ik in de beschrijving niets over een hond lees…….
  Willen wij toch wel weten of het product daar ook tegen helpt…..
  Groetjes Willy

  • Beste Willy de werking van de ionisatie luchtreiniger gaat op voor alle allergieën die veroorzaakt worden door zwevende deeltjes in de lucht. De krachtige ioniserende werking die binnenin het toestel aanwezig is vangt alle deeltjes op. Van belang is wel een goede plek te vinden voor de luchtreiniger. We helpen je graag daarbij.

 • Ik ben op zoek naar een apparaat die het stof in kijk huis kan verminderen.
  Is dit apparaat geschikt?
  Kun je deze ook makkelijk verplaatsen?
  Bijvoorbeeld eerst de woonkamer reinigen en daarna in de hal zetten?
  Hoe lang doet dit apparaat erover om een bepaalde ruimte vrij te krijgen van vervuilde lucht?

  • Beste Marleen de AL310 is een krachtige luchtreiniger en zal zeker het stof in huis verminderen. De plaats waar je het toestel zet is dan wel erg belangrijk ivm optimale circulatie. En je kunt hem beter continu laten draaien op dezelfde plek. De snelheid waarmee je de ruimte reinigt is afhankelijk van de ingestelde ventilator stand. Deze zul je moeten aanpassen voor wat voor jouw qua geluid aangenaam is. Op een maximum stand zet je een luchtreiniger nooit. Verder kun je het toestel wel verplaatsen maar advies is dus (zie ook hierboven) de luchtreiniger op een vaste plaats te zetten.

 • Van Ginckel Simonne, op 29/01/2022 om 09:52

  Helpt dit toestel ook bij lichte schimmel in slaapkamer

  • Beste Simonne het toestel doet wel iets met aerosolen en houdt dus de lucht vrij daarvan. De schimmel zelf kun je het beste met een luchtontvochtiger tegengaan (eerst de schimmelplekken verwijderen en reinigen uiteraard). Een stille luchtontvochtiger is de MDK11 van Woods.

 • Ron Schellingerhout, op 14/01/2023 om 11:21

  Hoelang gaan de filters me een kun je die altijd blijven kopen. Zo ja waar en hoe duur zijn die

  • @Ron, de filters van de luchtreinigers gaan bij normaal gebruik ergens tussen een half jaar en een jaar mee. De kosten per filter kun je zien onderaan de productpagina’s bij ‘gerelateerde producten’ waar ook bestelknoppen van zijn.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: