Luchtontvochtiger voor koude ruimte. Is adsorptie het beste?

Snel naar: product en prijs

Luchtontvochtiger voor koude ruimte. Is adsorptie het beste?

Teveel vocht in huis kan schadelijk zijn. En ook zijn er ruimtes waar we minder komen die gemakkelijk aan onze aandacht ontsnappen. Bijvoorbeeld In een garage, boot of caravan is het vaak koud en vochtig. Een luchtontvochtiger in zo’n koude ruimte biedt dan uitkomst. In dit artikel gaan wij uitzoeken waarom vocht zo slecht is. En waarom vochtproblemen altijd groter lijken te zijn in ruimtes zonder verwarming. Ook wat luchtontvochtigers in een onverwarmde ruimte anders moeten doen komt aan bod.

 

 1. Welke schade voorkomt een luchtontvochtiger in een koude ruimte?

 2. Vocht en temperatuur

 3. Waarom een luchtontvochtiger in een koude ruimte belangrijk is?

 4. Werkt een luchtontvochtiger in een onverwarmde ruimte minder goed?

 5. Welk type ontvochtiger heb je dan nodig in een onverwarmde ruimte?

 6. Wat is dan de beste ontvochtiger?

 

Wat doet veel vocht met de omgeving?

Veel mensen weten dat veel vocht in huis slecht is. De redenen hierachter zijn minder bekend. De effecten van een hoge luchtvochtigheid zijn tweeledig: Het zorgt voor schimmelgroei en het tast meubilair direct aan. Schimmels zouden slecht zijn voor de gezondheid. En dat klopt! Schimmels groeien in lange draden. Om zich voort te planten gooien ze sporen in de lucht. Wij mensen ademen deze in en dit zorgt voor veel luchtwegklachten. Maar een luchtontvochtiger in een koude ruimte zoals een boot is ook nuttig als je ‘s winters zelf niet aanwezig bent.Voor je huisraad is schimmel namelijk ook geen vriend. De schimmel vreet al het hout waar het groeit aan en laat een vieze bruine kleur achter op het overblijvende hout

 

Welke schade voorkomt een luchtontvochtiger in een koude ruimte?

Schimmel is dus geen pretje. Maar ook zonder schimmel levert te veel vocht problemen op. Dit heeft te maken met de eigenschappen van hout. Hout is namelijk een organisch product waar water in zit. Hierdoor kan het ook meer of minder water opnemen uit de lucht. Als het erg vochtig is nemen houten meubels water uit de lucht op. Hierdoor zetten ze uit. Vloeren zetten uit waardoor bollingen ontstaan. Dit is lastig weer te repareren. Houten meubels hebben hetzelfde probleem. Vanwege deze spanning ontstaan vaak scheuren in meubels. De schade die vocht aanricht is dus flink. Het is dus logisch dat je een luchtontvochtiger in een onverwarmde ruimte wil plaatsen om deze effecten tegen te gaan. Maar waarom lijkt de schade in koude ruimtes zoals een kelder altijd groter dan in andere ruimtes?

Schade door een te hoge luchtvochtigheid op een rij

 • Houtschade. Houten meubels nemen vocht op uit de lucht. Hierdoor ontstaat spanning en scheuren.
 • Schimmelgroei. Schimmels groeien beter bij veel vocht. Dit is slecht voor gezondheid en vreet je interieur aan.
 • Luchtwegklachten. Mensen ontwikkelen verschillende luchtwegklachten als gevolg van schimmelgroei.
 • Uitzettende vloer. Heb je laminaat op je vloer? Dankzij vocht ontstaan vaak bollingen die lastig te repareren zijn.

 

luchtontvochtiger koude ruimte

 

Vocht en temperatuur

Op sommige plekken komt vochtschade een stuk sneller voor dan op andere. Een luchtontvochtiger in een onverwarmde ruimte zoals een garage heeft meer zin dan eentje in de woonkamer. Dit heeft te maken met luchtvochtigheid. Dit lijkt een simpel begrip, hoeveel vocht zit er in de lucht? Maar luchtvochtigheid zit net wat ingewikkelder in elkaar. Er bestaan eigenlijk twee verschillende soorten: absolute luchtvochtigheid (AR) en relatieve luchtvochtigheid (RV). Absolute luchtvochtigheid vertelt inderdaad gewoon hoeveel vocht er in de lucht zit. Maar de belangrijkere van de twee is relatieve luchtvochtigheid. Men geeft dit altijd weer in een percentage en vertelt je hoeveel vocht er in de lucht zit ten opzichte van hoeveel vocht die maximaal in de lucht kan zitten. Vocht zorgt voor schimmel en schade aan hout als het daarin makkelijk uit de lucht wordt opgenomen. Dit is het geval bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. De absolute luchtvochtigheid maakt dan minder uit. Deze maximale hoeveelheid verschilt met de temperatuur. In een koude ruimte is een adsorptie ontvochtiger effectiever.

 

Waarom een luchtontvochtiger in een koude ruimte belangrijk is?

De relatieve luchtvochtigheid is dus het belangrijkst. Als de lucht warm is kan het een stuk meer water opnemen dan als het koud is. Een té hoge relatieve luchtvochtigheid komt bij warm weer dus minder vaak voor. Ook al zit er vaak veel vocht in de lucht, omdat de maximale hoeveelheid vocht erg hoog is, is er niet veel aan de hand. Als de lucht snel afkoelt is een ontvochtiger het belangrijkst. In een onverwarmde ruimte gebeurt dit gek genoeg als de temperatuur buiten flink begint te stijgen. Dit is vaak het geval op het eind van de lente en het begin van de zomer. De warme buitenlucht komt de nog koude binnenruimte binnen en koelt dus af. Hierdoor daalt de maximale hoeveelheid vocht in de lucht en stijgt de luchtvochtigheid schrikbarend snel. Als de dezelfde lucht van buiten van 25 graden afkoelt naar 18 eenmaal binnen verdubbelt de luchtvochtigheid! Een luchtontvochtiger in een onverwarmde ruimte is dus essentieel. In kelders is dit probleem het grootst.

luchtontvochtiger koude ruimte

 

Werkt een luchtontvochtiger in een onverwarmde ruimte minder goed?

Nu je dit hebt gelezen wil je wellicht gelijk een luchtontvochtiger in je koude ruimte plaatsen. Maar je moet oppassen welke ontvochtiger je koopt. Sommige werken namelijk minder goed bij koudere temperaturen. Dit zijn de zogenoemde condensatie luchtontvochtigers. Deze werken door lucht op te zuigen en deze inwendig enorm af te koelen waardoor vocht condenseert. Vervolgens warmt het apparaat de lucht met minder vocht weer op en blaast het de ruimte in. Deze methode werkt het beste als het temperatuurverschil hoog is. Als het kouder is dan 15 graden neemt de effectiviteit snel af.

 

Welk type heb je dan nodig?

Om een luchtontvochtiger in een koude ruimte effectief in te zetten heb je een adsorptie ontvochtiger nodig. Deze werkt namelijk niet op basis van temperatuurverschillen maar door chemische reacties. Het apparaat blaast de vochtige lucht door een draaiende silicagel schijf die vocht uit de lucht opneemt. Het opgenomen vocht vloeit vervolgens naar een ander gedeelte waar het condenseert en in een tank terecht komt. Deze methode is dus net zo effectief bij koude lucht als bij warme lucht. Voor een luchtontvochtiger in een onverwarmde ruimte is de absorptie methode dus effectiever dan een condensatie methode.

 

Wat is dan de beste?

Een goede luchtontvochtiger voor een koude ruimte is bijvoorbeeld de Woods WDD80 solide. Dit is een adsorptie luchtontvochtiger die al goed werkt vanaf 1 graad celsius! Dankzij zijn ingebouwde hygrostaat is hij makkelijk in te stellen en waarschuwt hij je als de watertank vol is. Met een capaciteit tot 160 m3 is hij voor alle garages, kelders of vakantiehuisjes geschikt. Een uitstekende keuze dus!

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Wil jij je koude ruimtes beschermen met een luchtontvochtiger? Of heb je nog vragen en ben je benieuwd naar meer informatie? Bezoek onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2567.

Speciaal voor een koude ruimte:

WDD80 LUCHTONTVOCHTIGER

 

Luchtontvochtiger koude ruimte

volg ons

Veel gestelde vragen over luchtontvochtiger koude ruimte:

Ja. Ook zonder schimmel tast een hoge luchtvochtigheid al je houten meubels en vloeren aan. Het neemt vocht op en hierdoor zet het uit en ontstaan scheuren.In koude ruimtes koelt warme lucht snel af. Hierdoor kan het minder vocht vasthouden en stijgt de luchtvochtigheid snel. Dit leidt tot problemen.Nee. Elke type luchtontvochtiger heeft zijn eigen voor- en nadelen. In koude ruimtes is een adsorptie luchtontvochtiger het meest effectief. Deze heeft geen last van lage temperaturen.Direct online een luchtontvochtiger bestellen?

Druk op deze knop en zoek de luchtontvochtiger van jouw keuze:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Bel mij terug
  error: