Ontvochtiger kopen, wat is wijsheid?

Snel naar: product en prijs

Een ontvochtiger kopen? Hulp bij het kopen van een ontvochtiger.

Ontvochtigers zijn behulpzaam als de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Vooral mensen zijn gevoelig voor een teveel aan vocht in de lucht. (bron). Verder wil je thuis graag schade door vocht voorkomen. Zoals bijvoorbeeld schade door schimmel, houtrot en ongedierte. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan deze schade blijvend zijn. In dat geval is de ontvochtiger dan een erg fijne hulp. Voordat u een ontvochtiger gaat aanschaffen is het handig te weten wat relatieve vochtigheid precies is. Immers een ontvochtiger kopen doe je niet iedere dag.

Relatieve vochtigheid is de verhouding tussen de werkelijke damp die in de lucht zit tot de vaste hoeveelheid vocht die de lucht bij een bepaalde temperatuur maximaal kan vasthouden. Bijvoorbeeld, bij een temperatuur van 20 graden Celsius kan één kubieke meter lucht ongeveer tot 18 gram water vasthouden. Dit is een verzadigde toestand, oftewel 100 procent Relatieve Vochtigheid (RV). Bij iedere temperatuur verschilt de hoeveelheid vocht die maximaal vastgehouden kan worden. Dus spreken we van een ‘relatieve vochtigheid’

 

onvochtiger

Relatieve Vochtigheid

 

Ontvochtigers brengen het vocht van de lucht in uw huis naar het gewenste niveau. In de winter is dat minimaal 40% en in de zomer maximaal 60%.

 

Wanneer is een ontvochtiger nodig?

Als te vochtige lucht uw huis of werkomgeving instroomt kunnen kamers benauwd gaan aanvoelen en zelfs muf gaan ruiken. Vaak is dan een ontvochtiger erg nuttig. Naast deze voelbare ongemakken kan een te veel aan vocht in de lucht in uw huis gevolgen hebben die ernstiger zijn. Zonder een luchtdroger kan een te vochtig huis haar structurele integriteit verliezen en ongedierte aantrekken zoals zilvervisjes en duizendpoten en zelfs ziekten veroorzaken.

 

ontvochtiger

schade door schimmel

 

In een gemiddelde woning is de ideale relatieve vochtigheid dus ergens tussen 40 en 60 procent. En dat dan bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Als u moeite heeft om dat te bereiken kan een ontvochtiger van pas komen. Ontvochtigers verwijderen overtollig vocht uit de lucht en verbeteren het comfort en de gezondheid van uw huis.

Hieronder leest u welke soorten ontvochtigers beschikbaar zijn. En hoe u de beste resultaten kunt halen uit de ontvochtiger die u heeft. Maar eerst, lees verder naar hoe een luchtdroger zijn werk doet.

 

Ontvochtigers, de basics

Op een warme dag geniet u van een koel frisdrankje op een warm terras. Als het glas op tafel gezet wordt zult u merken dat het nat is en dat er vocht is aan de buitenkant. Hoe komt dat? Als lucht warmte verliest zal het ook zijn vermogen om vocht vast te houden verliezen. Het koudere oppervlak trekt en verzamelt water uit de warmere lucht en creëert condensatie. Uw ontvochtiger doet vrijwel exact hetzelfde. De meeste ontvochtigers bestaan uit 5 onderdelen:

 • Ventilator
 • Compressor – Deze comprimeert en spreidt een koelgas door de koelslangen van een ontvochtiger.
 • Evaporator (verdamper) – Houdt het koelvermogen vast.
 • Reheater (condenser) – Deze vangt en verzamelt de warmte die het koelproces genereert.
 • Compressor koelslangen
 • Opvangreservoir

Hoe passen al deze onderdelen van de ontvochtiger in elkaar om vervolgens vocht uit de lucht te trekken? Het antwoord is vrij eenvoudig en effectief:

 

ontvochtiger

condensatie ontvochtiging

 

1. Een ventilator verzamelt lucht uit de omgeving en zuigt het in de ontvochtiger.

2. De lucht komt in contact met de koeleenheid (een verzameling van koelslangen) van de ontvochtiger. Deze koeleenheid (verdamper) maakt gebruik van de condensatie om het vocht uit de lucht trekken. Het verzamelde vocht blijft op de gekoelde slangen achter en druppelt in het reservoir van de luchtdroger.

3. De ontvochtiger verwarmt de lucht (condenser) en voert deze terug in de kamer.

 

Ontvochtiger met afvoer en hygrostaat

Een ontvochtiger heeft meestal een uitneembare plastic emmer als reservoir. En de meeste ontvochtigers hebben ook een afvoer punt waar je een slang op kunt aansluiten. Zo verdwijnt het verzamelde water direct in een afvoerputje of pomp. Hiermee ben je af van het regelmatig legen van waterreservoirs. Maakt u zich maar niet te veel zorgen over het overlopen van het reservoir. Want de meeste toestellen hebben een automatische uitschakelfunctie. Als u gebruik maakt van een luchtdroger in extreem vochtige omstandigheden dan kunt u ook gebruik maken van een condenswaterpomp. Dit om het water naar een hoger gelegen niveau af te voeren. Want dat is dan nodig als er geen waterafvoer mogelijk is op een lager niveau.

Veel ontvochtigers hebben ook een hygrostaat. Dit stelt je in staat om het gewenste niveau van de relatieve vochtigheid in te stellen. Een hygrostaat bestaat uit twee delen: een detectie-element en een relais. Om te beginnen heeft het detectie-element twee alternatieve metalen geleiders. Veranderingen in de relatieve vochtigheid zullen dus de weerstand tussen deze twee geleiders veroorzaken. Daarna detecteert het relais deze weerstand en stuurt een signaal naar de ontvochtiger om hem aan of uit te schakelen. Opgeteld maken deze basiscomponenten de ontvochtiger tot een apparaat dat uw huis een stuk beter doet aanvoelen.

 

ontvochtiger

adsorptie droger

 

Typen en soorten ontvochtigers

Hoewel de hierboven omschreven condensatie ontvochtiger wellicht het meest is toegepast doet een dessicant of beter gezegd adsorptie ontvochtiger ook op veel plaatsen goed werk. Natuurlijke dehydratie-technieken absorberen en onttrekken ook effectief vocht uit de lucht. Omdat deze techniek van de lucht ontvochtigen niet afhankelijk is van het afkoelen van de lucht is het ideaal bij temperaturen onder 10 graden Celsius.

Aangezien de technologie erachter zo eenvoudig en effectief is variëren ontvochtigers meestal in omvang en sterkte. Een draagbare ontvochtiger is van het soort dat je meestal voor huishoudelijk gebruik wil toepassen. Omdat ze vaak van kunststof, relatief goedkoop en zeer licht van gewicht zijn. Dus is deze ontvochtiger idealiter ontworpen voor een kleinere ruimte zoals een slaapkamer, badkamer of keuken.

Professionele ontvochtigers zijn vaak zwaardere toestellen die bestand zijn tegen zware omstandigheden. Dit type mobiele ontvochtiger gebruik je om zware waterschade te herstellen of voor structurele vochtproblemen in een kelder en een kruipruimte.

ontvochtiger

bouwdroger

 

Een ontvochtiger gebruiken

Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo’n 300 kWh per maand. Verder geeft een hoge luchtvochtigheid ons het gevoel dat het warmer is dan het in werkelijkheid is. Dit is een bijkomstig voordelig effect van een ontvochtiger. Want dat brengt de thermostaat sneller op het gewenste niveau en genereert in zijn totaal dus een lager energieverbruik.

Wat kunt u doen om écht te besparen op uw energieverbruik en om uw ecologische voetafdruk te verminderen? Dan kunt u de werking van uw ontvochtiger optimaliseren en daarmee efficiënter maken. Houd het toestel niet de gehele dag aan en stel de hygrostaat op een redelijk niveau (eerder 60 procent dan 40 procent). En houd deuren en ramen gesloten wanneer het toestel draait. Zorg voor een strategische opstelling van het toestel op een wat meer centraal gelegen punt in de ruimte. Niet te dicht bij een wand zodat de vochtige lucht vrij aanzuigbaar is en de droge lucht vrij toevoerbaar. Tenslotte, houd het toestel weg van overmatig stof of vuil. Hierdoor kunnen verstoppingen plaatsvinden. Controleer wat dat betreft het toevoerfilter van uw ontvochtiger regelmatig zodat het zo efficiënt mogelijk blijft werken.

Hoewel een ontvochtiger veel voordelen heeft zijn er mogelijk ook nadelen. Ontvochtigers zijn vaak kostbaar en een goede luchtdroger is al snel duurder dan € 200. U kunt zich afvragen of een dergelijke aanschaf de moeite waard is voor de verbetering van uw leefomgeving en het behoud van uw bezittingen.

 

Welke ontvochtiger kan ik het beste kopen?

Als u nog geen ontvochtiger gebruikt kijk dan eens goed in uw huis, kantoor of werkplaats. De meest opvallende symptomen van te veel vocht zijn: natte vlekken op uw muren en plafonds, rottend en verzwakt hout en schimmels, condensatie op uw ramen. Maar ook afbladerend behang, blaarvorming op de verflagen en een algemeen muffe geur en duf gevoel.

Naast deze duidelijke tekenen van teveel vocht in de lucht zijn er ook enkele subtielere symptomen waarop u kunt letten. Zo kunt u bijvoorbeeld kijken of uw deuren, ramen en kastdeuren vastlopen en of uw (houten) vloer kraakt. Want hout absorbeert vocht en zwelt. Dan drukt het voegen uit elkaar, maakt spijkers en schroeven los en kan in het algemeen de structuur van uw huis aantasten. Een ontvochtiger kopen doe je het liefst met enige overcapaciteit zodat hij snel en energiezuinig zijn werk kan doen.

Een ontvochtiger kan ook verbetering aanbrengen in de hygiëne van uw huis of werkomgeving. Hij helpt je om de gevolgen van gangbare allergieën te beperken. Bijvoorbeeld door mijten, zwammen en schimmels. Als de lucht in uw huis of werkomgeving extreem vochtig is kan het de groei van deze allergenen aanmoedigen.

 

Ontvochtiger tegen schimmel en allergie

Zelfs als er geen sprake is van allergieën kan het tegengaan en voorkomen van schimmelgroei een goede reden zijn om een ontvochtiger aan te schaffen. Er is slechts een beetje vocht nodig om schimmels te doen groeien. En zodra in de lucht aanwezige schimmels een vaste vochtige onderbodem hebben gevonden kan het groeiproces onverstoord beginnen. Een schimmelprobleem in huis of werkomgeving kan leiden tot ernstige ziektes. En zodra een schimmel verschijnt is het lastig om uit te roeien. Het kan permanente vlekken of schade toebrengen zodra het vaste voet heeft gekregen en verder groeit. De beste strategie is om schimmelvorming überhaupt te voorkomen met een goede ontvochtiger.

Een ontvochtiger kun je ook gebruiken om insecten te weren. Kakkerlakken, zilvervisjes, spinnen en duizendpoten houden allemaal van een vochtige omgeving. Het plaatsen van een ontvochtiger houdt deze ongewenste bewoners buiten.

Tenslotte … Het relatief droog houden van de lucht in uw huis of werkomgeving heeft een positieve werking bij het tegengaan van verkoudheid of een verstokte hoest. Het kan de ademhaling vrijmaken en helpen bij een betere nachtrust.

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heeft u moeite met het kiezen van de juiste ontvochtiger? Bel: +31 20 670 2567.

Beste mobiele luchtdroger:

MDK11 ONTVOCHTIGER

 

ontvochtiger

volg ons

Zoekt u ook een professionele ontvochtiger?

SW22 ONTVOCHTIGER

 

ontvochtiger

Veelgestelde vragen over de lucht ontvochtiger:

Bij de meeste ontvochtigers kun je tegenwoordig het opgevangen condenswater uit de lucht met een slang permanent afvoeren. Zorg ervoor dat de afvoergoot op een lager gelegen punt zit dan de ontvochtiger. Als dit niet mogelijk is kun je met een condenswater pompje het vocht naar een hoger gelegen afvoerpunt transporteren.

Zorg ervoor dat de ruimte waar je de ontvochtiger plaatst goed afgesloten is. Dring de ventilatie zoveel mogelijk terug in deze ruimte en zorg voor voldoende overcapaciteit bij de keuze voor de juiste ontvochtiger.

De ontvochtigers MDK21 en ED50 beide van het Zweedse merk Woods zijn enige tijd geleden getest als beste ontvochtiger. SP (het Zweedse ‘National Testing and Research Institute’) voerde deze test uit. Lees hier het nieuwsartikel.

Direct online een ontvochtiger bestellen?

Druk op deze knop en zoek de luchtdroger van jouw keuze:

9 reacties

 • Nuttige informatie. Ik heb net een Woods ontvochtiger aangeschaft en het werkt perfect. Echt ongelooflijk hoeveel water eruit de lucht komt. Ben blij dat mijn houten vloer en vleugel nu beter beschermd zijn. En hopelijk vaarwel tegen de vochtplekken op de muur. Aanrader!

 • Paul donkersloot, op 24/11/2014 om 23:15

  Prima informatie en goede service. Een ds28 ontvochtiger van woods aangeschaft. Werkt erg goed. Met dank, paul donkersloot.

 • Ronald van Dijk, op 13/03/2018 om 18:12

  Dank voor de zeer uitgebreide informatie van de ontvochtiger. De aangeschafte WCD6 werkt goed in onze koelcel.

 • De MRD20 ontvochtiger doet het goed na 1 week gebruik. Dankzij advies over de capaciteit ook een lager stroomverbruik

 • Andre Yan, op 05/10/2019 om 11:24

  Hallo moeten de ramen open blijven ?Moet het in de zomer ook aanstaan als de airco draait?

  • Een ontvochtiger kun je het beste laten draaien met zo min mogelijk venitlatie. Een airco ontvochtigt op zichzelf al dus de vraag is of het dan nodig is.

 • Philip Hermans, op 25/07/2020 om 09:17

  Dank voor uw advies en snelle levering. De MDK21 doet het goed en het geluid is acceptabel. Ik ben er blij mee

 • Goedenavond hoe snel kan een ontvochtiger een vochtige kelder droog maken

  • Beste Ariane dat hangt af van de mate van ventilatie en of het probleem structureel is. Als je de kelder goed kunt afsluiten en de ventilatie kunt uitzetten/afplakken kun je snel klaar zijn. Zeker binnen een paar dagen. Kom je onder de 15 graden Celsius dan kun je het beste een adsorptie droger kopen

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: